Τιμήθηκε με βραβείο “Ο παραμυθάς της Κρήτης”
Από την Ακαδημία Αθηνών
Ο «παραμυθάς της Κρήτης», κ. Αριστοφάνης Χουρδάκης, είναι μεταξύ όσων τιμήθηκαν κατά τη χθεσινή απονομή των βραβείων και επαίνων της χρονιάς που πέρασε από την Ακαδημία Αθηνών Ο κ. Χουρδάκης διακρίθηκε για το συγγραφικό και λαογραφικό του έργο με το οποίο συμβάλλει στη διάσωση της κρητικής παράδοσης.
Η αναλυτική λίστα βραβείων και επαίνων για το 2013
Τάξη των θετικών επιστημών
1. Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στον πρώτο αριστεύσαντα πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2011-2012, κ. Θεόδωρο Σεργεντάνη.
2. Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, για εργασία με την οποία προωθείται η γεωλογική γνώση του ελληνικού χώρου, στην κυρία Νίκη Ευελπίδου για την εργασία της «Evidence of recent rapid subsidence in the S – E Cyclades (Greece): An effect of the 1956 Amorgos earthquake;».
3. Βραβείο του Καθηγητού Αριστείδου Φ. Πάλλα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη εργασία αναφερόμενη σε τομείς της Μαθηματικής Ανάλυσης, στον κ. Παναγιώτη Κεβρεκίδη για την εργασία του «Non-linear waves in lattices: past, present, future».
4. Δύο (2) βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2011 – 2012 στους : α) Νικόλαο Στρομπίνη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και β) Βιολέτα Καρυοφύλλη , απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.
5. Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, στον κ. Γεώργιο Πάνου για την εργασία του «An Analysis of the linear altimetry-gravimetry boundary-value problem».
6. Βραβείο Ακαδημαϊκού Π. Σ. Θεοχάρη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση της καλύτερης επιστημονικής εργασίας στον τομέα της Μηχανικής, στην εργασία «Direct Strain Tensor Approximation for full Field Strain Measurement Methods» που υπεβλήθη από τους κ.κ. Αθανάσιο Ηλιόπουλο και Ιωάννη Μιχόπουλο.
7. Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη ερευνητική εργασία στον κλάδο της Χειρουργικής του καρκίνου με θέμα «Μοριακή και γενετική συμμετοχή στην καρκινογένεση» στην εργασία «Activation of m TOR signaling in medullary and aggressive papillary thyroid carcinomas» που υπεβλήθη από τις κυρίες Χρυσούλα Λιάκου και Μαρία Κουβαράκη και τον κ. Γεώργιο Ρασιδάκη.
8. Βραβείο Βασιλικής χήρας Γερασίμου Νοταρά, εις μνήμην Γεωργίου Ι. Δεμερτζή, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική εργασία επί της θεραπείας του καρκίνου ή επί της θεραπείας των παθήσεων της καρδιάς, στην εργασία «The effect of shear stress on neointimal response following sirolimus – and paclitaxel-eluting stent implantation compared to bare metal stents in humans» που υπεβλήθη από τους κ.κ. Μιχαήλ Παπαφακλή, Δημήτριο Φωτιάδη και Λάμπρο Μιχάλη.
9. Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία επί θεμάτων Αστρονομίας, στον κ. Κλεομένη Τσιγάνη για την εργασία του «Dynamics of small bodies in the solar system».
10. Βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στη μνήμη του Αντιπλοιάρχου Κων. Ν. Ευταξιοπούλου, για εργασία που αφορά στο Ναυτικό ή στη θάλασσα γενικότερα, στον κ. Ευάγγελο Γρυπιώτη για το δίτομο έργο του «Ελληνική ναυτιλία» τόμος Α΄ 15ος αι. π. Χ. -11ος αι. μ. Χ. και τόμος Β΄ 1453 -1821 (Εκδόσεις Ελληνικά Ταχυδρομεία, 2011).
11. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον αναπληρωτή Καθηγητή Στοματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Χ. Λάσκαρη για το σύγγραμμά του «Κλινική Στοματολογία, Διάγνωση - Θεραπεία» (Εκδόσεις Λίτσας, 3η έκδοση, 2012).
12. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ), 1961, για το σύνολο των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσει εξ ιδίων πόρων και μέσων με σκοπό τη διάδοση της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης και τη διατήρηση της ναυτικής παράδοσης της χώρας μας.
13. Έπαινος, οίκοθεν, στη δρ. Σουζάνα Δανάλη-Κωτσάκη, Πυρηνικό Φυσικό –Περιβαλλοντολόγο, ως της πρώτης επιστήμονος που εισήγαγε στην Ελλάδα τη μεθοδολογία οργάνωσης της προστασίας του ανθρώπου από τη ραδιενέργεια περιβάλλοντος και θεμελίωσε τη σχετική διαδικασία μετρήσεων και ελέγχου.
14. Εύφημος μνεία στον Αντιναύαρχο Π.Ν. ε.α. κ. Αναστάσιο Κ. Δημητρακόπουλο για το πεντάτομο έργο του «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Οι πολεμιστές του Ναυτικού θυμούνται ...» (Ναυτικόν Μουσείον της Ελλάδος, Πειραιάς 2011).
Τάξη των γραμμάτων
& των καλών τεχνών
1. Βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη εκδεδομένη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση ποιητού, στην κυρία Βάγια Κάλφα για την ποιητική της συλλογή «Απλά πράγματα» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012).
2. Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, στον κ. Κώστα Κουτσουρέλη για την ποιητική του συλλογή «Αέρας Αύγουστος» (Εκδόσεις Περισπωμένη, 2012).
3. Βραβείο Αικατερίνης Σταθοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση μιας εκ των καλυτέρων ποιητικών συλλογών που έχει εκδοθεί την τελευταία τριετία, στον κ. Γιάννη Παπαϊωάννου για την ποιητική του συλλογή «Πέρασμα» (Εκδόσεις Καπόν, 2012).
4. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στην κυρία Μαρία Στρατηγού.
5. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για νέο διαπρέποντα Έλληνα ζωγράφο, ηλικίας μέχρι 40 ετών, στον κ. Τζουλιάνο (Ιουλιανό) Καγκλή.
6. Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο στη Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στον κ. Μανόλη Κούμα για το βιβλίο του «Μικρά κράτη, συλλογική ασφάλεια, κοινωνία των Εθνών: η Ελλάδα και το ζήτημα του αφοπλισμού 1919 – 1934» (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κύπρου, 2012).
7. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασσικής φιλολογίας, οίκοθεν, στον κ. Κυριάκο Τσαντσάνογλου, για το βιβλίο «Of Golden Manes and Silvery Faces: The Partheneion 1 of Alcman (de Gruyter, Βερολίνο, 2013)».
8. Βραβείο εις μνήμην Αλέκου Δράκου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για ιστορική μελέτη ή δοκίμιο επί θεμάτων της ελληνικής ιστορίας, στον π. Μάρκο Φώσκολο για το βιβλίο «Η Οξωμεριά της Τήνου κατά τον ύστερο Μεσαίωνα» (Αδελφότης των Τηνίων εν Αθήναις, Αθήνα 2012).
9. Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για εργασία επί αρχαιολογικών ή ιστορικών θεμάτων από την περιοχή της Μακεδονίας, στον κ. Γιώργο Καλπαδάκη για το βιβλίο του «Το Μακεδονικό ζήτημα 1962 -1995. Από τη σιωπή στη λαϊκή διπλωματία» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2012).
10. Λυκούργειο βραβείο, από τα έσοδα της δωρεάς Παναγιώτη Γραμματικάκη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για μελέτη με θέμα από την ιστορία του ελληνικού έθνους από αρχαιοτάτων χρόνων, στον κ. Θεόδωρο Γ. Γιαννόπουλο για το βιβλίο του «Πόθεν και πότε οι Έλληνες;». Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επιστήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο, 2013).
11. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Γεώργιο Τόλια για τον τόμο «Ιστορία της Χαρτογραφίας του ελληνικού χώρου, 1420-1800. Χάρτες της συλλογής Μαργαρίτας Σαμούρκα» [Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σελ. 540, Αθήνα, 2008], αποτέλεσμα σοβαρής έρευνας και ιστορικής τεκμηρίωσης, βασισμένης πάνω σε εξαίρετους όσο και σπάνιους χάρτες που με πάθος και γνώση, επί μακρόν συνέλεξε η κυρία Μαργαρίτα Σαμούρκα.
12. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο ζεύγος Γιώργου και Εύης Μπεληγιάννη για το λεύκωμά τους «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας» (Αθήνα, 2011).
13. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην εικαστικό κυρία Μερόπη Στεφανάτου –Πρέκα, σε αναγνώριση του πλούσιου καλλιτεχνικού της έργου.
14. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Σωματείο «Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής» (1953) για την πολυετή και εξέχουσα προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού, των τεχνών, της παιδείας και ιδίως της μουσικής.
15. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον αλεξανδρινό αρχιτέκτονα Mohamed Fouad Awad, για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του υπέρ της διατηρήσεως και αναδείξεως της ιστορικής και αρχιτεκτονικής παρακαταθήκης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αίγυπτο.
16. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» για το εθνικής σημασίας επιτελεσθέν έργο της συντάξεως της ελληνικής βιβλιογραφίας του 19ου αι. (46.500 εγγραφές) που βρίσκεται αναρτημένο στο διαδικτυακό τόπο του Μουσείου Μπενάκη.
17. Έπαινος, οίκοθεν, στην κυρία Καλλιόπη Πρωτοπαπά για τις λαογραφικές της έρευνες και τις μελέτες της «Έθιμα του παραδοσιακού γάμου στην Κύπρο, τόμος Α΄: από τα προξενιά ως το γάμο, Τόμος Β΄: από το γάμο στον αντίγαμο» (2005). «Έθιμα της γέννησης στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου» (2009). «Έθιμα του θανάτου στην παραδοσιακή κοινωνία της Κύπρου» (2012) (Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, Λευκωσία, Κύπρος).
18. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Αριστοφάνη Χουρδάκη για το συγγραφικό και λαογραφικό του έργο με το οποίο συμβάλλει στη διάσωση της κρητικής παράδοσης.
Ίδρυμα Πέτρου Χάρη
1. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Θανάση Χατζόπουλο για το σύνολο του έργου του.
2. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Αμάντα Μιχαλοπούλου για τη συλλογή της «Λαμπερή ημέρα» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2012).
3. Βραβείο Δοκιμίου , με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Μαρία Δεληβοριά για το βιβλίο της «Διονυσίου Σολωμού, Η γυναίκα της Ζάκυθος, έχθρισσα θανάσιμη του Έθνους» (Εκδόσεις Άγρα, 2012).
Ίδρυμα
Κώστα και Ελένης Ουράνη
1. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Μάνο Ελευθερίου για το σύνολο του έργου του.
2. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Σωτήρη Δημητρίου για τη συλλογή του «Το κουμπί και το φόρεμα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2012).
3. Βραβείο Δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Νάσο Βαγενά για το σύνολο του έργου του.
Τάξη των ηθικών και
πολιτικών επιστημών
1. Βραβείο 3εις μνήμην Φωτεινής Κουνάδη – Κατσαρέλη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση ορθόδοξων ελληνικών ιεραποστολών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική, στην Ιεραποστολή Kolwezi της Επισκοπής Κατάγκα του Κονγκό για τη μακροχρόνια φιλανθρωπική και κοινωνική της δράση που επιτελείται κάτω από αντίξοες συνθήκες.
2. Βραβείο της Ακαδημίας μετά θάνατον στον 15χρονο Τηλέμαχο Τσιμηρίκα, ο οποίος κάηκε στην προσπάθειά του να διασώσει από πυρκαγιά τα δύο μικρότερα αδέλφια του.
3. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, την αρχαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη της Ελλάδος, για τη μακρόχρονη, πολυδιάστατη και πολύτιμη προσφορά της ως εστίας πολιτισμού που προάγει την επιστημονική έρευνα και την πνευματική δημιουργία στην Κέρκυρα, τα Επτάνησα και την Ελλάδα.
4. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» (1974) για τις συλλεκτικές, ερευνητικές και εκδοτικές δραστηριότητές του.
5. Έπαινος, οίκοθεν, στη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «ΟΘΡΥΣ» (1896) για τη μακρόχρονη προσφορά της στους τομείς της αρχαιολογίας, ιστορίας και λαογραφίας της περιοχής του Αλμυρού και όλης της Θεσσαλίας.
6. Έπαινος, οίκοθεν, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης για την πολυσχιδή κοινωνική και πολιτιστική του δραστηριότητα.
7. Έπαινος, οίκοθεν, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κέλλης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας για την κάτω από αντίξοες συνθήκες συμβολή του στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.
8. Έπαινος, οίκοθεν, στους μαθητές της Γ΄ Τάξεως Λυκείου Δεμενίκων Πατρών, οι οποίοι πρώτοι διέθεσαν το χρηματικό ποσό που προοριζόταν για την πενθήμερη εκδρομή τους, στη νοσηλεία και εγχείρηση του μαθητή του 11ου Γυμνασίου Πατρών που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου