ΜΕ ΓΕΩΡΓΑΛΙΔΙΚΑ ΑΛΟΓΑ Η ΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΕΘΟΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ ΣΤΗΝ ΝΥΒΡΙΤΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΜΕ ΓΕΩΡΓΑΛΙΔΙΚΑ ΑΛΟΓΑ Η ΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΕΘΟΔΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ ΣΤΗΝ ΝΥΒΡΙΤΟ


ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

Το Όσιο Μεθόδιο τίμησαν οι κάτοικοι της Νυβρίτου την Κυριακή και τη Δευτέρα, 24 και 25 Ιουνίου. Η εορτή του Οσίου Μεθοδίου γίνεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο στην περιοχή που έζησε, ασκήτεψε και κοιμήθηκε ο όσιος που θεωρείται προστάτης της περιοχής που βρίσκεται στη Ρίζα του Ψηλορείτη. Έτσι η γιορτή του αρχίζει με μια πομπή από καβαλάρηδες σε γεωργαλίδικα άλογα ξεκινάει το απόγευμα της Κυριακής από το Μοναστήρι του Αγίους Γεωργίου Επανωσήφη συνοδεύοντας την εικόνα του Οσίου Μεθοδίου. Η πομπή περνάει από τα χωριά του Αγίου Θωμά, της Αγίας Βαρβάρας, του Πανασσού και της Γέργερης όπου θα γίνονται στάσεις για να έχει ο κόσμος τη δυνατότητα να προσκυνήσει και θα καταλήξει στην εκκλησία της Νυβρίτου για το μεγάλο εσπερινό, την παράκληση , ευχέλαιο και την αγρυπνία.


ΜΟΝΗ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ

ΜΟΝΗ ΕΠΑΝΩΣΗΦΗ

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

Την Δευτέρα γίνεται αρχιερατική θεία λειτουργία και ακολουθεί η λιτανεία των ιερών λειψάνων του Οσίου Μεθοδίου. Όταν ολοκληρωθούν τα τελετουργικά της εκκλησίας ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής ετοιμάζει την αναβίωση ενός εθίμου στην πίσω Βρύση του χωριού, δηλαδή ένα παραδοσιακό γλέντι με άφθονο φαγητό και κρασί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όσιος Μεθόδιος τιμάται κάθε χρόνο από την τοπική κοινωνία που τον θεωρεί προστάτη Άγιο. 

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

Ο Όσιος Μεθόδιος της Νυβρίτου θεωρείται μία πολύ σημαντική μορφή για την περιοχή. Έζησε και ασκήτεψε ως ιερομόναχος στην Νύβριτο στις αρχές του 18ου αιώνα ενώ η σκήτη του σώζεται καλά διατηρημένη και στον ίδιο χώρο έχει χτιστεί σήμερα εκκλησία. Η ασκητική του βάση ήταν σε ένα σπήλαιο, στην πάνω μεριά του χωριού. Εκεί ασκήτεψε, εκεί κοιμήθηκε και τάφηκε. Η μετακομιδή των λειψάνων του έγινε στην Ιερά Μονή Επανωσήφη, σύμφωνα με την παράδοση, όταν επί Τουρκοκρατίας υπήρξε ο φόβος βεβήλωσης του τάφου του. Αυτή τη μετακομιδή των λειψάνων του Οσίου Μεθοδίου από καβαλάρηδες ιερομόναχους του Άη Γιώργη αναπαριστούν ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι της Νυβρίτου κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής, όπως και φέτος.

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ


ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ -  http://prismanews.gr 
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............