Τη δημιουργία ενός γκράφιτι στο “Σταυράκειο” Γυμνάσιο και Λύκειο Ανωγείων, με τη μορφή του ευεργέτη του χωριού μας Μιχαήλ Σταυρακάκη, ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 8 Αυγούστου ο γνωστός καλλιτέχνης γραφίστας Αλέξανδρος Ραπτάκης, ο οποίος είχε φτιάξει τα προηγούμενα δυο χρόνια και τη μορφή του Νίκου Ξυλούρη στην είσοδο του χωριού και της Βαγγελιώς Κλάδου στο παλιό σχολείο των Σισάρχων. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο αποφοίτων και Φίλων του Σταυράκειου Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων και είμαστε βέβαιοι για το εξαίρετο αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί σε μια ή δυο ημέρες που θα έχει ολοκληρωθεί.
Το γκράφιτι θα είναι η προσωπογραφία του Μιχαήλ Σταυρακάκη, από δίπλα θα είναι ένας παγκόσμιος χάρτης που θα δείχνει την πορεία της ζωής του, δηλαδή, Ανώγεια-Σμύρνη-Καλιφόρνια-Ανώγεια, καθώς και ένα σκαρίφημα του κτηρίου του σχολείου με το ρολόι όπως ήταν παλιά. Αυτό θα είναι το τρίπτυχο του γκράφιτι καθώς και ένα γραπτό υπόμνημα το οποίο θα αναφέρει χρονολογίες και άλλα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αλέξανδρος Ραπτάκης δέχτηκε για τρίτη φορά να κάνει γκράφιτι στα Ανώγεια και πάλι αφιλοκερδώς, καθώς όταν οι άνθρωποι του συλλόγου αποφοίτων και φίλων του “Σταυράκειου” του εξήγησαν την ιστορία του ανθρώπου που θα αποτυπώσει στον τοίχο, θεώρησε ότι έχει υποχρέωση να το κάνει σε αυτή τη μορφή των Ανωγείων, βάζοντας μπροστά τις αξίες και τον σεβασμό που τον διέπουν ως άνθρωπο και καλλιτέχνη.
Όπως αναφέρει στην ΑΝΩΓΗ ο πρόεδρος του “Συλλόγου των αποφοίτων και φίλων του Σταυράκειου Γυμνασίου και Λυκείου” Βασίλης Ν. Δραμουντάνης:
“Το σκεπτικό είναι να αποτυπώσουμε την ιστορία του Σταυρακάκη, σε μια εικόνα όπου με μια ματιά θα καταλαβαίνει κανείς όλη αυτή την πορεία που έκανε, για να καταλήξει και πάλι στα Ανώγεια και να φτιάξει αυτό το πολύ μεγάλο έργο για τον τόπο μας. Περνώντας τα χρόνια και ειδικά τα τελευταία που έχει γίνει μεγάλη κουβέντα γύρω από το όνομα του, συνειδητοποίησα και εγώ ότι όσο ήμουν μαθητής αλλά και με φίλους που το έχω συζητήσει δεν γνωρίζαμε καλά την ιστορία του. Ξέραμε για ένα Σταυρακάκη που έχτισε το σχολείο και μέχρι εκεί.
Θεωρήσαμε λοιπόν καλό ως σύλλογος, αποτυπώνοντας την ιστορία με ένα σύγχρονο τρόπο όπως είναι το γκράφιτι, μια τέχνη που αγαπούν πολύ τα παιδιά, με ένα βλέμμα θα καταλαβαίνουν αυτή την ιστορία και αυτή θα αποτυπωθεί μέσα τους. Αυτό είναι το σκεπτικό και για αυτό γίνεται το γκράφιτι. Και για αυτό γίνεται σε ένα σημείο του σχολείου που το βλέπουν οι μαθητές, δεν κοιτάζει προς τα έξω, κοιτάζει προς τα μέσα.”
Φωτογραφίες:Τζούλια Νταγιαντά, Γιώργος Νταγιαντάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου