Πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” στα Ανώγεια: Δεκαεπτά χρόνια αδιάλειπτης και πολύτιμης προσφοράς στην τρίτη ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” στα Ανώγεια: Δεκαεπτά χρόνια αδιάλειπτης και πολύτιμης προσφοράς στην τρίτη ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες

Συνέντευξη στον Γιώργη Μπαγκέρη
Φωτογραφίες:Μανόλης Σαμόλης
Η πανδημία του κορονοϊού κρατάει κλεισμένους στα σπίτια τους ανθρώπους, αλλά όχι τους χιλιάδες ανά την Ελλάδα εργαζομένους όχι μόνο των Νοσοκομείων ή των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και αυτών στους ευαίσθητους κλάδους της κοινωνικής προστασίας και της αρωγής στην τρίτη ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες. Τα Ανώγεια εδώ και δεκαετίες διαθέτουν στέρεες και δυνατές κοινωνικές υπηρεσίες, κι ένα από τα προγράμματα που λειτουργούν και αγαπάει ο κάθε δημότης ιδιαίτερα είναι το “Βοήθεια στο σπίτι”. Το αγαπάει και το εμπιστεύεται καθώς είναι αυτό που αναφέρει και η ονομασία του, δηλαδή θα μπει μέσα στο σπίτι του ανθρώπου που έχει πρόβλημα και θα τον βοηθήσει να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 87 συγχωριανοί μας συμμετέχουν αυτή τη περίοδο σε αυτό το πρόγραμμα που εδώ και δεκαεπτά χρόνια λειτουργίας έχει βοηθήσει εκατοντάδες Ανωγειανούς και Ανωγειανές, με τη ζεστασιά των εργαζομένων του και την υψηλή ποιότητα φροντίδας που παρέχουν.

Η ΑΝΩΓΗ συνομίλησε για όλα τα παραπάνω με τον Κοινωνιολόγο και υπεύθυνο του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” στα Ανώγεια, Μιχάλη Γεωρ. Σκουλά σε μια συζήτηση που επικεντρώθηκε όχι μόνο στην ποιότητα των υπηρεσιών τώρα εν μέσω πανδημίας, αλλά και όλα όσα έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται εδώ και δεκαεπτά χρόνια με βάση αυτό το πρόγραμμα που πάλεψε και έφερε στα Ανώγεια το 2003 ο τότε δήμαρχος Νίκος Ξυλούρης.
Ο Μιχάλης Σκουλάς μας αναφέρει την αγωνία των εργαζομένων που εδώ και δυο δεκαετίες δουλεύουν με σύμβαση, ένα άγχος που φαίνεται να ολοκληρώνεται με την νέα προκήρυξη που θα δημοσιευθεί σε λίγες εβδομάδες και θα φέρει τις πολυπόθητες θέσεις μονιμότητας, ενώ παράλληλα μας αναλύει όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το “Βοήθεια στο σπίτι”, τις ελλείψεις που υπάρχουν και δίνεται αγώνας να καλυφθούν, ενώ τέλος στέλνει το δικό του μήνυμα για υπομονή και κουράγιο στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες που δοκιμάζονται σωματικά και ψυχολογικά τους τελευταίους δυο μήνες.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” στα Ανώγεια;
Το “Βοήθεια στο σπίτι” στα Ανώγεια ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου του 2003, με πρόταση που είχε καταθέσει ο τότε δήμαρχος Ανωγείων Νίκος Ξυλούρης μέσω του ΑΚΟΜΜ. Εκείνη ήταν περίπου και η περίοδος που ξεκίνησαν όλα αυτά τα προγράμματα  και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 270 δήμοι σε όλη τη Χώρα που υλοποιούν το πρόγραμμα.
Ήσουν από την αρχή σε αυτό το πρόγραμμα. Πες μας πως ξεκίνησε, τι δυναμικό υπήρχε τότε και τι σήμερα;
Ξεκινήσαμε λοιπόν στις 2 Δεκεμβρίου 17 χρόνια πριν. Με τέσσερα άτομα προσωπικό τότε, έναν Κοινωνιολόγο, δυο οικογενειακούς βοηθούς και μια νοσηλεύτρια, όπως δηλαδή παραμένει και σήμερα ο αριθμός ο ίδιος. Δεν έχει αλλάξει ο αριθμός απλά για κάποια χρόνια είχαμε ένα ειδικό συνεργάτη που ήταν μια έργο-θεραπεύτρια που επισκεπτόταν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και τους έκανε ασκήσεις.Δυστυχώς από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσαμε να πάρουμε ειδικό συνεργάτη και αυτό σταμάτησε.
Που υπάγεται διαχρονικά το πρόγραμμα αυτό;
Από το 2003 έως το 2009 υπαγόμασταν στο ΑΚΟΜΜ. Το ΑΚΟΜΜ δηλαδή διαχειριζόταν το πρόγραμμα. Εκείνη την περίοδο το μεγαλύτερο μέρος το χρηματοδοτούσε το ΕΣΠΑ και ένα μικρό μέρος ήταν από Κρατική χρηματοδότηση. Σήμερα είναι αποκλειστικά από Κρατικούς πόρους και χρηματοδοτήσεις από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας.
Από το 2009 έχει ιδρυθεί  η Κοινωφελής επιχείρηση του δήμου Ανωγείων το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και είμαστε εκεί μέχρι και σήμερα.Έχουμε από το 2003 συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και δεν έχει αλλάξει αυτό, φαντάσου ότι έχουμε κάνει πάνω από 15 ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου!Αυτό είναι πραγματικά πρωτοφανές! Δηλαδή ανά έξι μήνες ή ένα χρόνο παίρνουμε παράταση για λίγο διάστημα ακόμα,όλα αυτά τα 17 χρόνια.
Εργάζεστε δηλαδή επί 17 έτη με τον φόβο συνεχώς μη χάσετε τη δουλειά σας ή σταματήσει το πρόγραμμα;
Ακριβώς έτσι είναι! Από το 2003 μέχρι που τέλειωνε η σύμβαση δεν ξέραμε τι μας ξημέρωνε! Και έχουμε δώσει αγώνες από τότε μέχρι σήμερα που έχει φτάσει στο ΑΣΕΠ να βγει επιτέλους η προκήρυξη να διασφαλίσουμε και εμείς το μέλλον μας.
Η προκήρυξη που περιμένετε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα αφορά σε μόνιμες θέσεις πλέον;
Ναι, επίκειται να βγει σε λίγες εβδομάδες αυτή η προκήρυξη.Και αφορά πλέον σε μόνιμες θέσεις.Την προκήρυξη την δουλεύει τώρα το ΑΣΕΠ και είναι σίγουρο ότι θα βγει. Ίσως να είναι έτοιμη ακόμα και στις αρχές Μαΐου.

Post Top Ad

.............