ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ... ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ !!! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ... ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ !!!


Η αλιεία είναι μια δραστηριότητα του ανθρώπου που σκοπό έχει τη σύλληψη των ψαριών ή και άλλων ζώων, που ζουν μέσα στα νερά. Το ψάρεμα, όπως λέμε την αλιεία, είναι από τις πιο παλιές ασχολίες του ανθρώπου, πιο παλιά και από το κυνήγι ακόμη. Ο προϊστορικός άνθρωπος ψάρευε, για να εξασφαλίσει την τροφή του.
Και σήμερα ακόμη, ύστερα από τις τόσες χιλιάδες χρόνια, το ψάρεμα έχει τον ίδιο σκοπό, την εξασφάλιση δηλ. τροφής για τον άνθρωπο. Φυσικά τα τελευταία χρόνια το ψάρεμα αποτελεί για πολλούς ερασιτεχνική απασχόληση ή ακόμη θεωρείται από πολλούς και σαν σπορ. Θα μπορούσαμε, λοιπόν να κάνουμε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στην επαγγελματική αλιεία και στην αλιεία για άλλους σκοπούς.




Το ερασιτεχνικό ψάρεμα γίνεται, είτε στην ακτή από κάποιο βράχο είτε στις ακρογιαλιές είτε ακόμη στην ανοιχτή θάλασσα με διάφορα είδη ορμιάς είτε με ψαροντούφεκο. Στις βραχώδεις ακτές ψαρεύονται με καλαμίδι κυρίως, κέφαλοι, σκορπιοί, σπάροι, σκαθάρια, πέρκες, τσιπούρες κλπ.







Από τις ακρογιαλιές ψαρεύονται με πεταχτάρι ή με γερά καλαμίδια με κουβαρίστρα, λαβράκια, πέρκες, συναγρίδες κλπ. Οι ορμιές αυτές είναι εφοδιασμένες με γερά αγκίστρια και χρησιμοποιείται για δόλωμα, ανάλογα με την προτίμηση που δείχνουν τα ψάρια: μικρά ψάρια προτιμούν τα σαλάχια, τα λαβράκια, οι συναγρίδες, οι ροφοί, τα φαγκριά και τα μικρά σκυλόψαρα. 






 Πολύ ενδιαφέρον είναι και το ψάρεμα με παραγάδι, που γίνεται πάντα από βάρκα και σε σχετικά βαθιά νερά. Το παραγάδι αποτελείται από χοντρό σπάγκο, τη μάνα όπως λέγεται, από όπου και κρέμονται τα παράμαλα, όπως λέγονται, με 200-500 αγκίστρια. Τα παραγάδια τα χωρίζουμε, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα αγκίστρια, σε ψιλά σκαθαρωτά, χοντρά και σκυλοπαράγαδα. 



Το ψάρεμα στα γλυκά νερά (ποτάμια και λίμνες) γίνεται με καλάμι, που έχει ένα ή δύο αγκίστρια, μια σημαδουρίτσα δεμένη στην άκρη του σπάγκου, έτσι που μόλις το ψάρι αρχίζει να τσιμπάει, η σημαδουρίτσα αρχίζει και κουνιέται ή βουλιάζει. Τότε ο ψαράς τραβάει με δύναμη το καλάμι και συνήθως στο αγκίστρι καρφώνεται το ψάρι. Το ψάρεμα αυτό είναι αρκετά δύσκολο και απαιτεί αρκετή δεξιοτεχνία, κι έχει πραγματικά αθλητικό χαρακτήρα. 

ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............