Ο ΓΕΡΟ ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΡΑΣΙ ΗΛΙΚΙΑΣ 2.000 ΕΤΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ο ΓΕΡΟ ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΡΑΣΙ ΗΛΙΚΙΑΣ 2.000 ΕΤΩΝ

Στην πλατεία του χωριού Κράσι Μαλίων βρίσκονται τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι. Οι πλάτανοι αυτοί αποτελούν τα στολίδια του χωριού. Σημαντικότερος είναι ο πλάτανος που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, ο γερο - Πλάτανος όπως τον λένε, που θεωρείται ο παλαιότερος και μεγαλοπρεπέστερος από τους πλάτανους της Κρήτης.

Η περίμετρος του κορμού του είναι περίπου 24 μέτρα και η ηλικία του υπολογίζεται στα 2400 χρόνια, καθώς λέγεται ότι σε κάθε μέτρο περιμέτρου αντιστοιχούν 100 χρόνια. Είναι ογκώδης, έχει τεράστια κλαδιά και πυκνή φυλλωσιά, που καλύπτει όλη την πλατεία. Δίπλα στον πλάτανο υπάρχουν δύο πηγές – βρύσες που τρέχουν με γάργαρο νερό όλο το χρόνο.
Ο πλάτανος αυτός κατά τη διάρκεια της Μακραίωνης ιστορίας του υπήρξε μάρτυρας αμέτρητων γεγονότων. Υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Είναι γνωστό ότι ο Νίκος Καζαντζάκης πέρασε αρκετά καλοκαίρια της δεκαετίας 1910-1920 με την παρέα του στο Κράσι, τόπος καταγωγής της συζύγου του Γαλάτειας Αλεξίου.


Το δέντρο, με το παχύ φύλλωμά του, καλύπτει την κεντρική πλατεία, που φιλοξενεί το καφενείο του χωριού, εκεί όπου στο παρελθόν περνούσε τα καλοκαίρια του ο Νίκος Καζαντζάκης. 
 Από μόνος του ο πλάτανος αποτελεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης, όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για χιλιάδες επισκέπτες. 

Λόγω της αμφιθεατρικής θέσης του οικισμού, η παρουσία του δέντρου γίνεται αντιληπτή από μεγάλη απόσταση και το εντυπωσιακότερο τμήμα είναι ο κορμός του, όπως συνήθως συμβαίνει με τα αιωνόβια δένδρα. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως για το αγκάλιασμα του γιγάντιου κορμού του, που έχει περίπου κωνικό σχήμα, απαιτούνται πάνω από δέκα άνθρωποι. 



Οι κάτοικοι περιγράφουν με υπερηφάνεια ότι στη σκιά που τόσο απλόχερα χαρίζει στους περαστικούς εδώ και χρόνια το πανέμορφο πλατάνι, έγραφε και διάβαζε κατά το παρελθόν ο Νίκος Καζαντζάκης και η παρέα του, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, όπως ο Μ. Αυγέρης και ο Κ. Βάρναλης, όπως επίσης και η οικογένεια Αλεξίου που καταγόταν από το Κράσι. Ο πρώην δήμαρχος Μαλίων Κώστας Λαγουδάκης που είχε ξεκινήσει τον αγώνα προκειμένου να διασφαλίσει το χαρακτηρισμό του πλατάνου ως μνημείου της φύσης, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται πλέον δικαιωμένος. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» , «τα αγαθά κτώνται με σταθερή προσήλωση στο στόχο. Μετά από αδιάλειπτη προσπάθεια τεσσάρων χρόνων (2007-2011) επιτέλους με το Π.Δ. που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 247/29-9-2011 χαρακτηρίστηκε ο αιωνόβιος πλάτανος στο Κράσι, ο πλάτανος του Ν. Καζαντζάκη , των Αλεξίου, του Βάρναλη και του Αυγέρη, ως μνημείο φύσης και καθορίζεται η ζώνη προστασία του.




0 οικισμός Κρασίου ανήκει σε προστατευόμενη φυσική περιοχή NATURA 2000, η οποία χρήζει συνολικής προστασίας και διαχείρισης. 

Ο μνημειακός πλάτανος του Κρασίου ανακηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο της φύσης με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε στις 29/8/2011 (ΦΕΚ 247 ΑΑΠ/29.9.2011).

Σύμφωνα με τους δασολόγους, ο πλάτανος Κρασίου, στη σημερινή του κατάσταση (μετά την επίχωση), συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης. Όπως αναφέρει ο Ολλανδός δασολόγος, Jeroen Pater, στην Ευρώπη υπάρχουν 200 δέντρα με στηθιαία μεγαλύτερη των 10 μέτρων.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............