Ο ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΥ ΤΟΛΕΔΟ - ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ EL GRECO ΣΤΗΝ ΒΑΡΣΟΒΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ο ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΥ ΤΟΛΕΔΟ - ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ EL GRECO ΣΤΗΝ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας και του έτους «Δομίνικου Θεοτοκόπουλου – El Greco», η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βαρσοβία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας, διοργάνωσαν εκδήλωση στο Ινστιτούτο Θερβάντες, όπου προβλήθηκε η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «El Greco», παρουσία του Έλληνα σκηνοθέτη.


Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη που έγινε στο εξωτερικό σε συνεργασία Ελλάδος – Ισπανίας για τον EL GRECO και η ταινία καταχειροκροτήθηκε απο τους θεατές της κατάμεστης αίθουσας οπου, παρέστησαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της πολωνικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, διπλωμάτες, Έλληνες επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι κ.ά.
Συνομιλώντας με το κοινό μετά την προβολή της ταινίας, ο Γιάννης Σμαραγδής αναφέρθηκε στη σύλληψη και την υλοποίηση της ταινίας που τα γυρίσματα ξεκίνησαν απο την Κρήτη και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήταν η πρώτη φετινή εκδήλωση για τον El Greco που συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική και την Ισπανική πλευρά με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του διάσημου ζωγράφου, καθώς και στο ότι η ταινία στόχευε να αναδείξει τη ζωή, το έργο, αλλά και την καταγωγή του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, «ο οποίος ήταν ένας Κρητικός του ελληνικού αισθήματος, φορέας της πλατωνικής φιλοσοφίας που βεβαίως διέπρεψε και στην Ισπανία» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η ταινία El Creco –η οποία σε ιστοτόπο του IMDB, κατατάσσεται 5η  στις καλύτερες  ελληνικές ταινίες όλων των εποχών και λόγω του επετειακού έτους που είναι διεθνώς αφιερωμένο στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, η ταινία θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο , από Χονγκ Κόνγκ το Πεκίνο και το Τόκιο ως το Περού και το Σικάγο, από το  Μεξικό και την Αβάνα τη Σουηδία τη Κύπρο και το Λίβανο ως τη Νυρεμβέργη το Καζακτσάν την Ιταλία τη Νιγηρία κτλπ.
Θεωρείται πλέον οτι το πιο σημαντικό που προσέφερε η ταινία EL GRECO είναι πως, ενω όλος σχεδόν ο κόσμος πίστευε οτι ήταν Ισπανός ζωγράφος ( εκτός βεβαίως απο εμάς τους ‘Ελληνες), μετά την προβολή της ταινίας ολοι πλέον ξέρουν οτι ήταν ‘Ελληνας .
Και στην Ισπανία ενώ μέχρι τώρα εμφανιζόταν ως ζωγράφος της Ισπανικής ζωγραφικής σχολής, τώρα πλέον καταγράφεται και στην Ισπανία ως Έλληνας και εξ αυτού οι εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια απο το θάνατό στην Ισπανία ξεκίνησαν με τίτλο : Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥ ΤΟΛΕΔΟ...
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τιμά τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή 
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργάνώσε εκδήλωση προς τιμήν του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδη στη Λάρισα.
Η εκφώνηση του τιμητικού λόγου έγινε από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελο Αυδίκο.
που είπε :
‘’Πάνω απο όλα ο Σμαραγδής είναι ένας παραμυθάς.Οι κινηματογραφικές του ταινίες εστιάζουν σε πρόσωπα. Η ζωή σημαντικών προσωπικοτήτων του ελληνικού πολιτισμού(Καβάφης,Παπαδιαμάντης,Ελ Γκρέκο, Ι. Βαρβάκης και Ν. Καζαντζάκης, που αποτελεί το θέμα της προετοιμαζόμενης ταινίας του) χρησιμοποιείται ως το αφηγηματικό στημόνι για την καλλιτεχνική του δημιουργία και την κατάθεση των απόψεών του . Ενωματώνει στα έργα του δομικά στοιχεία του λαικού πολιτισμού,κυρίως Κρητογενή τα οποία λειτουργούν ως κόμβοι της κινηματογραφικής του αφήγησης.’’
Βράβευση για τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή από τον Δήμο Παλλήνης
Ο Δήμος Παλλήνης, με αφορμή το έτος «El Greco» και τη συμπλήρωση 400 ετών από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, στην τιμητική εκδήλωση έγινε προβολή της ταινίας EL GRECO και βράβευση του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Στην προσφόνηση είπαν για τον Γιάννη Σμαραγδή :
Αντί προλόγου θα σας διαβάσουμε κάτι που έχει γράψει ο κος Μίμης Τσακωνιάτης , θεωρητικός του κινηματογράφου και συγγραφέας του βιβλίου  (που πρόκειται να κυκλοφορήσει)  ‘’ Γιάννης Σμαραγδής ο Αρχιτέκτονας της ψυχής’’ :
‘’Είναι συναρπαστικό πως η αρχέγονη πάλη σκότους και φωτός του μέγιστου έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή καθώς προέρχεται κατευθείαν από τους λαμπερούς καρπούς τον ύμνο των θείων αρχετύπων που ποτίζονται από κρήνη της μνημοσύνης . Μήπως αυτός ο καλλιτέχνης δεν είναι σπορέας αληθινός  του λόγου του θεού ; Καθώς κάθε φορά με τις ταινίες του φυτεύει αγαθές βόμβες αγάπης  που εκρήγνυται βαθιά μέσα στις ψυχές των θεατών και τις καταυγάζουν με φώς
Όπως θα έλεγε και ο αδελφός του Σμαραγδή, Οδυσσέας Ελύτης
‘’ Σπέρνω στους κάμπους της ζωής χίλια μπλαβάκια.Χίλια παιδιά μέσα στο τίμιο αγέρι.Ωραία γερά παιδιά που αχνίζουν καλοσύνη.
Και ξέρουν ν' ατενίζουν τους βαθιούς ορίζοντες ‘’    
Κυρίες και Κύριοι σας παρουσιάζουμε τον αρχιτέκτονα της Ελληνικής ψυχής τον διεθνή σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή .
Θυμίζουμε οτι ο Γιάννης Σμαραγδής ετοιμάζει την επόμενη ταινία του ‘’ Νίκος Καζαντζάκης’’ μια μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή που στηρίζεται πάνω στο βιβλίο ‘’Αναφορά στον Γκρέκο’’ που είναι μια ιδιότυπη πνευματική αυτοβιογραφία του Κρητικού συγγραφέα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............