ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στην ιστορία του Ρεθύμνου, στην καταπράσινη φύση και στο διάσημο καρναβάλι θα πεζοπορήσουν τα μέλη και οι φίλοι του Πεζοπορικού Ομίλου Ηρακλείου, το τριήμερο της Αποκριάς ( 1,2,& 3 Μαρτίου)



Σάββατο, 1 Μαρτίου
Θα ξεκινήσουμε με μία πρωινή πεζοπορία και με οδηγό τον δάσκαλο-ιστορικό ερευνητή Κο Νίκο Δερεδάκη στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, η οποία είναι η πιο καλοδιατηρημένη παλιά πόλη της Κρήτης και η ιστορία της ανάγεται στην περίοδο της Βενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.
Ο περίπατός μας θα ξεκινήσει από την Porta Guora, ή Μεγάλη Πόρτα, την κεντρική πύλη των τειχών του Ρεθύμνου. Μπαίνοντας στην πόλη, θα συναντήσουμε την «Πηγάδα» που υδροδοτούσε τη Συνοικία της Μεγάλης Πόρτας, καθώς και την κρήνη του τζαμιού της Βαλιδέ Σουλτάνας, που βρίσκεται μέσα σε ιδιωτικό κατάστημα.
Μετά θα στρίψουμε αριστερά στα «Πεταλάδικα» που παλιότερα βρίσκονταν τα Χάνια που έδεναν τα άλογα και τους άλλαζαν τα πέταλα και έφτιαχναν και τα σαμάρια τους. Στη συνέχεια θα μπούμε στο «Μακρύ Στενό» ή «ουζούν σοκάκ» κατά τους Τούρκους. Ένα δρόμο με έντονα στοιχεία της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Στο τέλος του δρόμου θα συναντήσουμε τη μικρή Παναγία ή Κυρία των Αγγέλων, που η ιστορία της ανάγεται στα χρόνια της Βενετοκρατίας.
Κατόπιν, θα στρίψουμε δεξιά στην οδό Αραμπατζόγλου, όπου θα συναντήσουμε το παλιό καθολικό Επισκοπείο και διάφορα εντυπωσιακά ενετικά θυρώματα. Από την οδό Επιμενίδου θα φτάσουμε στην οδό Βερνάδου όπου υπάρχει η εκκλησία της Santa Maria, με τον επιβλητικό μιναρέ, το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το αρχοντικό της οικογένειας Clodio.
Μέσω της πλατείας Τίτου Πετυχάκι θα φτάσουμε στην κρηνη Rimondi, τα γνωστά Βρυσάκια, που βρίσκονταν στην Piazza των Βενετών. Εκεί θα δούμε και την ενετική Loggia, το πιο παλιό κτήριο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.
Μέσω της παραδοσιακής οδού Σουλίου όπου βρίσκονταν τα «Μπιτσακτσίδικα» (μπιτσακ=μαχαίρι) θα περπατήσουμε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως ή Μικρή Αγορά. Στο μέσο της οδού θα στρίψουμε αριστερά στην οδό Αγίας Βαρβάρας, όπου θα συναντήσουμε την ομώνυμη εκκλησία, Πολιούχο του Ρεθύμνου που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου.
Μέσω της οδού Μανιουδάκη θα φτάσουμε στη «Μεγάλη Παναγία», το μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, με το εντυπωσιακό καμπαναριό που ανάγεται στην εποχή της Ρωσοκρατίας. Δίπλα, θα συναντήσουμε το επισκοπικό Μέγαρο, ρώσικης κατασκευής κι αυτό.
Ο περίπατός μας θα καταλήξει στην οδό Γερακάρη, επί της οποίας βρισκόταν το τείχος που οριοθετούσε την παλιά πόλη του Ρεθύμνου.( Δερεδάκης Ν. , 2014)
Στην συνέχεια θα γίνει μία τρίωρη πεζοπορία στο πανέμορφο φαράγγι των Μύλων, http://www.rethymno.gr/city/walk-around/mylon-gorge.html
Το βράδυ, οι πεζοπορίες συνεχίζονται μέσα στην πόλη με τα πολιτιστικά δρώμενα του καρναβαλιού (Νυχτερινή Παρέλαση των Ομάδων, Δρώμενο από την καρναβαλική ομάδα «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ» στους δρόμους της πόλης, Εκφώνηση και Αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου
στο Δημαρχείο και πάρτυ στην πλατεία Μικρασιατών).
 
