ΛΟΡΔΟΣ ΛΟΥΚΑΝ: Ο Νο1 ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ΛΟΡΔΟΣ ΛΟΥΚΑΝ: Ο Νο1 ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ





Η εν ψυχρώ δολοφονία, ένας καταζητούμενος Λόρδος και η διαφυγή σε Μονή - κρησφύγετο στο Λασίθι. Η ζωή του Λουκάν που έγινε ταινία και ένας φάκελος στην αστυνομία που παραμένει ανοιχτός 40 χρόνια




Το βράδυ που άλλαξε τη ζωή ενός Λόρδου. Του Βρετανού Λόρδου Λoύκαν. Μία ιστορία – μυστήριο, μία άγρια δολοφονία με άγνωστα κίνητρα, ένας διεθνής καταζητούμενος και μία διαφυγή σε μοναστήρι της Κρήτης. Οι θεωρίες συνομωσίας γύρω από την ζωή του δεν σταμάτησαν σχεδόν ποτέ από το 1974. Σαράντα χρόνια μετά το μοιραίο απόγευμα που σκότωσε εν ψυχρώ την 29χρονη νταντά των παιδιών του, τα σενάρια γύρω από το τι απέγινε ο πάλαι ποτέ Βρετανός αριστοκράτης φαίνεται ότι φουντώνουν ακόμη περισσότερο. Ποια είναι άραγε η αλήθεια; Δολοφονήθηκε και ο ίδιος ή όχι; Και αν η απάντηση είναι αρνητική, πού κρύβεται σήμερα ο νούμερο ένα - επί πολλές συναπτές δεκαετίες – καταζητούμενος της Ιντερπόλ που από μέλος της βρετανικής ελίτ, φλερτάρει ακόμη και σήμερα με την ισόβια κάθειρξη;

Ο ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου «The Troops of Midian» (Τα στρατεύματα του Μαδιάμ - 2012) Ρίτσαρντ Γουίλμοτ, ερευνά την υπόθεση τα τελευταία 20 χρόνια και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι για την επιχείρηση εξαφάνισης του Λόρδου από την Μεγάλη Βρετανία συνεργάστηκε ομάδα κατασκόπων. Σύμφωνα μάλιστα με διεθνή δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν την εν λόγω έρευνα, ο στυγερός εγκληματίας κατάφερε να βγει από τη χώρα με τη βοήθεια ανδρών των μυστικών υπηρεσιών και επικεφαλής τον πρώην πράκτορα της MI5 (με το παρατσούκλι «φάντασμα»), Τζέιμς Γκάρνεϊ, ενώ την επιχείρηση χρηματοδότησαν φίλοι και γνωστοί από τον επιφανή κύκλο του. Εκτός από τη δολοφονία της 29χρονης νταντά, ο ίδιος αποπειράθηκε να σκοτώσει και τη σύζυγό του, Βερόνικα.


Η δολοφονία μυστήριο και ο καταζητούμενος Λόρδος Νo No 1 καταζητούμενος


Πώς όμως ένας φάκελος δολοφονίας δεν φαίνεται να κλείνει 40 χρόνια μετά; Ο Λόρδος Λούκαν κατηγορείται για το φόνο της νταντάς των παιδιών του Σάντρα Ρίβετ το 1974, στο σπίτι της οικογένειας. Η γυναίκα δολοφονήθηκε στην κουζίνα του υπογείου του τετραώροφου σπιτιού, ενώ σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε λίγες ώρες αργότερα, το πτώμα έφερε χτυπήματα από μπαστούνι. Να σημειωθεί ότι ο Λούκαν είχε μόλις χάσει δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό του για την γονική επιμέλεια και επιτέθηκε στην ίδια, η οποία όμως κατάφερε να διαφύγει. 






