ΚΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΠΑΡΕΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

11zon_created-GIF

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

%25CF%2581%25CE%25B1%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25BF+%25CE%25BA%25CF%2581%25CE%25B7%25CF%2584%25CE%25B7
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΠΑΡΕΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


549723_419386558134433_1243187082_n

Αν βρεθείτε στην Κρήτη αυτό το μήνα, ψάξτε σε κάποιο ορεινό χωριό της ενδοχώρας και σίγουρα θα βρείτε κάποια παρέα να αποστάζει το παραδοσιακό ποτό των Κρητών με το ίδιο απαράλλακτο τρόπο όπως εδώ και χρόνια .
Η ρακή ή τσικουδιά συνοδεύει πάντα τις κοινωνικές εκδηλώσεις των Κρητικών. Είτε με παρέα είτε μοναχοί, οι Κρητικοί μοιράζονται πόνους και χαρές με το διάφανο, μυρωδάτο οινόπνευμα. Οπότε και η παραγωγή της τσικουδιάς δεν θα μπορούσε παρά να κατέχει  σημαντική θέση στην αγροτική ζωή των Κρητικών.
 Τα «καζανέματα», όπως λέγονται, γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου περίοπτη θέση κατέχει φυσικά το καζάνι. Το καζάνι ποικίλει σε διαστάσεις αναλόγως την δυναμική απόσταξης του. Η διαδικασία όμως είναι πάντα η ίδια. Το καζάνι αποτελείται από 3 βασικά μέρη. Την βάση ή τσουκάλι, το καπάκι και ένα σωλήνα όπου μεταφέρεται ο ατμός.


65064_419386568134432_1870199250_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

1372_419386764801079_799527715_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

559816_419386578134431_1364032621_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

63178_419386658134423_1058905750_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

73232_419386618134427_979997351_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η τσικουδιά είναι ποτό μονής απόσταξης, σε αντίθεση με το ούζο και το τσίπουρο. Τα στράφυλλα ή τσίκουδα, δηλαδή τα πατημένα σταφύλια (φλούδια και σπόροι) που προορίζονται για την τσικουδιά, μετά το πάτημα  φυλάσσονται για περίπου 40 μέρες σε βαρέλια όπου «βράζουν» γίνεται η ζύμωση. Όταν έρθει η ώρα του καζανιού, η παραγωγή της τσικουδιάς, μπαίνουν στο καζάνι μαζί με νερό. Από κάτω ανάβουν την φωτιά με ξύλα, όπου τα στράφυλλα αρχίζουν να ψιλοβράζουν. Η φωτιά δεν πρέπει να ναι ούτε πολύ δυνατή ούτε χαλαρή. Η ένταση της είναι σημαντική ώστε να μην τσουδίστουν (καούν) τα στράφυλλα και η τσικουδιά καπνιστεί., πάρει μια άσχημη μυρωδιά. Η απόσταξη συνεχίζεται μπροστά στα μάτια μας. Το καζάνι αρχίζει να βράζει, το οινόπνευμα που έχουν τα στράφυλλα λόγω των υψηλών σακχάρων εξατμίζεται. Ο ατμός κυκλοφορεί στο σωλήνα που ξεκινάει από το καζάνι. Λόγο της διαφοράς της θερμοκρασίας (ψυχρό νερό που κυκλοφορεί εξωτερικά στο σύστημα του σωλήνα) στην πορεία ψύχεται και υγροποιείται όπου και καταλήγει μέσω του σωλήνα σε ένα πήλινο κιούπι σταγόνα, σταγόνα η «πρωτόρακη». Η φετινή ρακή. Εκεί συλλέγεται το δυνατό ποτό με ιδιαίτερη υπομονή. Το «αφεντικό», αυτός που «κάνει» το καζάνι, (αυτός που παράγει) μετράει τους βαθμούς του αποστάγματος και αναλόγως προσθέτει νερό. 


374515_411411545598601_692820616_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

6246_419386554801100_552238188_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

382037_419386544801101_1996495187_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

394982_419386774801078_1991367977_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

486909_419386608134428_754773718_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Όταν οι βαθμοί του ποτού κατέβουν στο επιθυμητό επίπεδο, το καζάνι ολοκληρώνεται. Συνήθως το καζάνι κλείνει περίπου στους 18 βαθμούς ή και πιο χαμηλά. Κάποιοι προτιμούν να κρατήσουν και κάποια μπουκάλια με 20 βαθμούς όπου όπως μου εξήγησαν, η ποιότητα της τσικουδιάς είναι ανώτερη, μιας και τα στράφυλλα έχουν βράσει λιγότερο χρόνο, έχουν υποστεί μικρότερη επεξεργασία. Η νέα τσικουδιά σε αυτή την φάση είναι ιδιαίτερα δυνατή και στα παραδοσιακά καζάνια, όπου δεν υπάρχει το στάδιο της ψύξης, η ράκη βγαίνει σχεδόν καυτή. Σας συμβουλεύω να μην δοκιμάσετε πέρα τους δέοντος και αν θέλετε να συνεχίσετε με την περσινή τσικουδιά που σίγουρα θα υπάρχει κάπου γύρω.




