ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Εναν διάλογο επιστήμης – τεχνολογίας και μουσικής, μέσα από πρωτότυπο δρώμενο που παρουσιάζει επίκαιρα ερευνητικά θέματα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες οι Χανιώτες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “The Street Value of Science: Πόσα πιάνει η επιστήμη στην πιάτσα; Διασκεδάζουμε με την Επιστήμη – Επικοινωνούμε με τη Μουσική”, που πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο του Μόρο (Ι.Ο.Χ.).
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Πολυτεχνείο Κρήτης με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που είναι το μοναδικό ερευνητικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Πρόκειται για ένα συνδυασμένο επιστημονικό και μουσικό δρώμενο που πραγματοποιείται από το 2009 και με απλό, εκλαϊκευμένο τρόπο παρουσιάζονται επίκαιρα ερευνητικά θέματα σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον, πλαισιωμένα με ζωντανή μουσική από ένα από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης, τους “Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone”.

Ο ΣΤΟΧΟΣ
Στόχος είναι, όπως επεσήμανε ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., «μέσα από το δρώμενο να δώσουμε με έναν εύκολο και εύληπτο τρόπο στον κόσμο κάποια από τα αποτελέσματα της ερευνητικής δουλειάς που κάνουμε ώστε να υπάρχει μια διάδραση με το κοινό. Ηδη έχουμε επισκεφθεί πολλές περιοχές της Ελλάδας και πριν από δύο χρόνια, έπειτα από πρότασή μας στην Ε.Ε., σκεφτήκαμε να παρουσιάζουμε το δρώμενο στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού θεσμού “Βραδιάς του ερευνητή” που γίνεται και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου».
«Η μουσική είναι μια επιστήμη από μόνη της και παράλληλα μια δημιουργική απασχόληση. Στον δικό μας χώρο ο τρόπος που συνδέεται η μουσική με την επιστήμη είναι είτε συνδέοντας ένα επιστημονικό θέμα π.χ. για τη σκόνη ή τις ανεμογεννήτριες με τον τίτλο ενός σχετικού τραγουδιού όπως π.χ. το Dust in the wind των Kansas ή το Blowing in the wind του Bob Dylan. Μπορεί και να μην είναι τίτλος, αλλά ένας στίχος τραγουδιού που θα ενεργοποιήσει τη συζήτηση. Προσπαθούμε δηλαδή η παρουσίαση να μην είναι μόνο ανάλυση και πρόζα σαν να είσαι στην τάξη και να ακούς μια διάλεξη, αλλά να διακόπτεται ευχάριστα από μουσική για να τονώσει τα επιστημονικά θέματα που παρουσιάζονται και τα οποία ερευνούμε όπως: η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη υλικών κ.ά.», εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ
Σε ερώτηση κατά πόσο η κρίση επηρεάζει την έρευνα ο ίδιος τόνισε ότι «από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα τα ερευνητικά κέντρα της χώρας έχουν καταφέρει να προσελκύσουν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Εχουν καταφέρει να διατηρήσουν και ορισμένα να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας. Ομως δημιουργείται το εξής παράδοξο: από τη μια μεριά να υπάρχουν ομάδες δημιουργικών ανθρώπων με έμπνευση που να κάνουν έρευνα και από την άλλη να υπάρχει μια Πολιτεία που σε κάποιο βαθμό αυτό όχι μόνο το αγνοεί, αλλά δεν κάνει και τα πράγματα που πρέπει για να τους διευκολύνει».
«Ενα από τα μηνύματα που στέλνει η παρουσίαση που κάνουμε είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά καλά πράγματα που δουλεύουν υπέροχα σε πείσμα όλων των άσχημων που συμβαίνουν γύρω μας. Και αυτά τα πράγματα όχι μόνο πρέπει να τα διαφυλάξουμε, αλλά να προσπαθήσουμε να τα κάνουμε πιο γνωστά και γιατί όχι να τα κάνουμε παράδειγμα ώστε να βοηθήσουν άλλους τομείς να προχωρήσουν», ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Και πρόσθεσε: «Παράλληλα θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους νέους επιστήμονες στη δύσκολη αυτή εποχή διαρροής του διανοητικού δυναμικού μας που φεύγει στο εξωτερικό, αλλά δεν γυρνά πίσω στην Ελλάδα. Δεν είναι κακό να φεύγουμε, αλλά είναι κακό να είναι διαταραγμένη αυτή η ισορροπία. Αυτό που έχει σημασία είναι πάντα να αγωνίζεσαι για τη δουλειά που σου αρέσει και θεωρείς δημιουργική».







ΠΗΓΗ: http://www.haniotika-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............