Έκτοτε εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και μέχρι σήμερα κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για την τύχη του, ενώ δεν είναι λίγες οι απόπειρες να γυριστεί ταινία ή να αποτυπωθεί σε βιβλίο η σχεδόν, κινηματογραφική και περιπετειώδης ζωή του. Πάντως, ενώπιον της Δικαιοσύνης δεν βρέθηκε ξανά ποτέ. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και σήμερα ζει στην Νότια Αφρική, αφού πρώτα βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα, άλλοι ότι δολοφονήθηκε και άλλοι ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από φυσικά αίτια (άλλωστε, γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1934, στο Marylebone του Λονδίνου)
Πάντως ο συγγραφέας Ρίτσαρντ Γουίλμοτ που ερεύνησε την υπόθεση, λίγο πριν εκδώσει το βιβλίο για τη ζωή του Λούκαν, βρέθηκε στο στόχαστρο γνωστών αγνώστων το 1995, στην περιοχή Dorset του Λονδίνου. Το αυτοκίνητο που περιείχε έγγραφα σχετικά με το βιβλίο που σκόπευε να γράψει, δέχτηκε εμπρηστική επίθεση, την οποία αναμφισβήτητα συνδέει με την προσπάθειά του να βρει την αλήθεια. «Ήξερα ότι αν και μακριά, είχε επαφή με πολύ κόσμο. Ήξερα ότι κάτι ετοιμάζει. Ευτυχώς, είχα αντίγραφα από όλες τις σημειώσεις και τα ημερολόγιά μου». Ανέφερε μάλιστα πως εξέδωσε το βιβλίο αφότου όσοι εμπλέκονταν στην υπόθεση, έφυγαν από τη ζωή και ότι όσα γράφει επιβεβαιώθηκαν από μέλος της οικογένειας και πρώην πράκτορα Τζέιμς Γκάρνεϊ που φέρεται ότι οργάνωσε την όλη αποστολή εξαφάνισης του Λόρδου, με αντάλλαγμα την αδρότατη χρηματική αμοιβή. Ο ίδιος ήρθε σε επαφή με τον Γκάρνεϊ το 1992 εντελώς τυχαία και η έρευνα τού ανατέθηκε, όταν ένας άλλος άνδρας της υπηρεσίας MI5 παύτηκε από τα καθήκοντά του.

Από Λόρδος, φυγάς σε ελληνικό μοναστήρι


Το βιβλίο γράφει πως ο Λούκαν ήταν μέλος του Clermont Set, ενός κλειστού κλαμπ τζογαδόρων στο Λονδίνο, στο οποίο συμμετείχαν μέλη της βρετανικής ελίτ.
Σύμφωνα με τον Γκάρνεϊ που εξομολογήθηκε την αλήθεια αρκετά χρόνια αργότερα, αυτοί ήταν που πλήρωσαν έναν «ιδιωτικό στρατό» αποτελούμενο από πρώην μέλη των μυστικών υπηρεσιών που αναλάμβαναν ειδικές αποστολές για την MI5, την MI6 και τη CIA, προκειμένου να «εξαφανίσουν» τον καταζητούμενο.
Όπως λέει, αρχικά μετέφεραν τον Βρετανό αριστοκράτη στο πανδοχείο Wellington στην περιοχή Tunbridge Wells και στη συνέχεια στο Crown Inn στην Groombridge, όπου τον «παρέδωσαν» στον Γκάρνεϊ. Χωρίς μουστάκι, με ψεύτικο μαύρισμα και διαφορετικό χρώμα μαλλιών (υποστηρίζεται ότι χρησιμοποιούσε λευκαντική μαλλιών), ο Λόρδος απέκτησε νέο διαβατήριο.

