Μια ταινία για την Κρήτη του Ερωτόκριτου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Μια ταινία για την Κρήτη του Ερωτόκριτου

Την ταινία μικρού μήκους “Η Κρήτη του Ερωτόκριτου” παρουσιάζει  το Σύνολο Νυκτών & Τοξοτών Οργάνων Κρήτης την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, στις    10.30 το πρωί στο Τεχνόπολις στην Αμμουδάρα.


Η ταινία είναι  βασισμένη σε μια ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Συνόλου κ. Μιχαήλ Μαρακομιχελάκη, για την ανάδειξη της διαχρονικότητας του κλασικού αυτού ποιητικού έργου, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα, συνδέοντας παράλληλα την κοινωνική ζωή, τα ήθη και τα έθιμα στην ενετοκρατούμενη τότε Κρήτη, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής στο νησί.
Η παραγωγή της ταινίας είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας με την ευγενική χορηγία των Μινωικών Γραμμών, σε σκηνοθεσία του κ. Αλέξανδρου Χατζηπαναγιώτη και τις οδηγίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Συνόλου.  Τα γυρίσματα έγιναν σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, όπως η λίμνη Ζαρού,   στις Κορφές στο Καμηλάρι Μεσσαράς  στην Ενετική έπαυλη της Ροδιάς, στο Σγουροκεφάλι και αλλού.
‘’Έτος 1653” -σημειώνει ο κ.Μαρκομιχελάκης – “η Αναγέννηση στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ιταλία έχει επηρεάσει και το νησί της Κρήτης. Η Κρήτη ακμάζει, η ευημερία και η καλοπέραση περισσότερο των Ενετών και Ενετοκρητικών αστών της εποχής φαίνεται παντού. Οι τέχνες, η καθημερινότητα, οι δουλειές και όλες οι δραστηριότητες ακόμα και των φτωχότερων έχουν έναν κοινό παρονομαστή…  Το τραγούδι με την ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας.
Ο απεσταλμένος περιηγητής των Ενετών συναντά την όμορφη ενετοκρητικοπούλα σε έπαυλη και με την πρώτη ματιά κλέβει την καρδιά της, εκπλήσσεται όταν παίρνει στα χέρια του το χειρόγραφο του ποιήματος του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Ταξιδεύοντας ξαφνιάζεται με αυτό που συναντά… Παντού όλοι τραγουδούν τα κατορθώματα του Ερωτόκριτου. Φτωχούς και πλούσιους τους ενώνει το τραγούδι.
Η καντάδα, το γλέντι, οι μοναχές, το πλέξιμο, το ξεφούρνισμα του ψωμιού, η βεγγέρα, το σκάλισμα στα χωράφια, το μάζεμα της ελιάς και το άλεσμα, οι χειρόμυλοι, ο ανεμόμυλος, η άμαξα, το πλύσιμο στο ποτάμι, ο αργαλειός, η άμαξα, η καλαθοπλεχτική, όλα αυτά με τη μουσική υπόκρουση της ωραιότερης ιστορίας της Κρήτης”.

Post Top Ad

.............