Ισραηλινό ραντάρ στη Ζήρο μεγάλης εμβέλειας, το οποίο θα ελέγχει την ανατολική Μεσόγειο - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ισραηλινό ραντάρ στη Ζήρο μεγάλης εμβέλειας, το οποίο θα ελέγχει την ανατολική Μεσόγειο

Στις διμερείς συζητήσεις που έγιναν στο Ισραήλ την πρώτη θέση είχε ο τομέας της ασφάλειας, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην προσφώνησή του κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Reuven Rivlin. «Πιστεύω ότι η αμυντική μας συνεργασία πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 


Και όπως επιβεβαιώθηκε κατά τις επιμέρους επαφές, όταν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Αμύνης Benjamin Gantz, η συζήτηση περιστράφηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, με έμφαση στις «κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες», καθώς και στην προώθηση συνεργειών στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας. Η έμφαση στη συνεργασία αυτή, περιλαμβάνει άμεσα και την Κρήτη, και ειδικά Ανατολική Κρήτη.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, οι κοινές δραστηριότητες σε αέρα και θάλασσα απαιτούν διασφάλιση κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και για να γίνει αυτό, η Ανατολική Κρήτη και το Λασίθι, θεωρείται ο κατάλληλος χερσαίος χώρος όπου θα φιλοξενήσει το περιβόητο ισραηλινό ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, το οποίο θα ελέγχει την ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρχει και το νέο, σύγχρονο σύστημα επικοινωνιών που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στις χώρες που μετέχουν στο ενεργειακό πρότζεκτ (Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος). Έτσι, μαζί με τον αγωγό ενέργειας, θα υπάρξουν και νέα συστήματα τηλεπικοινωνιών, όπως αναφέρεται σε πρωτόκολλα συνεργασίας που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

Είναι προφανές, πως εκτός από τον αγωγό EastMed που αποτελεί εμβληματικό έργο, υπάρχουν παράπλευρα έργα μεγάλης σημασίας που ενδυναμώνουν όχι μόνο την συνεργασία, αλλά και την κυρίαρχη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως όλοι – με πρώτο τον Έλληνα πρωθυπουργό – μιλούν «για έναν αγωγό ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». Όχι μόνο γιατί με τον συγκεκριμένο αγωγό η Ευρώπη θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα σημαντικά κοιτάσματα αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά γιατί μαζί με αυτό το κρίσιμο έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μεγεθύνεται μια σχέση συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και με πόλο ισχύος, το Ισραήλ.

 

Στρατηγικός εταίρος

Σύμφωνα με μήνυμα του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας στα κοινωνικά δίκτυα: «Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και αληθινό φίλο, και σκοπεύω να συνεχίσω να ενισχύω αυτήν τη σημαντική σχέση σε συνεχή συνεργασία με τον Υπουργό».

Για το Ισραήλ, η ασφάλεια αποτελεί την πρώτη και αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα σε επίπεδο πολιτικής. Δεν είναι δε τυχαίο πως ο υπουργός Άμυνας είναι παράλληλα και αναπληρωτής πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της βαρύτητας που προσδίδει στο συγκεκριμένο τομέα και την στρατιωτική ισχύ, το κράτος του Ισραήλ. Για αυτό και το συγκεκριμένο μήνυμα του αρμόδιου υπουργού, υποδηλώνει τον σχεδιασμό που προωθείται την τελευταία δεκαετία στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους ισραηλινούς όχι μόνο να πρωτοστατούν αλλά να διαδραματίζουν και τον πρώτο ρόλο, στην επόμενη μέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Από τον Μάρτιο του 2019, υπήρξαν δημοσιεύματα από τουρκική εφημερίδα Χουριέτ που απηχεί απόψεις του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, τα οποία επεσήμαναν πως «μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια Ελλάδα και Ισραήλ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στην έναρξη εγκατάσταση ενός ραντάρ με δυνατότητα εντοπισμού στόχων πέρα του ορίζοντα ισραηλινής κατασκευής κατά πάσα πιθανότητα τύπου ELM-2270 OTH της κρατικής εταιρείας ΙΑΙ/ELTA στην ανατολική Κρήτη».

Ακολούθησε τότε η τριμερής συνάντηση στο Ισραήλ (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) υπό τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαϊκ Πομπέο και η ανακοίνωση που έλεγε πως «οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία για την υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της ασφάλειας και να υπερασπιστούν τις εξωτερικές κακοήθεις επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Αν και μετά την φετινή επίσκεψη Μητσοτάκη, δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, οι αναφορές του τύπου εστιάζουν στο θέμα της ασφάλειας και στο ισραηλινό ραντάρ που θα εγκατασταθεί στη Ζήρο και το οποίο θα οδηγεί σε πλήρη έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............