Στη συνέχεια, πάντα με την συνοδεία του Γκάρνεϊ, πέταξαν από το Χίθροου για την Αθήνα. Εκεί σύμφωνα με το βιβλίο, συνάντησε άλλους πράκτορες που τον βοήθησαν να κρυφτεί και στη συνέχεια τον μετέφεραν στην Κρήτη.
Εκεί βρήκε καταφύγιο για ένα μήνα στη μονή Καψά, στο Λασίθι. Πρόκειται για ένα αρκετά απομονωμένο μοναστήρι, με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, χτισμένο στο χείλος ενός φαραγγιού, στην τοποθεσία Περβολάκια. Σύμφωνα με τον Γκάρνεϊ, το μοναστήρι δεχόταν ξένους που αντιμετώπιζαν προβλήματα στη ζωή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθούσαν τους κοινούς κανόνες και ότι θα συνεισέφεραν στις καθημερινές εργασίες.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, Κρητικοί του είπαν πως θυμούνταν τον ψηλό άνδρα, να παίζει τάβλι με τους ντόπιους. Τελευταία φορά ο Γκάρνεϊ τον είδε στην Ιεράπετρα, από όπου έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση – πιθανόν για τη Νότια Αφρική.

«Στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο, αν κάποιος είχε σχέσεις με την Εκκλησία γενικά, είχε πάρα πολλά προνόμια. Δεν χρειαζόσουν καν διαβατήριο για να ταξιδέψεις», αναφέρει ο συγγραφέας σε βρετανική ιστοσελίδα και προσθέτει ότι ο ίδιος ανακάλυψε πως η εν λόγω Μονή δέχτηκε ανώνυμη δωρεά χιλιάδων λιρών το 1975. «Σίγουρα τα χρήματα προήλθαν από την τσέπη του Λόρδου. Είχε πάντα τον τρόπο να ευχαριστεί όσους τον βοηθούσαν, πόσο μάλλον σε αυτή τη δύσκολη αποστολή», συμπλήρωσε.
Όπως και να έχει, η υπόθεση του Κόμη Λουκάν παραμένει ακόμη και σήμερα μία από τις πιο διαβόητες και ανεξιχνίαστες υποθέσεις για τις διεθνείς και βρετανικές Αρχές.
Και στο ημερολόγιο του Γκάρνεϊ αποτυπώνονται μερικές – ίσως – αλήθειες. Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρει. «Την ημέρα αναχώρησης από το αεροδρόμιο του Χίθροου, ο Λούκαν ήταν χαλαρός. Το διαβατήριό του πλαστό, με το όνομα Richard Bishop. Χωρίς κανένα δισταγμό και επιφύλαξη, κοιτούσε επίμονα το διάδρομο προς την ελευθερία του. Ακουγόταν τρελό, αλλά ετοιμαζόμουν να συνταξιδέψω με τον νούμερο ένα καταζητούμενο στη χώρα μου. Μόνο που η αστυνομία έψαχνε έναν ψηλό άνδρα, με μαύρα μαλλιά και μουστάκι. Και ο Λόρδος δεν ήταν πλέον έτσι. Χρησιμοποίησε όλα του τα όπλα. Τα χέρια επαγγελματιών για να εξαφανίσει τα ίχνη του. Τα χέρια ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στον πλούτο. Και τεχνικές για αλλάξει την όψη του».
Ο Γουίλμοτ έμαθε με τη σειρά του ότι ο διεθνής καταζητούμενος με το πέρασμα των χρόνων έπασχε από κατάθλιψη και δεν ήταν πια το «τολμηρό αγόρι της εποχής». Έχασε τα μαλλιά του και επιδόθηκε στην κατανάλωση αλκοόλ, κάτι που άλλαζε την ψυχολογία του από λεπτό σε λεπτό.  Για την παραμονή του στην Κρήτη λέει χαρακτηριστικά: «Έμεινε εκεί ένα μήνα. Θα μπορούσε να μείνει εκεί για πάντα. Του ταίριαζε η ζωή του ερημίτη. Οι ντόπιοι τον θυμούνται να πηγαίνει βόλτες στα βουνά και για το λόγο αυτό του απέδωσαν το παρατσούκλι “ο άνδρας που περπατά με τις κατσίκες”. Mετά τον ένα μήνα, ο Λόρδος συναντήθηκε στην Ιεράπετρα με τον Γκάρνεϊ και τότε ο Λουκάν έδειχνε 10 χρόνια νεότερος. Χαιρετούσε τον κόσμο ένθερμα, χαμογελαστά και έδειχνε αισιόδοξος. Ήταν η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δυο τους. Ο Λόρδος εξαφανίστηκε με μία ψαρόβαρκα – μάλιστα χαιρετούσε με μαντήλι όσο απομακρύνονταν – και από τότε άλλωστε, χάθηκαν και τα ίχνη του».

