Κορονοϊός: Το τελευταίο τριήμερο ήταν καθοριστικό για την γρήγορη άρση των μέτρων. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώθηκε, αν εξαιρέσουμε ορισμένες παραφωνίες σε Κορδελιό, και Φλοίσβο, αλλά σίγουρα η υπευθυνότητα που παρουσίασαν οι 'Ελληνες όλο αυτό τον καιρό μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι παραβιάσεις στο πεδίο των μετακινήσεων υπήρξαν εξαιρετικά περιορισμένες, σε συνδυασμό με τα μεμονωμένα περιστατικά καταστρατήγησης των εκκλήσεων για αποφυγή συνωστισμού ερμηνεύονται και ως μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας να επιδείξει την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά, συνδράμοντας έμπρακτα στην ανάκτηση του χαμένου τρόπου ζωής.
Ελάχιστες παραβάσεις
Οι ελάχιστες εξαιρέσεις μπορεί να σήμαναν συναγερμό, αλλά κάθε άλλο παρά παρακίνησαν και άλλους πολίτες να ακολουθήσουν το «παράδειγμα», την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα βαίνει σημαντικά μειούμενος, καθώς μόνο 11 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν το Μεγάλο Σάββατο. Η καθοδική πορεία που φαίνεται να παρουσιάζει η εξάπλωση της νόσου επί ελληνικού εδάφους εξηγεί και τα ελάχιστα περιστατικά παραβάσεων ως προς τις μετακινήσεις, τα οποία επιβεβαίωσε η ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια του διημέρου.
Με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιθεωρούν από ξηράς και αέρος την τήρηση των μέτρων, 85 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν το Μεγάλο Σάββατο και 52 παραβιάσεις αντίστοιχα χθες, συνοδευόμενες από διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ. Σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκαν χθες και οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, οι οποίες έφτασαν τις 51 και συνολικά τις 930 από την εκκίνηση της εφαρμογής των μέτρων.
Στον περιορισμό της γενικευμένης «ανταρσίας» συνέβαλε και η κλιμάκωση των μέτρων αυτοπεριορισμού στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς κάθε παράβαση για το τριήμερο του Πάσχα επισείει 300 ευρώ πρόστιμο στον οδηγό, 150 στον συνοδηγό και 60 ημέρες αφαίρεση πινακίδων, με τα νέα μέτρα να παραμένουν σε ισχύ έως σήμερα τα μεσάνυχτα. Εξίσου εντατικά ελέγχεται και τυχόν κατάχρηση της δυνατότητας μετακίνησης Β4 (παροχή βοήθειας για λόγους ανάγκης), για την οποία επιβάλλονται ομοίως οι παραπάνω ρυθμίσεις.
Αυτό που περιμένουν με υπομονή και με πολλές θυσίες όλοι οι 'Ελληνες δηλαδή την χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών κυκλοφορίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και πιθανότατα εντός της εβδομάδας.
Η ημερομηνία ορόσημο, όπως έχουν ήδη αποκαλύψει προ ημερών τα Dikaiologitika Νews θα είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου.
Μαζί με την χαλάρωση των μέτρων θα ξεκινήσει και η κατάργηση του περιβόητου sms στο 13033, το οποίο συνεχίζουμε να στέλνουμε κάθε φορά που είναι ανάγκη να βγούμε έξω από το σπίτι μας
Σε πρώτη φάση, οι 'Ελληνες θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους χωρίς να χρειάζεται να δίνουν... λογαριασμό το που θα πάνε, αφού από εκείνη τη μερα θα ξεκινήσει και η λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων.
Αυτή είναι και η εισήγηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό γραφείo μετά τις τελευταίες συζητήσεις με τους αρμόδιους, δηλαδή επιστήμονες και υπουργούς.
'Ετσι, από τις 4 Μαΐου θα λειτουργήσει ξανά σχεδόν το σύνολο της λιανικής, τα καταστήματα δηλαδή με τον μικρό και μεσαίο όγκο επιφάνειας.
Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί οτι παράλληλα με το σταδιακό άνοιγμα θα διατηρηθεί και αυστηροποιηθεί ο έλεγχος για τον συνωστισμό καθώς από κει και πέρα θα φέρει και την ευθύνη του κάθε καταστηματάρχη.
Δηλαδή, θα υπάρξει πρόστιμο εάν σε μικρό κατάστημα αντί για τα ατομα που θα προβλέπεται να εχει μέσα, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι. Η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή, μεγάλου τουλάχιστον συνωστισμού θα απαγορεύεται καθ όλη την διάρκεια χαλάρωσης των μέτρων.
Εν τω μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου συσκέψεις από κυβερνητικά στελέχη, ώστε να μελετηθεί ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Κομμωτήρια
Ιδιαίτερη κουβέντα έγινε για τα κομμωτήρια αλλά και άλλα καταστήματα που αναμένεται, λόγω της φύσης των υπηρεσιών τους, να παρατηρηθεί συνωστισμός. Εκτιμήθηκε οτι δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από την τήρηση των ραντεβού και την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους αυτούς πέρα από τα προβλεπόμενα άτομα που θα πρέπει να έχουν.
Σχολεία
Για τα σχολεία υπάρχει στο τραπέζι ένα ειδικό πλάνο το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με αυτό, μπορούν να λειτουργήσουν πρώτα τα δημοτικά σχολεία, που έχουν παιδιά ηλικίας έως 12 ετών στο διάστημα μεταξύ 11 - 18 Μαίου με την πρώτη επιλογή την πιό σταθερή σήμερα.
Στο επόμενο δεκαήμερο μετά τα δημοτικά και φυσικά πάντα υπό την παρακολούθηση της επιδημιολογικής καμπύλης αναμένεται να συνεχίσουν τα γυμνάσια.
Για τα Λύκεια ενδέχεται να υπάρξει ειδικη μέριμνα και να επιστρέψει στα θρανία μόνο η Γ Λυκείου λόγω εξετάσεων, ίσως μαζί με τα δημοτικά σχολεία.
Επίσης στο τραπέζι είναι και η παράταση της σχολικής χρονιάς για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος όπως και το άνοιγμα των σχολείων νωρίτερα το φθινόπωρο.
Ξενοδοχεία - Καταλύματα
Η απόφαση είναι να ανοίξουν στο διάστημα από 15 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου τα δωδεκάμηνης διάρκειας και από 1η Ιουλίου τα υπόλοιπα καταλύματα.
Η απόφαση αυτή όμως δεν είναι εύκολη.
Θα πρέπει να προηγηθεί συμφωνία εντός της ΕΕ για το πως θα πραγματοποιούνται απο δω και πέρα οι πτήσεις που είναι φυσικά ο καθοριστικός παράγοντας αφού έτσι έρχονται οι τουρίστες.
Καφετέριες - μπαρ
Θα είναι τα τελευταία καταστήματα που θα ανοίξουν. Υπάρχουν δύο σενάρια.
Το πρώτο να ανοίξουν όσα έχουν εξωτερικούς χώρους, στο διάστημα 11 - 18 Μαΐου μειώνοντας τα τραπέζια τους και τηρώντας την απόσταση 1 μέτρου, και το δεύτερο να ανοίξουν τον Ιούνιο.
Ολα θα κριθούν από τις συσκέψεις της ερχόμενης εβδομάδας
Μετακίνηση εκτός νομού
Η κίνηση εκτός νομού κύριας κατοικίας δεν θα γινει από την αρχή. Η απαγόρευση αυτή θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 11 Μαΐου και έως τότε θα έχει επανεξεταστεί η κατάσταση.
Επισημαίνεται πάντως και θα πρέπει οι πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, οτι θα υπάρχουν και διαφορετικά μέτρα για κάθε νομό ανάλογα με την ''επιδημιολογική συμπεριφορά'' του στην κρίση του κορονοιού.
Δηλαδή, δεν θα είναι για παράδειγμα, ίδια τα μέτρα για την Καστοριά σε σχέση με άλλες περιοχές. Ακόμα θα πρέπει να προστατευτούν και περιοχές που έχουν εμφανίσει είτε καθόλου, είτε ελάχιστα κρούσματα