Η νέα έκθεση κολάζ της Τερέζας Βαλαβάνη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Η νέα έκθεση κολάζ της Τερέζας Βαλαβάνη

Ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού έχει την χαρά να φιλοξενήσει στην αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης», Μονής Αγκαράθου 9, την νέα έκθεση κολάζ της Τερέζας Βαλαβάνη

«Χορεύοντας με τον Ταύρο: ο Σερ Άρθουρ Έβανς και το Ανάκτορο της Κνωσού» από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 28 Μαρτίου 2020.
Η ανασκαφή της Κνωσού, μιας  από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις  των απαρχών του 20 ου αιώνα, συνδέεται αμετάκλητα  με το πρόσωπό του Σερ Άρθουρ Έβανς. Μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής των πρωταγωνιστών της ανασκαφής, αρχαιολόγων και εργατών, τοποθετημένες μέσα σε σύγχρονες φωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου και των αρχαιολογικών ευρημάτων και υλικού από παλιά βιβλία και τα ημερολόγια του Έβανς παντρεύεται εικαστικά η ιστορία της ανασκαφής της Κνωσού με την σημερινή εποχή.
Η έκθεση θα παραμένει ανοιχτή από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 – 16:00 και θα είναι επισκέψιμη από ενδιαφερόμενες ομάδες, μαθητές, φοιτητές κ.α. κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 6977 479717.
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 18:00. Την έκθεση θα προλογίσει η Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Δρ. Αθανασία Α. Κάντα.

Βιογραφικό Δρ. Αθανασίας Α. Κάντα

Η Δρ. Αθανασία Α. Κάντα είναι Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Δίδαξε ως Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιου Κρήτης και διετέλεσε αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κρητολογικών Σπουδών, του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και ως Διευθύντρια της ΚΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει παρουσιάσει το έργο της σε πολλά Πανεπιστήμια και Ιδρύματα του εξωτερικού. Έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και δεκαέξι βιβλία, ενώ έχει λάβει μέρος σε πάνω από εκατό ανασκαφές στην Ελλάδα και την Κύπρο και έχει διευθύνει πολλές από αυτές. Έχει φέρει στο φως το μινωικό Ανακτορικό Κέντρο στο Μοναστηράκι Αμαρίου και τα τελευταία χρόνια έχει αποκαλύψει το Θρησκευτικό Κέντρο της πόλης της Κνωσού, που τα σημαντικά του ευρήματα πρόσφατα παρουσιάστηκαν στην Αθήνα στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Βιογραφικό Τερέζας Βαλαβάνη

