ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΠΑΤΣΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΠΑΤΣΟΥ


Η είσοδος στο φαράγγι του Πατσού με τα μεγάλα βράχια τους πρίνους, τα πλατάνια, τις δάφνες, τραμιθιές (κράταιγος) και τα τρεχούμενα νερά προδιαθέτει ευμενώς τον επισκέπτη, για το τι θα συναντήσει. 


 


            Λίγη απόσταση μετά την είσοδο υπάρχει ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου κάτω από μεγάλη βραχοσκεπή, ακλόνητος φρουρός του φαραγγιού. Η πηγή κάτω από την εκκλησία που τρέχει κρυστάλλινα νερά, είναι αφιερωμένη στον «Κραναίο Ερμή» και δροσίζει τον κάθε πεζοπόρο ή επισκέπτη.



            Σε ανασκαφές του 1885-6 ανακαλύφθηκε το «Κραναίον Άντρον», που λατρεύονταν ο Ερμής και ο Πάνας, είναι ένα από τα τέσσερα άντρα της Μινωικής Κρήτης (Ιδαίο, Δικταίο, και Καμαραϊκό).Τα ευρήματα ήταν ένα μικρό αγαλματίδιο του Πάνα, ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια και υπολείμματα οστών ζώων που φανερώνουν, ότι γίνονταν θυσίες. Η λατρεία είναι διαχρονική από 2400 π.χ. ίσαμε σήμερα, γιατί από τον 4ο μΧ. αιώνα έχει μετατραπεί σε χριστιανική.
Στο φαράγγι συναντήσαμε δύσκολα σημεία προσπέλασης, σμιλευμένους βράχους, ξύλινες σκάλες, σχοινιά για να βοηθούν τους διερχόμενους, αλλά και πολύ στενά περάσματα τα οποία έκοβαν τη θέα προς τον ουρανό. Όλα αυτά για ένα έμπειρο ορειβάτη δεν αποτελούν πρόβλημα, για ένα όμως αρχάριο προκαλούν δέος και φόβο.



            Όλα τα φαράγγια έχουν τις ομορφιές τους, άλλα είναι ιδιαίτερα, άλλα είναι ξερά, άγρια, καταπράσινα, άλλα έχουν ποτάμια και καταρράχτες με πανύψηλα γκρεμνά. Το φαράγγι όμως του Πατσού έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, γιατί έχει από όλα τα παραπάνω αλλά και τη δική του ιδιαιτερότητα.
Φθάσαμε στην έξοδο του φαραγγιού πάνω από σαράντα ορειβάτες με αρχηγό την Ειρήνη Τζαγκαράκη το μεσημέρι στις 24-8-2014 και μπροστά μας απλώνονταν το τεχνητό φράγμα των Ποταμών. 



Προσπαθήσαμε να δούμε το Σήφη τον Κροκονδυλάκη που αλωνίζει το φράγμα κάμποσο καιρό και παρά τις παγίδες που του στήνουν, δεν πιάνετε! Έχει παίξει η είδηση αυτή σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα του κόσμου για πάνω από ενάμιση μήνα και έχουν γίνει σχετικές διαφημίσεις στην τηλεόραση.
Όλοι μείναμε κατενθουσιασμένοι, γιατί μαγευτήκαμε με αυτά που είδαμε και τις εμπειρίες που αποκτήσαμε.-


Του ορειβάτη Δακανάλη μανόλη











ΠΗΓΗ: http://www.e-mesara.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............