Κυριακή, 2 Μαρτίου
Θα ξεκινήσουμε με πρωινή πεντάωρη πεζοπορία στο όρος Βρύσινας
Στην συνέχεια θα γίνει ξενάγηση στο Υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων
Το Υστερομινωικό νεκροταφείο των Αρμένων, το οποίο ανασκάπτεται από το 1969 από τον Γιάννη Τζεδάκι, εντοπίστηκε τυχαία από κάποιους μικρούς μαθητές π[ου βρήκαν στον δρόμο τους για το σχολείο μερικά αγγεία, τραβηγμένα από το εσωτερικό των ταφικών μνημείων από τους αρκάλους.
Μέσω του δασκάλου τους ειδοποίησαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και αμέσως άρχισαν ανασκαφές συστηματικές στον χώρο, οι οποίες έφεραν στο φως περίπου 270 λαξευτούς στον φυσικό βράχο θαλαμωτούς τάφους, οι οποίοι ήταν οικογενειακοί.
Ο αρχιτεκτονικός τύπος τους -με δρόμο, σκαλοπάτια, είσοδο, τετράγωνης ή πεταλόσχημης κάτοψης ταφικό θάλαμο, κρύπτες, πεσσούς (λαξευμένες κολώνες) και θρανία (πεζούλια)- είναι κοινός στην Υστερομινωική ΙΙΙ Α και Β περίοδο (1390-1190 περίπου π.Χ.).
Χαρακτηριστικό στοιχείο του νεκροταφείου που συνάδει με την οργάνωση της εποχής είναι ο ενιαίος προσανατολισμός των τάφων και η διευθέτησή τους σε "γειτονιές".
Η ανασκαφή πλούτισε τις γνώσεις μας για την ταφική αρχιτεκτονική και τα ταφικά έθιμα, μέσω των χιλιάδων κτερισμάτων που περισυλλέχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που διαρκεί: πάνω από 800 ακέραια αγγεία και εκατοντάδες θραύσματα, πολυάριθμα χάλκινα όπλα, προσωπικά αντικείμενα και σκεύη, εκατοντάδες σφραγιδόλιθοι, κοσμήματα και δεκάδες λάρνακες.
Αν και δεν έχει με ασφάλεια εντοπιστεί ο αρχαίος οικισμός, η έκταση και η οργάνωση του νεκροταφείου προκαλούν θαυμασμό. Θαυμασμό, ωστόσο, προκαλεί και ο τόπος, στον οποίο εκτείνεται το αρχαίο νεκροταφείο, μέσα στο δάσος βελανιδιών, όπου κάθε άνοιξη ανθίζουν άγριες ορχιδέες.
Κι όλα αυτά υπό τη σκιά του Βρύσινα, στην κορυφή του οποίου υπήρχε σε παλαιότερη φάση (Μεσομινωική περίοδος) από αυτή του νεκροταφείου, ένα από τα μεγαλύτερα ιερά κορυφής της Μινωικής Δυτικής Κρήτης. ( Γαβριλάκη, Ε., 2014)
Στους ρυθμούς του καρναβαλιού, μπορούν να μπουν από το ξενοδοχείο μας, από το οποίο ξεκινά η Μεγάλη Παρέλαση Ομάδων και Αρμάτων όσοι/ες το επιθυμούν , νωρίς το απόγευμα. Η παρέλαση θα καταλήξει στην ανατολική παραλία της Παλιάς Πόλης για το κάψιμο του Καρνάβαλου και την παρουσίαση της θα κάνει ο Αλέξης Κωστάλας.

Δευτέρα, 3 Μαρτίου
Θα ξεκινήσουμε με πρωινή τετράωρη πεζοπορία από το οροπέδιο της Κράπης για να καταλήξουμε και να γιορτάσουμε τα κούλουμα στην λίμνη Κουρνά.
Αναχώρηση: Σάββατο, 8πμ από τα ΚΤΕΛ της Χανιώπορτας
Πληροφορίες – εγγραφές: καθημερινά Δευτέρα- Παρασκευή 8-10μμ στο γραφείο του Ομίλου, Αβέρωφ 25 ( στοά), τηλέφωνο 2810-344588 και στην ιστοσελίδα www.pezoporikos.gr, όπου υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............