Μεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη, την ώρα που ο σχεδιασμός φαίνεται να προχωρά ερήμην της Περιφέρειας και των Δήμων του νησιού.
Πρέπει να είμαστε υπέρ των ΑΠΕ γενικότερα αλλά με μέτρο. Θα πρέπει να δούμε πρώτα δύο σοβαρά πράγματα: Το χωροταξικό είναι καταρχήν ένα σοβαρό θέμα. Δεν μπορούμε να γεμίζουμε τα βουνά μας με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Δεν μπορούμε να κάνουμε την Κρήτη ένα απέραντο Πάρκο ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών. Θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε την αυτάρκεια της Κρήτης σε ενέργεια και μετά να σκεφτούμε τι μας συμφέρει να κάνουμε. Να μετρήσουμε το κόστος και το όφελος για να «πουλήσουμε» (ενέργεια) και εκτός Κρήτης, χωρίς να πλήττουμε το περιβάλλον, να κάνουμε ζημιά ανεπανόρθωτη, που για μένα αυτός είναι ένας ορατός κίνδυνος.
Επίσης, ένα άλλο σοβαρότατο θέμα είναι, εάν τελικά αποφασίσουμε να «πουλήσουμε» (ενέργεια), θα πρέπει να μετρήσουμε την προστιθέμενη αξία εδώ στην Κρήτη, τις θέσεις εργασίας και τα ανταποδοτικά - αντισταθμιστικά οφέλη. Διότι αυτά που προτείνουν κάποιοι σήμερα, δηλαδή το 3%, είναι πάρα πολύ μικρό. Γι’ αυτό θα πρέπει ως Περιφέρεια Κρήτης και ως κοινωνία, να τα εξετάσουμε σοβαρά όλα αυτά, ειδικά όταν έχεις έναν φυσικό πόρο, όπως ο αέρας, ο ήλιος. Για τα πετρέλαια δεν κουβεντιάζω".
Στον Νομό Χανίων έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αιολικά πάρκα, ανεμογεννήτριες και ηλιοθερμικούς σταθμούς. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με το χάρτη της ΡΑΕ, εστιάζεται στο κέντρο της ενδοχώρας του Νομού, στα ανατολικά της επαρχίας Σφακίων, στα νότια της επαρχίας Αποκορώνου και στην Κίσαμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου