Έκθεση με έργα καλλιτεχνών από δύο μοναδικές και συνάμα συγγενικές ορεινές περιοχές , τον Ψηλορείτη στην Κρήτη και το Τρόοδος στην Κύπρο φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έως τις 24 Οκτωβρίου . Τίτλος της έκθεσης είναι «Γεωδημιουργώ».




Οι καλλιτέχνες των δύο περιοχών, δίνουν σχήμα και πνοή στην πέτρα, το ξύλο και το χώμα φέρνοντας την γη, τη λαϊκή τέχνη και την εικαστική δημιουργία σε συμφωνική αρμονία.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διακρατικού σχεδίου “Γεωπροϊόντα” , όπου συμμετέχουν το ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε ΟΤΑ και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων περιοχής Τροόδους. Σκοπός τους σχεδίου είναι η προβολή και η σύνδεση με τις τοπικές οικονομίες του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη και του Γεωπάρκου Τροόδους.

Το «Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη» συστάθηκε το 2002 με πρωτοβουλία του ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε ΟΤΑ, με την ταυτόχρονη είσοδο του στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και αργότερα στο
Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Unesco.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Τροόδους διαπιστώνοντας την προστιθέμενη αξία που προσδίδει η οργανωμένη συγκρότηση ενός Γεωπάρκου και η συμμετοχή του σε παγκόσμιου κύρους δίκτυα έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για τη δημιουργία του Γεωπάρκου Τροόδους μέσω του Διασυνοριακού Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος.

Το διακρατικό σχέδιο εντάσσεται και χρηματοδοτείται από τα τοπικά προγράμματα LEADER των δύο περιοχών.