Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ


«Κανείς δεν έχει αφηγηθεί όλη την ιστορία της ισχύος. Όλα εκείνα που κάνουν οι άνθρωποι μόνο γιατί μπορούν. Την ατέλειωτη ανέμη της επιθυμίας.
Τα ωκεάνια τροπικά νησιά ακυρώνονται όταν η βουή τους χάσει τη βαρύτονη αρμονία της, όταν η οριογραμμή τους γίνει γεωμετρική, τα κοράλλια τους σκόνη. Την ιστορία των τροπικών νησιών τη λένε οι μουσώνες ανάμεσα από περάσματα που τους ανοίγουν οι εποχές, οι λευκές παραλίες με την άμμο σαν κόκκοι αλατιού που ξεπλένουν και καθαρίζουν την αλήθεια από το ψέμα».
[Γ. Φίλης – Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, απόσπασμα από το βιβλίο του «Αρχιπέλαγος»]
Γράφει η Εύα Καπελλάκη – Κοντού
Άραγε ήρθε η σειρά του δικού μας όμορφου νησιού; Γιατί οι κραταιοί σκέφτηκαν να χτίσουν τη φωλιά τους , το στρατηγείο τους για να ελέγχουν τη Μεσόγειο κι όχι μόνο αλλά τη Μέση Ανατολή, τη Β. Αφρική την Ευρώπη ολόκληρη! Ψάχνοντας τις λέξεις για να αποτυπώσουν τις σκέψεις μου σκέφτηκα, ότι καμία σκέψη και καμία λέξη δεν μπορεί να ενεργοποιήσει την οργή που νιώθουμε όλοι μας ενάντια σε όλους τους ανεγκέφαλους, καμία λέξη δεν είναι δυνατή για να εκφράσει την έκκληση της θάλασσας (mare nostrum) για την επικείμενη καταστροφή.
Κι όλα τούτα οι μαριονέτες της εξουσίας αισθάνονται ως ψιχάλες βροχής, αδιαφορώντας για τη ζωή και την τύχη ενός λαού όπως και στο άλλο νησί του μακρινού αρχιπελάγους. Κανείς δεν αισθανόταν τον πόνο τους όταν αποχωριζόταν τον πολυαγαπημένο τους τόπο προς άγνωστη κατεύθυνση χωρίς ελπίδα, σκουπιδάκια στον ωκεανό!! Γιατί; Ακόμα και το «γιατί;» όταν το συλλογιστώ με θυμώνει, μ’ εξοργίζει γιατί ακούω την άλλη φωνή μέσα μου να λέει: Άδικα – άδικα χτυπιέσαι δεν γίνεται τίποτα, αυτοί θα πάρουν αυτό που θέλουν με οποιοδήποτε κόστος!
Γιατί; τώρα ως απορία - μάλλον ρητορική - δεν ενώνουμε τις ψυχές μας, τις δυνάμεις μας, τις ζωές μας όλοι οι λαοί της Μεσογείου ως εταίροι ενάντια στους εταίρους δημίους των λαών με στόχο και σκοπό;;:
Δεν ανεχόμαστε να μας αφαιρέσουν αυθαίρετα τον παράδεισό μας για να μας δώσουν την αιώνια κόλαση! Δεν ανεχόμαστε ν’ ασελγούνε ασύστολα και κατά συρροή επάνω μας εκείνοι που μας κουνάνε απειλητικά το δάχτυλο, ως δήθεν εκπολιτιστές - διανοούμενοι – τεχνοκράτες - ισορροπιστές ενώ κρύβουν την ρομφαία του Εωσφόρου της επίγεια κόλασης, μιας και η πραγματική τους ιδιότητα είναι οι μασκοφόροι «μπόγιες» των ανθρώπων!
Ως πολίτης αυτού του τόπου με κριτικό πνεύμα και αγάπη δίχως όρια για την πατρίδα μου απευθύνω έκκληση, σε όλους όσους έχουν την εξουσία διακυβέρνησης της Χώρας, να δείξουν έμπρακτα και με τρόπο μαχητικό και αποφασιστικό το παρών τους στον θαλάσσιο αποκλεισμό τις επόμενες ημέρες στη Μεσόγειο -  ΝΔ. της Κρήτης, δίνοντας έτσι την απάντηση προς όλες τις κατευθύνσεις:
Ότι δεν ανεχόμαστε το ζυγό του ραγιά, δεν ανεχόμαστε τη σιωπή και την υποδούλωση, δεν ανεχόμαστε τη χλεύη και το διασυρμό, δεν ανεχόμαστε να  γίνουμε τα πειραματόζωα στο παγκόσμιο σκηνικό και παράδειγμα προς αποφυγή από τους δημίους μας. Οι οποίοι επιτέλους βρήκαν την «Κερκόπορτα» και μπήκαν ανενόχλητοι για να συλήσουν τον πολιτισμό μας, τις ψυχές μας γιατί απλά δεν ανέχονται να έχουν κατακτήσει το διάστημα και να μην έχουν διαγράψει δια παντός, το ελληνικό θαύμα. Δεν ανέχονται - είναι πολύ δύσπεπτο - να μην μπορούν ν αντικαταστήσουν στα επιστημονικά τους κείμενα τις ελληνικές λέξεις του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, του Ηράκλειτου, του Δημόκριτου και τόσων άλλων!  Έχουμε λοιπόν σύμμαχο ακατανίκητο ενάντια  σε οποιαδήποτε χημικά όπλα, το δυνατό ελληνικό λόγο!
Ας τον απευθύνουν «οι κόπτοντες» για το καλό του τόπου και του ελληνικού λαού έμπρακτα κι όχι από καθέδρας, με υποσχέσεις και πολιτικούς, ξύλινους, παγερούς λόγους. Μας αφήνουν παντελώς αδιάφορους, θέλουμε πράξεις από τους ηγέτες μας που εμείς, ο κυρίαρχος λαός, επέλεξε δια της ψήφου του να τοποθετήσει στα ηνία της Χώρας!
Η Εύα Καπελλάκη – Κοντού είναι Καθηγήτρια ιταλικών [ Lettere Classiche dell’ Universita’ degli Studi di Napoli “Federico II”]





ΠΗΓΗ: http://www.creteplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............