Με υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού εγκρίθηκε και με τη βουλα η Στρατηγική μελέτη για την επένδυση στο Τοπλού όπως εισηγείται θετικά και ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Στην απόφαση του  ο κ.Παναγιωτόπουλος βάζει συγκεκριμένα 10 όρους στην εταιρεία για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος- Γαία».


Πιο συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται:
 1) Για τη χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων, καθώς και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων και υποδομών, να τηρηθεί ελάχιστη απόσταση 150 μέτρων από:
 α) το μετόχι Στεφαναίς (Α1 υποζώνη), β) το μετόχι Καλαμάκι (Β1 υποζώνη), γ) το όριο του αρχαιολογικού χώρου Μονής Τοπλού (στη Νότια και Νοτιοδυτική Α2 υποζώνη, ανατολικά και βορειοανατολικά του Προφήτη Ηλία). Επίσης, τυχόν έργα υποδομής ή δικτύων να μην θίγουν τα κτίσματα των μετοχίων.
2) Για τη χωροθέτηση κάθε είδους εγκαταστάσεων εντός των υποζωνών Α2 (Β και ΒΑ της Μονής Τοπλού) και Α1 και Α2 (ΒΑ και ΒΔ του αρχαιολογικού χώρου της Ιτάνου), να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α., σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002.
3) Για οποιαδήποτε παρέμβαση στην υποζώνη Β2.α «Ειδική περιοχή πολιτιστικής κληρονομιάς Ι.Μονής Τοπλού», καθώς και στην υποπεριοχή Β3.γ Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία, να υποβληθούν οι επιμέρους μελέτες, ώστε να εγκριθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α.



4) Για το σπήλαιο Τέντας 4 να οριστεί περιμετρική ζώνη προστασίας ακτίνας 150 μέτρων, όπου δεν θα επιτρέπεται η δόμηση και θα απαιτείται η έγκριση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας για οποιαδήποτε παρέμβαση.
5) Για την προστασία των βραχογραφημάτων στη θέση «Βερνεγάδι» και της ευρύτερης περιοχής του, να μην γίνει λατόμευση υλικού για τις ανάγκες του έργου.



6) Κατά το σχεδιασμό χωροθέτησης των κατασκευών να προηγείται επιφανειακή έρευνα από τις συναρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (ΚΔ’ Ε.Π.Κ.Α., 13η Ε.Β.Α., Ε.Π.Σ.Ν.Ε.), καθώς και από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ως προς τα έργα που χωροθετούνται στον αιγιαλό ή στην παραλία.
7) Όλα τα τεύχη των μελετών των επόμενων σταδίων αδειοδότησης της επένδυσης, να υποβληθούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. για τις κατά νόμο εγκρίσεις.
8) Σε περίπτωση που εντοπιστούν αρχαιότητες ή σπηλαιώδης σχηματισμός κατά την εκτέλεση των εργασιών, αυτές να διακοπούν για τη διεξαγωγή ανασκαφικής έρευνας, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η οριστική χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 6 του Ν.3028/2002.
9) Όλες οι εργασίες να διεξαχθούν υπό την εποπτεία αρχαιολόγων που θα προσληφθούν από τον ανάδοχο και θα αμείβονται από τις πιστώσεις του έργου.
10) Η πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως τους αρχαιολογικούς χώρους και τις θέσεις στην περιοχή εκτέλεσης του εν λόγω έργου να παραμείνει ελεύθερη για τους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τους μελετητές. Σε όσους χώρους μπορούν, κατά την κρίση των συναρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων, να καταστούν επισκέψιμοι, να διασφαλίζεται η δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης και για το κοινό.
Οποιαδήποτε παράβαση των όρων της παρούσας Απόφασης αίρει αυτομάτως τη χορηγηθείσα έγκριση.



FOTO: JORGO STAY.
ΠΗΓΗ: http://www.cretalive.gr/