ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΜΟΠΟΛΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΜΟΠΟΛΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου το μεσημέρι στον Ωρωπό, στο γνωστό κοσμικό κέντρο «Ατλαντίς» έγινε για δεύτερη φορά, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρητών Ωρωπού και περιξ περιοχών, μία όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση, η γιορτή τσικουδιάς και γαμοπίλαφου, η οποία θα μείνει αξέχαστη σε όσους είχαν την τύχη να παρευρεθούν, με διοργανωτή τον πρωτοπόρο όπως πάντα Σύλλογο Κρητών Ωρωπού και πέριξ περιοχών «Η Μεγαλόνησος».


 
Από νωρίς οι ευρύχωρες αίθουσες του κέντρου, είχαν κατακλεισθεί και απεδείχθησαν μικρές για να φιλοξενήσουν όλους όσοι έσπευσαν να συγχαρούν τον πρόεδρο Αντώνη Γιαννουλάκη, και να χαρούν την μεγάλη Πολιτιστική Εκδήλωση της γιορτής τσικουδιάς και του γαμοπίλαφου, να απολαύσουν την κρητική μουσική και τα πλούσια κρητικά εδέσματα.
 
Το ανοιχτό κάλεσμα του Συλλόγου Κρητών είχε φέρει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα και το κέντρο δεν άργησε να κατακλεισθεί από νωρίς με επιφανείς και εκλεκτούς προσκεκλημένους.
 
Το γνήσιο (αυθεντικό) ρακοκάζανο που είχε στηθεί από νωρίς στην είσοδο του «Ατλαντίς» και η τσικουδιά που έρεε ασταμάτητα, κέντριζε το ενδιαφέρον όλων των προσερχόμενων, οι οποίοι με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούσαν τον αυθεντικό παραδοσιακό τρόπο παραγωγής (απόσταξης) της τσικουδιάς και δεν παρέλειπαν να δοκιμάσουν, να γευτούν, να απολαύσουν τη ζεστή τσικουδιά κατευθείαν από καζάνι.
  
Η εκδήλωση η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση, λόγω της κοσμοσυρροής και της επίδειξης παρουσίασης της απόσταξης της τσικουδιάς στην είσοδο του «Ατλαντίς», άρχισε από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αντώνη Γιαννουλάκη, περιχαρής λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους και υποσχέθηκε ο θεσμός της γιορτής της τσικουδιάς και του γαμοπίλαφου να γιορτάζεται κάθε χρόνο και φυσικά από χρόνο σε χρόνο να γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία.
 
Παράλληλα ο κ. Γιαννουλάκης παρουσίασε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, τα μέλη του οποίου εκλέχθηκαν στις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 22/9/2013.
 
Αμέσως μετά, ο κ. Γιαννουλάκης κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης, λέγοντας τις εξής μαντινάδες:

Οι Κρητικοί στον Ωρωπό
εστήσανε καζάνι,
με τσικουδιά που όποιος την πιει,
τον πόνο του θα γιάνει.

Τον όμορφο τον Ωρωπό
οι Κρήτες τον τιμούνε,
απόψε βγάζουμε ρακί
κι ελάτε να την πιούμε.

Το πιο διάσημο φαί
τσι Κρήτης τα εδάφη,
είναι το γαμοπίλαφο,
και ο κόσμος να το μάθει.

Δεν είναι μόνο οι Κρητικοί
είναι κι οι Αθηναίοι
που μάθανε το μυστικό
πιλάφι και να καίει.

Στο βήμα, τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών Ωρωπού και πέριξ περιοχών, διαδέχθηκε η έφορος του συλλόγου κυρία Ευγενία Παπουτσάκη, η οποία καλωσόρισε τον κόσμο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Κρητών κ. Μανώλης Πατεράκης.
 
Το απομεσήμερο κυλούσε με πολύ κέφι, το οποίο αποκορυφώθηκε όταν οι πανέμορφες λυγερόκορμες Κρητικοπούλες και λεβεντόκορμοι Κρητικοί του πρωτοχορευτή και μοναδικού στο είδος του Γιώργου και Παναγιώτη Φραγκάκη, εισήλθαν στην αίθουσα. Χόρεψαν Κρητικά και κυριολεκτικά έκλεψαν την παράσταση, ξεσηκώνοντας από τον ενθουσιασμό τους (θαμώνες) παρευρισκομένους στο κέντρο.
 
Την σκυτάλη της εκδήλωσης ανέλαβαν οι θαμώνες, οι οποίοι χόρευαν μέχρι τις βραδινές ώρες, με την αρμονική μουσική του λυράρη κ. Πέτρου Βαβουλάκη και των συνεργατών του.

ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............