395058_419386661467756_1516567570_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

424866_419386741467748_2143488226_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΕΜΝΗ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η οικιακή απόσταξη αλκοολούχων ποτών δεν είναι νόμιμη. Η παραδοσιακή απόσταξη όπως συναντιέται σήμερα γίνεται σε «καζάνια» χώρους όπου υπάρχει άδεια από το κράτος. Το έθιμο του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1920 όπου και δόθηκαν άδειες για τα ρακοκάζανα στους Κρητικούς αγρότες. Ο ιδιοκτήτης της άδειας κατέχει και τον χώρο που φιλοξενείται το καζάνι. Παραδοσιακά οι άδειες μεταβιβάζονται από πατέρα σε γιο. Αν κάποιος βέβαια θέλει μπορεί να «πωλήσει» την άδεια καζανιού σε κάποιον χωριανό του, όπως ακριβώς λειτουργούν και οι άδειες ταξί στις πόλεις. Το σίγουρο είναι ότι στις μέρες μας η έκδοση άδειας καζανιού είναι περιορισμένη (κλειστή όπως λένε) οπότε ψάξτε μήπως κατέχετε κάποια άδεια από την εποχή των προπάππων σας ..


46494_412214068851682_875748452_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

552441_412213998851689_652470955_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

535551_412214382184984_1471023065_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

536722_412214152185007_55791871_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

552390_412214235518332_1593125723_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΚΑΛΑΝΙ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στο καζάνι όμως δεν είναι τόσο η οικονομική δραστηριότητα που το κάνει σημαντικό,  πέρα από κάποιο επιπλέον εισόδημα. Πάνω απ’ όλα, είναι κοινωνικό φαινόμενο και παράδοση. Γύρω από ένα καζάνι μπορούν να βρεθούν από 2 έως 100 άτομα. Λόγου της ιδιαιτερότητας, στην παραγωγή της τσικουδιάς το καζάνι μπορεί να μείνει ανοιχτό μια, δύο ή και παραπάνω μέρες αναλόγως την ποσότητα των στραφυλών που έχει φέρει προς απόσταξη ο «πελάτης». Αυτό επιτρέπει ένα ολοήμερο γλέντι όπου οι καλεσμένοι κάνουν την παρουσία τους οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Οπότε ο κόσμος συσσωρεύεται, μέχρι να έρθει η μέθη.. Μαντινάδες, χορός, ερασιτέχνες μουσικοί, βάζουν τις καλύτερες προδιαγραφές για την έκβαση της βραδιάς. Οι ευχές που ακούγονται από τα κόκκινα πρόσωπα είναι κάποιες φορές πρωτότυπες και αντανακλούν την ιδιοσυγκρασία και την ετοιμολογία των Κρητικών της ενδοχώρας. «Καλόπιοτη» «πάντα σε χαρές» «καλοξόδευτη» «του χρόνου τα διπλά» « με καλό να χηρέψουμε» ..




481828_411598308913258_611282214_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

534016_416225945117161_634504869_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

405140_416225971783825_1140878835_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

224025_416226341783788_1022301529_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Το τραπέζι στα ρακοκάζανα μπορεί να ναι λιτό ή υπερβολικό. Σε κάθε περίπτωση τοπικά παραδοσιακά προϊόντα σίγουρα θα κάνουν την εμφάνιση τους είτε ως μεζέδες είτε ως κυρίως πιάτο. Τα κάρβουνα και η χόβολη της φωτιάς του καζανιού φυσικά δίνουν την λύση είτε ως εστίες μαγειρέματος είτε ως θέρμανση.. πέρα της τσικουδιάς.
Πατάτες οφτές, δηλαδή ολόκληρες πατάτες με την φλούδα ψημένες στην καυτή στάχτη, απάκια και λουκάνικα στα κάρβουνα, άφθονο αντικρυστό (ψημένο αντίκρυ της φωτιάς)  ντόπιο κατσίκι, συνοδεύουν την πρωτόρακη.
Τα πιο όμορφα και γνήσια χρώματα που συναντά κανείς στα αυτοσχέδια τραπέζια, είναι  τα εποχικά Κρητικά προϊόντα. Φρέσκα καρύδια, κάστανα, ρόδια, μήλα και κυδώνια. Σε ένα από τα καζάνια που μας φιλοξένησαν στο Ρέθυμνο, στην επαρχία Αμαρίου, γευτήκαμε ψημένο κυδώνι στην φωτιά .. Δεν θυμάμαι αν μέθυσα από την τσικουδιά ή από την γεύση του ψημένου φρούτου..



598443_411411265598629_1262868468_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

60553_416226168450472_424289259_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

481735_411411168931972_1389158024_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

61409_411411512265271_215369739_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

6246_419386554801100_552238188_n

67805_411411565598599_487553259_n
ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ




http://www.cretan-nutrition.gr
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad