ΜΕ ΔΕΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΩΜΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΜΕ ΔΕΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΩΜΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Antonis Thomas Vassilakis


ΜΕ ΔΕΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ 10 ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΜΑΡΤΥΡΟ ΝΑΟ.
ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ , ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΚΑΙ ΡΕΑΣ, ΠΟΤΝΙΩΝ ΘΗΡΩΝ, ΤΟΝ 8ο ΜΗΝΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥΣ.



Σήμερα παρουσίασαν ένα μαρμάρινο επιστύλιο με γείσο, επί του <<διαφραγματικού τοίχου>> όμοιο λέει με αυτό που παρουσίασαν χθες στο εσωτερικό μετά την είσοδο. 
Δεν είναι όμως το ίδιο ακριβώς. Εδώ οι ρόδακες όπως τους αποκαλούν έτσι απλά , δεν είναι σκέτοι ρόδακες , αλλά ένα μπουκέτο με ιερογλυφικά τα οποία περιγράφουν ή μάλλον δίνεται οδηγία στους ιερείς ποιες θεές θα λατρεύουν , πότε και με ποια ιδιότητα τους. Επίσης οι τέσσερεις γραμμές πάνω δίνουν άλλη οδηγία. 
Ξεκινώ από τις τέσσερεις παράλληλες γραμμές, οι οποίες από μόνες τους δηλώνουν , ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ. Στις μεσαίες από τις τέσσερεις γραμμές, στην μια έχει κατά διαστήματα από τέσσερεις κόκκους , που θα πει, λατρεία της Μεγάλης μητέρας Αρτέμιδος, και στην άλλη από τρεις κόκκους, που θα πει λατρεία της Μεγάλης μητέρας Ρέας.
Οι <<ρόδακες>> έχουν στη μέση το ιερογλυφικό ma , για την Μεγάλη μητέρα. Τα φύλλα του μικρού εσωτερικού ρόδακα , δίνουν το καθένα το ιερογλυφικό ti, για την Δέσποινα (πότνια θυρών) και πάνω σε καθένα έχει από τρεις κόκκους, που λένε, λατρεία της Μεγάλης μητέρας Ρέας. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται με την εξωτερική σειρά του ρόδακα, μόνο που εδώ εχομε τώρα, τέσσερεις κόκκους σε κάθε φύλλο , για την λατρεία της Μεγάλης μητέρας Αρτέμιδος ποτνιας θηρών. Η σειρά της τοποθέτησης δείχνει ότι ως κύρια λατρευομενη θεότητα του διμαρτυρου ναού, είναι η Άρτεμις και μετά η Ρέα. Οι ρόδακες έχουν από οκτώ φύλλα για να δείχνουν ότι η λατρεία αυτών των θεαινών σαν Μεγάλες μητέρες , πότνιες θηρών , πρέπει να γίνεται τον 8ο μήνα του ημερολογίου τους.
25/8/2014
Αντώνης Βασιλάκης του Θωμά
Αναγνώστης, μεταφραστής, Πελασγικών, μινωικών γραφών και του Δίσκου της Φαιστού στο κρυφό και φανερό κείμενο.
Βλυχιά Κνωσού
Όχι αρχαιολόγος.
(Γράφω όχι αρχαιολόγος, διότι το <<αρχαιολόγος>> καλύπτει μόνο το 1/100 , των γνώσεων που χρειάζονται , για την δουλειά που κάνω εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............