Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΝΩ ΚΑΛΕΣΣΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΤΑ ΑΝΩ ΚΑΛΕΣΣΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Άτομα με αναπηρία = άτομα με σοβαρές ανεπάρκειες που οφείλονται σε σωματικές βλάβες και νοητικές ή ψυχικές δυσλειτουργίες, οι οποίες περιορίζουν ή καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση δραστηριότητας που θεωρείται φυσιολογική για έναν άνθρωπο.

Όταν γίνεσαι γονιός ενός παιδιού με αναπηρία, καταρχήν προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που σου έχει συμβεί, να κατανοήσεις τι είναι αναπηρία. Να δεις με ποιους τρόπους θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του παιδιού σου σε ιατρική περίθαλψη και παρακολούθηση, αποκατάσταση, εκπαίδευση, ψυχολογική υποστήριξη, διαβίωση. Να ενημερωθείς για τις παροχές και τα δικαιώματά του. Μέσα σε όλο αυτό, ξεχνάς τον εαυτό σου – κι εσύ χρειάζεσαι υποστήριξη.
Αυτά συζητούσαν πριν από μερικά χρόνια κάποιοι γονείς παιδιών με αναπηρία στους διαδρόμους των νοσοκομείων, όπου συναντιόνταν κάθε μήνα για μια γνωμάτευση, μια εξέταση ή μια συνταγογράφηση αγωγής. Και αποφάσισαν να γίνουν ομάδα. Για να ενημερωθούν καλύτερα οι ίδιοι και να ενημερώσουν κι άλλους. Για να πάρουν και να δώσουν στήριξη. Αλλά κυρίως για να δημιουργήσουν νέες δομές που θα κάλυπταν τις ανάγκες των παιδιών τους σε ιατρική παρακολούθηση, αποκατάσταση και εκπαίδευση, ώστε να αποτρέψουν την ασυλοποίησή τους.
Και το έκαναν. Το 2005 ίδρυσαν το σωματείο γονέων και φίλων ατόμων με αναπηρία «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Το 2011, μετά από πολύ κόπο και προσωπική εργασία, άνοιξε τις πόρτες του στα Άνω Καλέσσα το πρώτο τους Κέντρο Αποκατάστασης, Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Αναπηρία.
Μέσα στα πλαίσια της δημιουργίας ενός πολυδύναμου κέντρου για Άτομα με Αναπηρία, αποπερατώσαμε τις κτηριακές εγκαταστάσεις του πρώτου μας κέντρου Αποκατάστασης – Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας για Παιδιά με Αναπηρία, στα Άνω Καλέσα του Δήμου Γαζίου, σε απόσταση  15χλμ. από το Ηράκλειο της Κρήτης. Το κτήριο βρίσκεται σε οικόπεδο 8.000 τ.μ
Σκοπός της λειτουργίας του κέντρου είναι:
α) Να παρέχει υπηρεσίες αποθεραπείας – αποκατάστασης, διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας σε 40 Α.μεΑ., σε δύο ωράρια, πρωινό και απογευματινό,  με 20 Α.μεΑ. σε κάθε ωράριο σε πενθήμερη βάση (εκτός Σάββατο – Κυριακή),
β) Να παρέχει υπηρεσίες αποθεραπείας – αποκατάστασης (ιατρική παρακολούθηση, θεραπευτικές πράξεις, υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες) σε ακόμη περισσότερα Α.μεΑ. σε πενθήμερη βάση πρωί και απόγευμα.
γ) Να παρέχει υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειες των Α.μεΑ. που εξυπηρετούνται στο κέντρο,
δ) Να παρέχει ιατρική παρακολούθηση σε Α.μεΑ. εξωτερικούς επισκέπτες του κέντρου,
ε) Να παρέχει υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Α.μεΑ. εξωτερικούς επισκέπτες του κέντρου και στις οικογένειες τους
στ) Να επεκτείνει τη δραστηριότητα του, να εφαρμόζει νέες επιστημονικές μεθόδους και να συνεργάζεται με παρόμοιες δομές, καλύπτοντας περισσότερες και διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα πάντα με τις εκάστοτε οικονομικές δυνατότητες του κέντρου και
ζ) Να συμμετέχει με κάθε τρόπο στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των αρμοδίων για θέματα που αφορούν σε Α.μεΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............