Ο Λιμένας Χερσονήσου είναι παραθαλάσσιος οικισμός και πρώην κοινότητα της επαρχίας Πεδιάδος στο νομό Ηρακλείου, με 2981 κατοίκους το 2001. Σήμερα αποτελεί κωμόπολη, Δημοτικό διαμέρισμα και έδρα του Δήμου Χερσονήσου. Η θέση του είναι στο 26,1 χλμ. της κεντρικής οδικής αρτηρίας προς Άγιο Νικόλαο, στη θέση της αρχαίας πόλης με το ίδιο όνομα.
Στο Λιμένα Χερσονήσου, ο οποίος είναι τουριστικά ανεπτυγμένος, λειτουργούν μεταξύ άλλων ΚΕΠ, Δημοτικό σχολείο, 2 Νηπιαγωγεία, Γυμνάσιο και Λύκειο, ταχυδρομείο, ΟΤΕ, καθώς επίσης περιφερειακό ιατρείο. Κύριες ασχολίες είναι ο τουρισμός, η ελαιοκομία, η αμπελοκαλλιέργεια και η καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών. Στον οικισμό συναντάμε τις εκκλησίες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την παλαιά της Αγίας Παρασκευής στο Καστρί.
Το Δημοτικό διαμέρισμα (Δ.δ. Λιμένος Χερσονήσου, συνολικά 4.308 κάτοικοι το 2001) απαρτίζεται από τους εξής οικισμούς:
- ο Λιμήν Χερσονήσου [ 2.981 ] , έδρα.
- ο Ανισσαράς [ 291 ] , τουριστικά αναπτυγμένος, με ξενοδοχεία και κατάλληλα καταλύματα.
- το Κουτουλουφάρι [ 586 ]
- το Πισκοπιανό [ 450 ]
Στη θέση του σημερινοί οικισμού του Λιμένος Χερσονήσου υπήρχε κατά την αρχαιότητα η πόλη Χερρόνησος ή Χερσόνησος. Η ύπαρξή της χρονολογείται από τα μινωικά χρόνια και έφτασε σε ακμή κατά τη ρωμαϊκή και στην πρώτη βυζαντινή περίοδο. Στο Λιμένα της μινωικής Χερσονήσου οδηγήθηκαν οι απόγονοι των Τυρρηνών από κάποιον Λακεδαιμόνιο με το όνομα Πόλλις. Οι απόγονοι των Τυρρηνών έφεραν μαζί τους το ξόανο της θεάς Αρτέμιδας , το οποίο είχαν κληρονομήσει από τους προγόνους τους. Το βράδυ άκουσαν τρομακτικούς θορύβους και τρόμαξαν, μπήκαν στα καράβια και έφυγαν αφού άφησαν στην ξηρά το ξόανο της θεάς του κυνηγιού. Σύμφωνα με κάποιον χρησμό, έπρεπε να εγκατασταθούν στο μέρος όπου θα έχαναν το ξόανο της Αρτέμιδας και την άγκυρα του πλοίου. Ο Πόλλις παρατήρησε ότι έλειπε και το άκρο της άγκυρας. Αποβιβάστηκαν ξανά στη Χερσόνησο, νίκησαν τους κατοίκους και εγκαταστάθηκαν εκεί. Στον ίδιο τόπο έκτισαν ναό προς τιμήν της Βριτομάρτιος Αρτέμιδος, που αναφέρει ο Στράβων. Τα ερείπια του ναού αυτού ανακαλύφθηκαν στη θέση Ελληνικό Λιβάδι. Στο εξωκλήσιο του Αγίου Νικολάου ανακαλύφθηκε δίστιχη επιγραφή, που ανάγεται στον 1ο αιώνα π.Χ. και που αναφέρεται στην Άρτεμη
Στα ρωμαϊκά χρόνια η Χερσόνησος είχε λιμένα με προβλήτες και στεγασμένα νεώρεια. Επίσης, στην πόλη βρίσκονταν σιντριβάνια με ψηφιδωτά και μικρούς καταρράκτες. Το νερό μεταφερόταν από επιβλητικό υδραγωγείο που βρισκόταν στη Λύττο και του οποίου σώζονται ερείπια στη θέση Ξεροκαμάρες, κοντά στον οικισμό Ποταμιές. Είχε επίσης θέατρο, από το οποίο επίσης σώθηκαν ερείπια. Η πόλη διέθετε δικά της νομίσματα, στα οποία απεικονιζόταν η Άρτεμη, η Αθηνά ή ο Απόλλων και ο αετός με τα φτερά ανοικτά, όπως στα νομίσματα της Λύττου. Επίσης, αναγραφόταν η λέξη ΧΕΡΣΟΝΑΣΙΟΝ.
