Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής 18 Μαίου, με τους χιλιάδες υποψήφιους και στην Κρήτη να έχουν ριχθεί στην «μάχη» της ψήφου και του σταυρού.
Στο επίκεντρο λοιπόν της προσοχής των υποψηφίων όλοι οι ψηφοφόροι , οι οποίοι καλούνται την ερχόμενη Κυριακή να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα όπου θα βρεθούν μπροστά από δύο κάλπες.
Την κάλπη για την εκλογή των νέων Δημοτικών αρχών και την κάλπη για την εκλογή της νέας Περιφερειακής αρχής στην Κρήτη.
Και επειδή η διαδικασία, σύμφωνα με τον «Καλλικρατικό νόμο» δεν είναι και τόσο απλή, ας θυμηθούμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε την ερχόμενη Κυριακή.
Πως ψηφίζουμε για την Περιφέρεια Κρήτης
Η Κρήτη αποτελεί μια Περιφέρεια η οποία θα διοικείται από τον Περιφερειάρχη, τους τέσσερεις Αντιπεριφερειάρχες και το 51 μελές Περιφερειακό Συμβούλιο , που θα αναδειχθούν στις εκλογές.
Οι τέσσερεις νομοί έχουν μετονομαστεί σε “Περιφερειακές Ενότητες” και σε κάθε μια αντιστοιχεί και ένας Αντιπεριφερειάρχης.
Η κατανομή των 51 εδρών του Περιφερειακού Συμβουλίου ανά Περιφερειακή Ενότητα γίνεται αναλόγως του πληθυσμού που κατοικεί σε κάθε Ενότητα. Έτσι, με δεδομένο το ότι οι εκλογές θα γίνουν βάση της απογραφής πληθυσμού του 2011, η Περιφέρεια Κρήτης φέρεται να έχει πληθυσμό 682.928 κατοίκων.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου με πληθυσμό 338.052 κατοίκων αντιστοιχούν 25 έδρες .
Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με πληθυσμό 171.822 κατοίκων αντιστοιχούν 13 έδρες.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με πληθυσμό 97.059 κατοίκων αντιστοιχούν 7 έδρες.
Και στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με πληθυσμό 75.995 κατοίκων αντιστοιχούν 6 έδρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα είναι σχετικά απλή.
Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, επειδή αποτελεί ξεχωριστή Εκλογική Περιφέρεια, θα υπάρχουν διαφορετικά ψηφοδέλτια. Δηλαδή – για παράδειγμα - στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων , οι εκλογείς θα πάρουν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών στα οποία θα αναγράφονται τα εξής : Το όνομα του συνδυασμού και του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης. Το όνομα του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και τα ονόματα των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων από τα Χανιά.
Αντίστοιχα ψηφοδέλτια θα υπάρχουν και στις άλλες τρείς Περιφερειακές Ενότητες του νησιού.
Οι εκλογείς αφού επιλέξουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που θέλουν , μπορούν με τους σταυρούς να επιλέξουν :
Στα Χανιά και στο Ηράκλειο από έναν έως τέσσερεις υποψήφιους συμβουλούς, ενώ στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι από έναν έως δύο υποψήφιους συμβούλους.
Να σημειωθεί πως υποψήφιος Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης δεν χρειάζονται σταυρό, ενώ εάν μπουν σταυροί και σε αυτούς ή εάν μπουν περισσότεροι σταυροί τότε αυτοί δεν υπολογίζονται και το ψηφοδέλτιο κατοχυρώνεται υπέρ του συνδυασμού.
Πως ψηφίζουμε για τους Δήμους της Κρήτης
Η διαδικασία είναι λίγο πιο πολύπλοκη και τα ψηφοδέλτια θα είναι «σεντόνια» με τα ονόματα αρκετών δεκάδων υποψηφίων. Να θυμήσουμε πως με τον «Καλλικράτη», δημιουργήθηκαν νέοι Δήμοι στους οποίους εντάχθηκαν οι πρώην «Καποδιτριακοί» Δήμοι.
Έτσι στους Δήμους αυτούς, οι πρώην «Καποδιστριακοί» Δήμοι - που ονομάζονται Δημοτικές Ενότητες - αποτελούν ξεχωριστές Εκλογικές Περιφέρειες.
Κάθε συνδυασμός καταρτίζει ενιαία ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους κάθε πρώην δήμου (Εκλογική Περιφέρεια) ξεχωριστά και επίσης με τους υποψήφιους για τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων.
Στους δήµους – λοιπόν - που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες και που είναι οι περισσότεροι, ο εκλογέας µπορεί να εκφράσει την προτίµησή του:
1.α. Σε έναν υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο, όταν από την εκλογική του περιφέρεια εκλέγονται ένας, δύο ή τρείς δημοτικοί σύμβουλοι.
β. Σε έναv ή δύο ή τρεις υποψηφίους δηµοτικούς συµβούλους όταν από την εκλογική του περιφέρεια εκλέγονται περισσότεροι από τρείς δημοτικοί σύμβουλοι.
2. Σε έναν υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του ίδιου δήµου.
∆ηλαδή, ο εκλογέας µπορεί να θέσει έναν ή περισσότερους σταυρούς προτίµησης, ανάλογα µε τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραµµένος, και έναν σταυρό προτίµησης σε υποψήφιο δηµοτικό σύµβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών.
Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σηµειωθούν σε κάποιο µέρος του περισσότεροι από τους κατά τα ανωτέρω προβλεπόµενους σταυροί προτίµησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασµού, χωρίς να λαµβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίµησης για τους υποψήφιους του µέρους αυτού.
Επίσης, ο εκλογέας µπορεί να εκφράσει την προτίµησή του σε έναν ή δύο υποψηφίους του συµβουλίου της δηµοτικής κοινότητας και σε έναν υποψήφιο σύµβουλο ή εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας.
Στους Δήµους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια (στην Κρήτη είναι οι Δήμοι: Βιάννου, Οροπεδίου Λασιθίου, Ανωγείων, Γαύδου και Σφακίων) ο εκλογέας µπορεί να εκφράσει την προτίµησή του σε έναν ή δύο ή τρεις υποψήφιους δηµοτικούς συµβούλους, δηλαδή µπορεί να βάλει µέχρι τρεις σταυρούς προτίµησης.
Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σηµειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόµενους σταυροί προτίµησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασµού, χωρίς να λαµβάνεται όµως υπόψη κανένας σταυρός προτίµησης.
Ναπολέων Σαραντίδης
sarantidis@flashnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου