Δυο τροπολογίες για τους πάσχοντες από βαριές και ανίατες ασθένειες και για μηχανικούς – καθηγητές Πανεπιστημίου από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Δυο τροπολογίες για τους πάσχοντες από βαριές και ανίατες ασθένειες και για μηχανικούς – καθηγητές Πανεπιστημίου από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με τροπολογίες που κατέθεσαν στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)», οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν:



1) Προκειμένου να ενισχυθούν οι επικουρικές συντάξεις που λαμβάνουν από το ΕΤΕΑΕΠ οι πάσχοντες από βαριές και συνήθως ανίατες παθήσεις, να εξαιρούνται από την εφαρμογή των άρθρων 78 και 96 του ν. 4387/2016. Η επικουρική σύνταξη της ειδικής αυτής κατηγορίας συνταξιούχων, συνεχίζει να υπολογίζεται, με το προγενέστερο του ν.4387/2016 καθεστώς.

2) Ο μηχανικός - μέλος ΔΕΠ που έχει διοριστεί στο Πανεπιστήμιο ως εκπαιδευτικός - Καθηγητής Πανεπιστημίου, ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ για την «ιδιότητα» του μηχανικού και όχι για εργασία μηχανικού, κι ενώ ουσιαστικά έχει μία μόνο εργασία (Καθηγητής Πανεπιστημίου), υπόκειται σε δύο ασφαλιστικές / συνταξιοδοτικές κρατήσεις: Αυτή του Δημοσίου – Καθηγητής Πανεπιστημίου και του ΤΣΜΕΔΕ – Ασφάλιση ιδιότητας. Επομένως, εάν ο μηχανικός - μέλος ΔΕΠ συνταξιοδοτηθεί από το ΤΣΜΕΔΕ, δεν απασχολεί μια «νέα» θέση εργασίας, αλλά την θέση εργασίας που ήδη είχε, με αποτέλεσμα να μην εμπίπτει στους περιορισμούς που έχουν νομοθετηθεί. Προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί, προτείνεται τροπολογία η οποία προβλέπει ότι όσοι ήταν ασφαλισμένοι με την καταργηθείσα ασφάλιση ιδιότητας και παράλληλα ήταν ή είναι διορισμένοι ως μέλη ΔΕΠ στα ΑΕΙ, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί Απασχόλησης Συνταξιούχων, όταν συνταξιοδοτούνται από την ασφάλιση λόγω ιδιότητας και συνεχίζουν να εργάζονται ως μέλη ΔΕΠ στα ΑΕΙ.

«Πρόκειται για δυο τροπολογίες αποκατάστασης αδικιών απέναντι σε πάσχοντες από βαριές και συνήθως ανίατες παθήσεις, καθώς και σε μηχανικούς – Καθηγητές Πανεπιστημίων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Δυο τροπολογίες που έρχονται σε ένα νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αφού 9 στους 10 ασφαλισμένους θα πληρώνουν υψηλότερες εισφορές και 9 στους 10 συνταξιούχους θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους».


Στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)»

Θέμα: Προσθήκη στο άρθρο 20 του ν.4387/2016.

Αιτιολογική Έκθεση
Ο μηχανικός - μέλος ΔΕΠ που έχει διοριστεί στο Πανεπιστήμιο ως εκπαιδευτικός - Καθηγητής Πανεπιστημίου, ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ για την «ιδιότητα» του μηχανικού και όχι για εργασία μηχανικού, κι ενώ ουσιαστικά έχει μία μόνο εργασία (Καθηγητής Πανεπιστημίου), υπόκειται σε δύο ασφαλιστικές / συνταξιοδοτικές κρατήσεις, αυτή του Δημοσίου – Καθηγητής Πανεπιστημίου και του ΤΣΜΕΔΕ – Ασφάλιση ιδιότητας.
Επομένως, εάν ο μηχανικός - μέλος ΔΕΠ συνταξιοδοτηθεί από το ΤΣΜΕΔΕ, δεν απασχολεί μια «νέα» θέση εργασίας, αλλά την θέση εργασίας που ήδη είχε, με αποτέλεσμα να μην εμπίπτει στους περιορισμούς που έχουν νομοθετηθεί.
Συμπερασματικά και προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί, προτείνεται τροπολογία η οποία προβλέπει ότι όσοι ήταν ασφαλισμένοι με την καταργηθείσα ασφάλιση ιδιότητας και παράλληλα ήταν ή είναι διορισμένοι ως μέλη ΔΕΠ στα ΑΕΙ, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί Απασχόλησης Συνταξιούχων, όταν συνταξιοδοτούνται από την ασφάλιση λόγω ιδιότητας και συνεχίζουν να εργάζονται ως μέλη ΔΕΠ στα ΑΕΙ.

Τροπολογία
Άρθρο …
Προστίθεται παράγραφος 8 στο άρθρο 20 του ν.4387/2016, ως εξής:
8. Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω ρυθμίσεων δεν μειώνεται το ποσό της σύνταξης:

ι. Των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, τα οποία ήταν υποχρεωτικά ασφαλισμένα έως 31-12-2016, παράλληλα με το Δημόσιο και στο πρώην ΕΤΑΑ ‐ ΤΣΜΕΔΕ ή στο πρώην ΕΤΑΑ‐ΤΑΝ, λόγω ιδιότητας του διπλωματούχου μηχανικού ή του νομικού αντίστοιχα και έχουν αιτηθεί ή αιτούνται συντάξεως, από το πρώην ΕΤΑΑ‐ΤΣΜΕΔΕ ή το πρώην ΕΤΑΑ‐ΤΑΝ ή τον ΕΦΚΑ, μετά την δημοσίευση του ν.4387/2016, ενώ συνεχίζουν να απασχολούνται ως μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ και καταβάλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές κρατήσεις του Δημοσίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την συνταξιοδότησή τους ως μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ από τον ΕΦΚΑ.

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2020

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Ιωάννης

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παππάς Νικόλαος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Ψυχογιός Γεώργιος

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)»
Θέμα: «Τροποποίηση - προσθήκη στο άρθρο 96 του ν.4387/16 (Α΄85)

Αιτιολογική Έκθεση
Προκειμένου να ενισχυθούν οι επικουρικές συντάξεις που λαμβάνουν από το ΕΤΕΑΕΠ οι πάσχοντες από βαριές και συνήθως ανίατες παθήσεις, με την παρούσα τροπολογία εξαιρούνται από την εφαρμογή των άρθρων 78 και 96 του ν. 4387/2016. Η επικουρική σύνταξη της ειδικής αυτής κατηγορίας συνταξιούχων, συνεχίζει να υπολογίζεται, με το προγενέστερο του ν.4387/2016 καθεστώς.
Τροπολογία-Προσθήκη
Άρθρο…
Στο άρθρο 96 του Ν. 4387/16 (Α΄85) προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:
8.Oι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν έχουν εφαρμογή σε όσους συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις των διατάξεων του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007, είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, όπως ισχύουν κάθε φορά, καθώς και για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του ν. 612/77, είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές και ισχύουν κάθε φορά, καθώς και στα πρόσωπα που προστατεύονται από την παρ.6 του άρθρο 34 του ν.4111/2013, οι οποίοι συνεχίζουν να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, σύμφωνα με τα ισχύοντα πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2020

Οι προτείνοντες Βουλευτές
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αμανατίδης Γιάννης

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Post Top Ad

.............