Κατά τα βυζαντινά χρόνια αποτέλεσε έδρα επισκοπής, ιδρυθείσα από τον Τίτο. Στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, ο Αναστάσιος Ορλάνδος αποκάλυψε το 1955 παλαιοχριστιανική βασιλική που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και κοσμείται με ψηφιδωτά. Ο ίδιος καθηγητής έφερε στο φως ακόμα μία μεγάλη παλαιοχριστιανική βασιλική στην κορυφή του λόφου Καστρί.
Χερσόνησος σημαίνει διασκέδαση και μαζικός τουρισμός, όμορφες και πολυσύχναστες παραλίες, μια μοντέρνα πόλη με δεκάδες καταστήματα με τουριστικά είδη, ρούχα και κοσμήματα, εστιατόρια με κάθε λογής κουζίνα, καφετέριες, μπαράκια και κλαμπ για κάθε γούστο.
Χερσόνησος επίσης σημαίνει συνεδριακός τουρισμός στα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής, το μοναδικό γήπεδο γκολφ στην Κρήτη και all inclusive διακοπές για τουρίστες κάθε ηλικίας που καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες τους για διασκέδαση μέσα στο ξενοδοχείο τους και σπάνια το εγκαταλείπουν για να γνωρίσουν καλύτερα τις ομορφιές της Κρήτης. Είναι κρίμα πάντως, γιατί η Χερσόνησος έχει ιδανική θέση στην Κρήτη για να ταξιδέψετε εύκολα σε ολόκληρο το νησί, είτε με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο είτε με λεωφορείο.
Οσοι ταξιδεύουν με τα παιδιά τους, στη Χερσόνησο θα βρουν πολλούς τρόπους για να τα κάνουν χαρούμενα περνώντας μια μέρα στα 2 waterpark της Χερσονήσου, με μια επίσκεψη στο ενυδρείο της Χερσονήσου ή στο μεγάλο ενυδρείο "Θαλασσόκοσμος" στις Γούρνες, κάνοντας μια βόλτα με το "χαρούμενο τρενάκι" (happy train) ή αφήνοντας τα να διασκεδάσουν στους παιδότοπους που διαθέτουν αρκετά εστιατόρια.
Επίσης 1-2 χιλιόμετρα πιο νότια βρίσκονται τα παραδοσιακά χωριά Κουτουλουφάρι, Πισκοπιανό και Ανω Χερσόνησος για όσους θέλουν να μείνουν κάπου πιο ήσυχα χωρίς να χάσουν όσα προσφέρει η παραλιακή Χερσόνησος.
Η Χερσόνησος είναι γνωστή ως ο πιο οργανωμένος τουριστικός προορισμόςτης Κρήτης. Είναι γνωστή για τις υψηλής ποιότητας ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τις συνεδριακές υποδομές, αλλά και για τις φυσικές ομορφιές στο παράκτιο τμήμα της. Οι όμορφες ακρογιαλιές, η νυχτερινή διασκέδαση και ο μαζικός τουρισμός ωστόσο αποτελούν τη μία μόνο όψη του νομίσματος "Χερσόνησος". Την άλλη όψη, τη λιγότερο γνωστή, αποτελούν η πλούσια και ανέγγιχτη ενδοχώρα της, διάσπαρτη με μνημεία ιστορικά και τοπία ανείπωτου φυσικού κάλλους.
Οι φυσικές διαδρομές του Δήμου Χερσονήσου αποτελούν ταυτόχρονα και διαδρομές στο χρόνο, στην πλούσια ιστορία ενός τόπου ευλογημένου. Από το νότιο άκρο της, την ορεινή Κερά στις παρυφές του οροπεδίου Λασιθίου, μέχρι το βόρειο όριό της, το Λιμάνι, με τις Ρωμαϊκές και Βυζαντινές αρχαιότητές του, η ευρύτερη Χερσόνησος θα ανταμείψει τον επισκέπτη της με πλούσιες εικόνες, με γεύσεις ξεχασμένες, με την παραδοσιακή Κρητική φιλοξενία.
Η Χερσόνησος της Ελλάδας... Αφήστε κι εσείς τα ίχνη σας στον πιο αγαπημένο τουριστικό προορισμό...
(Από το επίσημο site του Δήμου Χερσονήσσου - http://www.hersonissos.gr)
Η Χερσόνησος της Ελλάδας... Αφήστε κι εσείς τα ίχνη σας στον πιο αγαπημένο τουριστικό προορισμό...
(Από το επίσημο site του Δήμου Χερσονήσσου - http://www.hersonissos.gr)
ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ... εκτός αεροφωτογραφίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου