ΑΣΤΥΡΑΚΙ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΑΣΤΥΡΑΚΙ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ





Το Αστυράκι είναι χωριό του Δήμου Μαλεβιζίου. Απέχει 27 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και μόλις 8 χιλιόμετρα από τα Ανώγεια. Είναι χτισμένο πάνω σε μία καταπράσινη βουνοκορφή, σε υψόμετρο 550 μέτρων στους πρόποδες του Ψηλορείτη με καταπληκτική θέα και μαγευτικά σπήλαια. 



Ο επισκέπτης μαγεύεται από το τοπίο, είτε διασχίζοντας την Τύλισο και το πανέμορφο Γωνιανό φαράγγι είτε ερχόμενος από το Δήμο Μυλοποτάμου. Ακόμη μέσω χωματόδρομου μπορεί κανείς να επισκεφθεί το χωριό Φόδελε αλλά και άλλα χωριά της περιοχής όπως Δαμάστα, Μάραθος ακολουθώντας την παλιά εθνική οδό.
Οι κάτοικοι του χωριού, λίγοι αλλά φιλόξενοι και εργατικοί, ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και την γεωργία. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η κρητική διατροφή και ο μεσογειακός τρόπος ζωής, που ακολουθούν, τους καθιστά τους μακροβιότερους της περιοχής.


 Το χωριό αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών κυρίως το καλοκαίρι καθώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για θερινές αλλά και χειμερινές διακοπές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία διαθέτει το χωριό.





Το χωριό οφείλει το όνομα του στον Αστύρακα, ιερό φυτό που χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια για την παραγωγή θυμιάματος. Οι αρχαίοι Κρήτες λάτρευαν τον Απόλλωνα ως Στυρακίτη, δενδρική θεότητα, κληρονόμο του πανάρχαιου θεού της βλάστησης. Υπήρχε, μάλιστα, και το Στυράκιον όρος.



Η ανησυχία μας και η αγάπη μας για πολιτιστικές δραστηριότητες στον τόπο, μας οδήγησε στη δημιουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου με την επωνυμία «Ο Αστύρακας». Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 2010 με αφορμή έναν στόχο, να σμίγουμε, γιατί με αυτόν τον τρόπο παράγεται πολιτισμός. ΣΥΛΛΟΓΟΣ σημαίνει ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, οι απανταχού Αστυρακιανοί, οι έχοντες σχέσεις με αυτούς αλλά και οι φίλοι των Αστυρακιανών.
      Βασικός στόχος αποτελεί η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε δύναμη ανάπτυξης για το χωριό. Τα πλούσια φυσικά τοπία της περιοχής, το σπήλαιο, που φέρει το όνομα Σαλές ή Αγρανίτας, ο Μαρμαρόσπηλιος ή Χαϊνόσπηλιος είναι σπάνιας ομορφιάς και παράλληλα τόποι ιστορικής αναφοράς. Νιώθουμε την ανάγκη να τους προβάλλουμε και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από την ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την παράδοση αλλά και να συντηρήσουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία της περιοχής. Να βάλουμε και εμείς τις πινελιές μας στον οικισμό που λέγεται Αστυράκι, να συμβάλουμε αναπτυξιακά ώστε να συνεχίσει την ύπαρξή του.
    


Μέχρι τώρα συμμετείχαμε στην γιορτή Κων/νου & Ελένης, με παραδοσιακό γλέντι. Βάψαμε, καθαρίσαμε και εξοπλίσαμε το σχολείο. Κλείσαμε και δενδροφυτεύσαμε την χωματερή στα Σφακάκια. Πραγματοποιήσαμε δενδροφύτευση κατά μήκος της κεντρικής οδού στην είσοδο από το Ηράκλειο με την συμμετοχή πολλών συγχωριανών. Ανακατασκευάσαμε σε συνεργασία με την εκκλησία του χωριού, την οποία και ευχαριστούμε, το παλιό εικονοστάσι το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού. Καταθέσαμε δύο μελέτες για την ανάπλαση της πλατείας στην Νομαρχία Ηρακλείου και για την επιδότηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πρόγραμμα LEADER. Κατασκευάσαμε τρεις πέτρινες βρύσες, μία στην πλατεία του χωριού, μία σε ένα πανέμορφο τοπίο, στο δάσος των δρυάδων και μία στην είσοδο του χωριού. Έχουμε καθιερώσει το τελευταίο Σαββάτο του Ιουλίου κάθε έτους να διοργανώνουμε χοροσπερίδα στο χωριό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δημιουργήσαμετράπεζα αίματος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο.
     Ακόμη, φιλοδοξούμε, αξιοποιώντας κάθε πρωτοπόρα μορφή επικοινωνίας, να ανοίξουμε μέσα από τούτη την ιστοσελίδα ένα παράθυρο διαλόγου και επικοινωνίας με κάθε σύλλογο, φορέα και «ανήσυχο» άνθρωπο που συμμερίζεται την αγωνία και τη διάθεσή μας να προωθήσουμε και να συμβάλλουμε στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας και της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα. Η ιστοσελίδα αυτή αποτελεί και μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο μας, τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια μας.
      Δεν πιστεύουμε στα θαύματα. Θέση μας, είναι ότι όλα μπορούν να γίνουν βήμα-βήμα, αρκεί να προσφέρουν όλοι στη συλλογική προσπάθεια, όπως και όσο μπορεί ο καθένας. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημά μας.




Την Παρασκευή 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Αστυρακιανή Συναυλία - Βεγγέρα με το συγκρότημα του Κώστα Αβυσινού σε ένα πανέμορφο χώρο κάτω από τρεις τεράστιους δρυάδες. (Είσοδος Δωρεάν)



Το Σάββατο 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί Κρητικό Γλέντι με τον Κισαμίτη βιολάτορα Αντώνη Μαρτσάκη και το συγκρότημα του.



ΠΗΓΗ - ΠΟΛ.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΥΡΑΚΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............