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Λόρδος εθεάθη στην Μποτσουάνα της νότιας Αφρικής. Και άλλοι είδαν την πρώην σύζυγό του Βερόνικα (στα 75 της), να κάνει βόλτες – εμφανώς γερασμένη – στο κέντρο του Λονδίνου το 2013. Φημολογείται ότι ζει κοντά στους βασιλικούς στάβλους, στην περιοχή Belgravia, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του άγριου φόνου. Τη ζωή του Λόρδου υποδύθηκε ο Rory Kinnear το 2013 σε ένα δραματικό σήριαλ που μεταφέρθηκε στη μικρή Οθόνη και εκατομμύρια τηλεθεατές καθηλώθηκαν για να το παρακολουθήσουν.
Όσον αφορά στον Γκάρνεϊ, τα ίχνη του αγνοούνται και ο Γουίλμοτ ισχυρίζεται ότι το όνομα αυτό ίσως δεν είναι το πραγματικό του, αλλά ένα απλό ψευδώνυμο. «Δεν ξέρουμε όμως ούτε πού μπορεί να ζει, ούτε το πώς τον λένε».

Το βράδυ που άλλαξε τη ζωή του Λόρδου


Στις 7 Νοέμβρη 1974 η σύζυγος του Λόρδου ήταν στο σπίτι με τα παιδιά της και ασυνήθιστα για Πέμπτη, στο σπίτι ήταν και η νταντά.  Η ίδια μαγείρευε φαγητό στην υπόγεια κουζίνα για την κυρία της και την μεγαλύτερή της κόρη. Δυστυχώς, η ίδια αργούσε να ανέβει και η κυρία Βερόνικα κατέβηκε στο υπόγειο να δει τι συνέβη. Στο υπόγειο είχε σκοτάδι και όταν φώναξε το όνομά της, αισθάνθηκε το βαρύ χτύπημα στο κεφάλι της με ένα αμβλύ όργανο. Αργότερα, είδε ότι ο εισβολέας ήταν ο ίδιος της ο σύζυγος, ο οποίος δεν δίστασε να ομολογήσει ότι είχε μόλις σκοτώσει την 29χρονη νταντά, Σάντρα Ρίβετ.

Η λαίδη Λουκάν κατέφυγε σε κοντινό μπαρ για βοήθεια, αφήνοντας τα παιδιά να κοιμούνται στο σπίτι, ενώ ο Λόρδος επικοινώνησε στο τηλέφωνο με έναν φίλο του. Τα ψέματα έπεφταν βροχή. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η σύζυγός του είχε τραυματιστεί και τα παιδιά του έπρεπε να φύγουν από το σπίτι. Ο Λόρδος Lucan έφυγε προς το κέντρο του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας ένα αυτοκίνητο που βρέθηκε αργότερα στο Newhaven.

Η Βερόνικα έκτοτε δεν ξαναπαντρεύτηκε. Σήμερα ζει αποξενωμένη από τα παιδιά της. Περνάει το χρόνο της στο σπίτι της και ασχολείται με την κηπουρική, ενώ λατρεύει τα ζώα.












ΠΗΓΗ: http://news247.gr/Μίκα Κοντορούση

Post Top Ad

.............