Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ένα αφιέρωμα - πανόραμα της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, μια μελετημένη και, κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ή «φολκλορικού τύπου» επιλογή από το πλούσιο και ετερόκλητο πολιτισμικό υλικό της, με τίτλο «Θωρώ τον ουρανό γελά…», θα ηχήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 26 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ.



Με την παράδοσή τους να είναι για εκείνους τρόπος ζωής, τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές, που καλύπτουν όλες τις περιοχές, τα ιδιώματα και τα λαϊκά μουσικά όργανα της Κρήτης, θα μας χαρίσουν μια μοναδική βραδιά, σε επιμέλεια του εθνομουσικολόγου και Καθηγητή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρου Λιάβα, και σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου.


Αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλη την Κρήτη


Η παράσταση «Θωρώ τον ουρανό γελά…» περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα και από τις δύο μεγάλες γεωγραφικές - πολιτισμικές περιοχές του νησιού, ανατολική και δυτική Κρήτη, με τα αντίστοιχα μουσικά ιδιώματα, καθώς και ορισμένες ξεχωριστές τοπικές παραλλαγές (Κίσσαμος, Ιεράπετρα, Ανώγεια κ.ά.). Παρουσιάζονται τα διαφορετικά είδη κρητικού τραγουδιού (μαντινάδες, ριζίτικα, ταμπαχανιώτικα), όλα τα λαϊκά μουσικά όργανα: παλαιά και σύγχρονη λύρα, βιολί, λαγούτο, μπουλγαρί, μαντολίνο, θιαμπόλι και ασκομαντούρα, και ο πλούτος των κρητικών χορών, από συρτά, πεντοζάλια, σούστα, ανωγειανό πηδηχτό, καστρινό - μαλεβιζιώτη, μέχρι τους ιδιότυπους χορούς της ανατολικής Κρήτης. Επίσης, θα γίνει μια ιδιαίτερη αναφορά στην παράδοση - κληρονομιά των μεγάλων δεξιοτεχνών της κρητικής μουσικής: Στρατή Καλογερίδη, Στέλιου Φουσταλιέρη, Γιώργη Κουτσουρέλη, Κώστα Μουντάκη, Θανάση Σκορδαλού και Νίκου Ξυλούρη.


Με αυθεντικό ύφος και ήθος 

Tο εντυπωσιακό πανόραμα της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης παρουσιάζει μια μεγάλη ομάδα από εξαιρετικούς δεξιοτέχνες οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και χορευτές από όλες τις περιοχές της Κρήτης, οι οποίοι διακρίνονται για την πιστότητα στο ύφος και το ήθος του τοπικού ρεπερτορίου που εκπροσωπεί ο καθένας.

Ο Γιάννης Ξυλούρης - «Ψαρογιάννης» (κορυφαίος δεξιοτέχνης του κρητικού λαγούτου, αδελφός και στενός συνεργάτης του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη), ο Αστρινός Ζαχαριουδάκης, ο Δημήτρης Σγουρός, ο Αλέξανδρος Παπαδάκης και ο Ηλίας Ζούτσος στη λύρα, ο Βαγγέλης Βαρδάκης στο βιολί, οι Στέλιος και Λεωνίδας Λαϊνάκης και ο Κάρολος Κουκλάκης στο λαγούτο και το μπουλγαρί, η Ειρήνη Δερέμπεη στο τραγούδι και τα πνευστά, η «Ανωγειανή παρέα» με τους Βρέντζο, Φασουλά, Καλλέργη και Αεράκη, και πολλοί άλλοι, καθώς επίσης η Χορευτική Ομάδα Ιεράπετρας (σε επιμέλεια του Νίκου Μεταξάκη) και ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Κρήτες» (σε επιμέλεια του Γιώργου Πετράκη) ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να μεταφέρουν το αυθεντικό ύφος και το ήθος της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης.

Και όλα αυτά, γιατί: «Οι μαντινάδες θέλουσι άνθρωπο να κατέχει


και γλώσσα να τις κελαηδεί και νου να τις ξετρέχει».



Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 40, 28, 20, 11 ευρώ, ειδικές τιμές: 65+, πολύτεκνοι: 8,50 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 6,50 ευρώ.
 

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............