Νίκος Ηγουμενίδης: Να ενσωματωθούν πλήρως οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Νίκος Ηγουμενίδης: Να ενσωματωθούν πλήρως οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Με σημερινό του άρθρο στον τοπικό τύπο της Κρήτης ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης παρεμβαίνει στο ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) τονίζοντας ότι «οι δημόσιες δομές της  ΠΦΥ -και όχι ο ιδιωτικός τομέας- επιβάλλεται να ενσωματωθούν πλήρως στην μάχη κατά της πανδημίας αλλά και να ενεργοποιηθούν στην εξωνοσοκομειακή παρακολούθηση και υποστήριξη των υπόλοιπων ασθενών».

Στη Βουλή φέρνει ο Ν. Ηγουμενίδης την επιστολή της Ένωσης ...

Με το άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η ενσωμάτωση της ΠΦΥ θα είναι αναγκαία «τόσο κατά τη διαδικασία των διαγνωστικών τεστ, όσο και ως το βασικό εργαλείο άσκησης προληπτικής ιατρικής με άμεσο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με αναβάθμιση, εκπαίδευση και με ενίσχυση της με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο ρόλος της ΠΦΥ «θα είναι καθοριστικός στην κατ’ οίκον παρακολούθηση όλων όσων έχουν ήπια συμπτώματα, στην αναγκαία διαδικασία ελέγχου επιπολασμού της νόσου στην κοινότητα και εν γένει στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στην κατ’ οίκον φροντίδα των χρονίως πασχόντων -ένας μεγάλος αριθμός των οποίων αυτή την περίοδο μένει εκτός παρακολούθησης με άγνωστο το διακύβευμα».  

Στο άρθρο του προσθέτει ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπήρξε ο κατεξοχήν «ευάλωτος» στόχος των πολέμιων του Δημόσιου συστήματος Υγείας: «Θυσιάστηκε στο βωμό των νεοσυντηρητικών οικονομικών επιταγών των μνημονίων. Όχι τυχαία, εν μέσω κορωνοϊού η Κυβέρνηση επιλέγει να «αδειάζει» την ΠΦΥ από γιατρούς που κατευθύνονται στα νοσοκομεία».

Σχετικά με τη στάση της σημερινής Κυβέρνησης επισημαίνει ότι «κινήθηκε αμέσως στον αντίποδα της ανάπτυξης του νέου  μοντέλου  ΠΦΥ που στηρίζεται στη λειτουργία των ΤΟΜΥ και στο θεσμό  του οικογενειακού γιατρού», προσθέτοντας για την Κυβέρνηση ότι:

«Δε λέει λέξη γιατί παρά τις συνεχείς ανάγκες, αδιάκοπα τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και οι ΤΟΜΥ «αδειάζουν» από τις χωρίς σχέδιο μετακινήσεις των γενικών γιατρών προς τα νοσοκομεία, αδυνατίζοντας και υποβαθμίζοντας περαιτέρω τις δομές και το ρόλο της ΠΦΥ. Γιατί πολύ απλά αντιμετωπίζει το θέμα της δημόσιας υγείας μακριά από την «πρόληψη», «συγκυριακά» και μόνο για όσο διαρκεί η πανδημία».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης στο άρθρο του τονίζει επίσης ότι ο σχεδιασμός της Αριστεράς ξεκινά με τις ήδη δρομολογημένες από την προηγούμενη περίοδο ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα για τις πόλεις που πρέπει να αυξηθούν, σε αντιστοιχία με τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) για την ύπαιθρο. Σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό, κάθε Μονάδα θα πρέπει να παρέχει αναγκαίο κλινικό έργο, προληπτική ιατρική (οργανωμένους εμβολιασμούς), αποθεραπεία (μειώνοντας έτσι την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία), τριτοβάθμια πρόληψη (παρακολούθηση χρονίως πασχόντων) και όλα όσα παρέχουν σήμερα οι υπάρχουσες δομές Κοινωνικής Πολιτικής των Δήμων.

Επιπλέον, τονίζει ότι δίπλα στα Ιατρεία, συμπληρωματικά, με σαφώς διακριτή λειτουργία και ρόλο πρέπει να είναι ο Οικογενειακός Γιατρός και η λειτουργία των Ιδιωτικών Ιατρείων. Στις βασικές ειδικότητες δίπλα στον Γενικό Γιατρό ή τον Παθολόγο, να περιλαμβάνονται Καρδιολόγος, Πνευμονολόγος, Παιδίατρος, Οδοντίατρος, συμβάλλοντας έτσι στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της περιοχής τα οποία με την σειρά τους θα διευκολυνθούν στην επιτέλεση του δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου ρόλου τους.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να έχει ως κύριο προσανατολισμό την πρόληψη, ενώ ο σχεδιασμός μας για την ΠΦΥ θα πρέπει να προσεγγίζει τον άνθρωπο και την υγεία με μιαν αντίληψη που ανέκαθεν ήταν ριζικά αντίθετη στην πολιτική επιδίωξη της Δεξιάς για αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία.

Post Top Ad

.............