ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜ. ΣΚΟΥΛΑ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜ. ΣΚΟΥΛΑ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

Το Σάββατο 26 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν στα Ανώγεια τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Παπαγιάννη Εμμ.Σκουλά (1903-1966),ενός από τους Ανωγειανούς ήρωες της Εθνικής Αντίστασης με σπουδαία δράση κατά των Γερμανών στην Κατοχή.
Το άγαλμα θα στηθεί στο Περαχώρι έξω από τον Ιερό Ναό της Παναγίας, σε μικρή απόσπαση από εκείνο του αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης Χριστομιχάλη Ξυλούρη.
Η οικογένεια των Σκουλάδων καλεί όλους τους χωριανούς να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη ενός ανθρώπου που πάλεψε για το μεγαλύτερο ιδανικό, την ελευθερία.
Στα αποκαλυπτήρια θα υπάρξουν εκτενής αναφορές στο έργο και στην δράση του ιερέα.
Λίγα λόγια για τη δράση του Παπαγιάννη Εμμ. Σκουλά στην Αντίσταση:
«Ούτε ένα σπίτι δεν ήταν όρθιο»…
Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο
«Ούτε ένα σπίτι δεν ήταν όρθιο»…
«Όταν δέκα μέρες μετά την αποχώρησή τους ο ρασοφόρος καλόγερος με οδήγησε με ήρεμη υπερηφάνεια ανάμεσα στα χαλάσματα, ούτε ένα σπίτι δεν ήταν όρθιο. Οι Γερμανοί είχαν αφήσει τις τρεις εκκλησίες, αλλά ο δρόμος μας ήταν μπλοκαρισμένος σε κάθε βήμα μας από σωρούς από πέτρες και σπασμένα κεραμίδια»…
Του Γιώργη Καλογεράκη
Ο Λοχαγός Σάντυ Ρέντελ ή Αλέξης έφτασε στην Κρήτη με σκάφος στις 7 Σεπτεμβρίου 1943. Είχε οριστεί από το Συμμαχικό στρατηγείο υπεύθυνος αξιωματικός για τον Νομό Λασιθίου. Μαζί του ταξίδευε την ίδια νύχτα της 7ης Σεπτεμβρίου 1943 και ο Ανωγειανός Παπαγιάννης Σκουλάς, επιστρέφοντας κι αυτός για την Κρήτη, μετά την εκπαίδευσή του σαν κομάντος αλεξιπτωτιστής, (μοναδικός ιερέας αλεξιπτωτιστής στον κόσμο), και που οι σύμμαχοι τον ονόμαζαν ιπτάμενο παπά (FRIAR TUCK).
Ο Σάντυ Ρέντελ ή Αλέξης έμεινε στην Κρήτη μέχρι την απελευθέρωση. Κατόπιν εξέδωσε ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του κατά την διάρκεια της παραμονής του στο νησί με τίτλο : «Appointment in Crete», που στα Ελληνικά μεταφράζεται «Ραντεβού στην Κρήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............