ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ : Η ΧΑΝΩΤΙΣΣΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ : Η ΧΑΝΩΤΙΣΣΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

mikra_agglia_6Μία μεγάλη εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή ξεχώρισε και κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού από τον Δεκέμβριο που άρχισε να προβάλλεται. Η “Μικρά Αγγλία” είναι από τις παραγωγές που δε βλέπουμε πολύ συχνά και που, όπως έχουν δείξει τα στοιχεία, καθηλώνουν τους Έλληνες θεατές. Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη που προβάλλεται ήδη τρεις μήνες στους κινηματογράφους όλης της χώρας και συνεχίζει να προβάλλεται και στα Χανιά, είχε μια εντυπωσιακή πορεία κόβοντας εισιτήρια που ξεπέρασαν τις 350.000.
mikra_agglia4Συγχρόνως συγκέντρωσε από τις πρώτες ημέρες προβολής της ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, χαρακτηρίζοντάς την μεταξύ άλλων ως την “καλύτερη ταινία της χρονιάς”, “αριστούργημα” και “θρίαμβο”.
ioannaΠίσω από αυτήν την τεράστια επιτυχία, βρίσκεται η σύζυγος του σκηνοθέτη της “Μικράς Αγγλίας” Παντελή Βούλγαρη, η Χανιώτισσα Ιωάννα Καρυστιάνη η οποία θεωρείται σήμερα, από πολλούς, ως μία από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες συγγραφείς.
mikra_agglia3Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε από γονείς Μικρασιάτες στις 8 Σεπτεμβρίου του 1952 στα Χανιά όπου έζησε μέχρι τα 18 της χρόνια. Έφυγε για να σπουδάσει νομικά, όμως τα Χανιά δεν έφυγαν ποτέ από  τη σκέψη της, κάτι που φαίνεται από τις συχνές επισκέψεις της αλλά και από τις επιρροές στο συγγραφικό της έργο.
mikra_agglia_8Συγκεκριμένα, στο βιβλίο της “Κουστούμι στο χώμα”, το οποίο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα βιβλία των φανατικών της αναγνωστών καταπιάνεται, με το δικό της ξεχωριστό στιλ, με το θέμα της κρητικής βεντέτας. 
karustiani-Στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά δείχνει την προτίμησή του και ο σύζυγός της, ο Παντελής Βούλγαρης. Εξάλλου πού μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας οι “Νύφες”, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, με τη συμμετοχή πολλών Χανιωτών.
mikra_agglia_7Μετά τις “Νύφες” του 2004 λοιπόν, ο Παντελής Βούλγαρης ξανασυνεργάζεται στον κινηματογράφο με την Ιωάννα Καρυστιάνη, η οποία λέει χαρακτηριστικά:
mikra_agglia1“Χρειάζεται ξεκάθαρος στόχος, γενική εποπτεία, ανάδειξη της καίριας λεπτομέρειας, σύνθεση ατμόσφαιρας, και όλα σε πυκνό, πολύ πυκνό, χρόνο. Όπως πολύς κόσμος, αγαπώ το σινεμά. Όμως, το αγάπησα περισσότερο ζώντας τα παρασκήνια του γυρίσματος, σαν ένα πλήρες μυθιστόρημα, με πλήθος χαρακτήρων, έντονη δράση, απρόοπτα, σασπένς, ρίσκο, εκρήξεις ενθουσιασμού, βαριές σιωπές. Γιατί οι λέξεις στο χαρτί δεν είναι οι 10 εντολές. Εκχωρούν στον σκηνοθέτη ελευθερία έμπνευσης, άνεση πρωτοβουλίας και την ευθύνη να βρει συμμάχους με ιδέες, γνώσεις, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα να στήσουν τις εικόνες.”
mikra_aggliaΗ ταινία «Μικρά Αγγλία» γυρίστηκε μέσα σε 9 εβδομάδες με πολλά εξωτερικά γυρίσματα σε Χώρα, Λιβάδια, Συνετί, Αλαμανιά, Στενιές, Βόρη, Λάμυρα και άλλα χωριά της Άνδρου.
-mikra_agglia_5Η ιδέα για το βιβλίο προέκυψε τυχαία. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, Ιωάννα Καρυστιάνη: «Ένας παλιός συμφοιτητής με φώναξε για έναν καφέ στο σπίτι του και είδα τις φωτογραφίες πέντε πνιγμένων ναυτικών σε κάδρα. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα άλλαξαν όλα μέσα μου. Ένιωσα ένα τεράστιο σοκ και αναρωτήθηκα πώς ένα σπίτι μπορεί να αντέξει τέτοιο πένθος. Στην Άνδρο σχεδόν όλα τα σπίτια είναι λαβωμένα από ναυάγια. Αυτό με έκανε να αγαπήσω παράφορα το νησί και τη ναυτική ζωή και αποφάσισα ότι ήθελα να γράψω ένα βιβλίο γι’ αυτό το θέμα»
mikra_agglia2Μία ταινία που δεν είναι απλά μία όμορφη ταινία εποχής, αλλά μία τραγική ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται σε μία Ελλάδα που βρίσκεται πιο κοντά μας από ότι ίσως θα θέλαμε να πιστεύουμε και με ένα υπέροχο καστ στο σύνολό του.
Η ιστορία διαδραματίζεται στο ναυτονήσι της Άνδρου και στις θάλασσες των ποντοπόρων φορτηγών. Διατρέχει τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, ενώ καταγράφει τις φουρτούνες της ζωής, πελαγίσιες αλλά και στεριανές.

ΠΗΓΗ:http://www.zarpa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............