Η Τερέζα Βαλαβάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1958. Σπούδασε Κλινική Ψυχολογία στη Λειψία και εργάστηκε σε αναμορφωτήριο, σε κλινική ψυχοθεραπείας, σε σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και με εγκλείστους στις φυλακές.
Το 2003-2005 δημιούργησε στο Ηράκλειο την «Ευρυάλη», ένα πολυχώρο όπου συνυπήρχαν εστίαση, ψυχοθεραπεία, εναλλακτικές θεραπείες, ψυχαγωγία και πολιτισμός. Εκεί ανάμεσα σε άλλα πολιτιστικά δρώμενα, εβδομαδιαίες ομιλίες και μουσικές βραδιές, διοργάνωνε κάθε μήνα εικαστικές εκθέσεις. Δουλεύει πάνω από 30 χρόνια σε δικό της γραφείο σαν Ψυχοθεραπεύτρια.
 Από το 2009 με την «Σχολή Σχέσεων» οργανώνει ομιλίες, ομάδες, μουσικοποιητικές βραδιές, εκθέσεις και σεμινάρια. Γράφει ποίηση, χαϊκού, παραμύθια για ενήλικες, δοκίμια, αρθρογραφεί, φωτογραφίζει, φτιάχνει κεραμικά, γλυπτά, ψηφιδωτά και κολάζ, ζωγραφίζει ακουαρέλες και πέτρες. Ασχολήθηκε με το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο σαν παραγωγός και εκφωνήτρια στην ΕΡΑ με την εκπομπή «Πινελιές στον Πολιτισμό».
Την περίοδο 2013-2016 διοργάνωσε τα Καλοκαίρια ομάδες αυτογνωσίας στην Γαύδο, πραγματευόμενη μυθολογικά θέματα. Τον Αύγουστο του 2012 παρουσίασε στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου την πρώτη ατομική της έκθεση ακουαρέλας με τίτλο: «Θάλασσα. Ποια θάλασσα; - Η θάλασσα ταξιδεύει αυτούς που λύνουν τα σκοινιά». Συμμετείχε στην «Εικαστική Τριλογία» τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Καταλαγάρι, εκθέτοντας κολάζ με τίτλο «αρχαία σκουριά, η πατίνα του χρόνου».
Τον Νοέμβριο του 2014 μαζί με άλλους 33 καλλιτέχνες εξέθεσε έργα της και διοργάνωσε ένα μινωικό φεστιβάλ στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο με θέμα «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό». Η έκθεση περιόδευσε μέσα σ’ ένα χρόνο σε όλη την Κρήτη, πήγε στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, στο «Παρθεναγωγείο» στα Μάλια, στον «Τεχνοχώρο» στη Σητεία, στην «Πύλη Σαμπιονάρα» στα Χανιά. Ο ομώνυμος σύλλογος του οποίου διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος, διοργάνωνε εκθέσεις, ανοικτά μαθήματα αρχαιολογίας, εικαστικά εργαστήρια, ξεναγήσεις σε μουσεία και περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους για τους ανθρώπους της Κρήτης.
Τον Ιούλιο του 2016 εξέθεσε σε ατομική έκθεση 34 κολάζ στο Μουσείο «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» στο Φόδελε με θέμα τον μινωικό πολιτισμό και τίτλο «Κολάζ της Μνήμης».
Τον Αύγουστο του 2017 στο ίδιο Μουσείο ατομική έκθεση 50 νέων κολάζ «οίκος ασωμάτων - αστέγαστοι άγγελοι». Η τελευταία αυτή έκθεση μεταφέρθηκε από 30/9-29/10/2017 στο Θρόνος (Αρχαία Σύβριτος) Αμαρίου Ρεθύμνου.
Στις 15/11/2017 παρουσίασε το ποιητικό και εικαστικό της έργο στον «ΙΑΝΟ» στην Αθήνα ο Ιστορικός Τέχνης Κωστής Καζαμιάκης και ο ποιητής-εικαστικός Γεράσιμος Λουκάτος.
Από 19/11-17/12/2017 εξέθεσε στον Πολυχώρο Τέχνης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ» στην Αθήνα 84 κολάζ με θέμα «Μινωίτες & Άγγελοι».
Στις 20/6-4/7/2018 παρουσίασε μια σειρά 40 κολάζ με τίτλο «ΠΡΟΓΟΝΟΙ» στο Μουσείο «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» στο Φόδελε, μια «συνομιλία» των Μινωιτών και των Αγγέλων, με τους παραδοσιακούς Κρήτες του 20ου αιώνα και τους απογόνους. Οι εκθέσεις της συνοδεύονται συνήθως από ομιλίες, μουσική και εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά.
45 έργα αυτής της νέας σειράς «ΠΡΟΓΟΝΟΙ»-ΙΙ εκτέθηκαν από 14-29/9/2018 στον εκθεσιακό χώρο του Βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Ηράκλειο.
Στις 11/10/2019 παρουσίασε σε ειδικό αφιέρωμα 20 νέα κολαζ από την σειρά “Χορεύοντας με τον Ταύρο: Σερ Άρθουρ Έβανς και το Ανάκτορο της Κνωσού” στην Βιβλιοθήκη και στον Κήπο του Ερευνητικού Κέντρου της Βρετανικής Σχολής στην Κνωσό.
Στις 5/11/2019 συμμετείχε με δυο κολάζ με θέμα τον “ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ” στην συλλογική έκθεση “Contemporary Minoans”, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός οργανισμός Branding Heritage μαζί με Ημερίδα στο Museum of London.

Όπως σε όλες τις δράσεις που φιλοξενούνται στον Κοινωνικό Χώρο, η είσοδος είναι δωρεάν. Η προαιρετική συνεισφορά σε συσκευασμένα τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, για την ενίσχυση της δράσης των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτιο - Φαγητό με την Αγάπη μας) των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, που στηρίζουν άτομα και οικογένειες σε οικονομική δυσπραγία και αποκλεισμό, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη.

Post Top Ad

.............