“Γιατί εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο… - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

“Γιατί εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο…

Του Γιώργη Μπαγκέρη
Φωτογραφίες:Γιώργος Νταγιαντάς
Ρωτάω τα πρόβατα μου, πως μοιράζονται στα ίσα τον ίσκιο του Ασφεντάμου.
Κι έχουν λευκά και μαύρα τα ίδια δικαιώματα.
Ενώ οι άνθρωποι σκοτώνονται μοιράζοντας μια πήχη γης..” (Μιχάλη Σταυρακάκη “Νιδιώτη”)
Χιλιάδες κόσμου βρίσκονται και φέτος στα Ανώγεια για το Φεστιβάλ Χαιμαλίνα που κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία τόσο στις μουσικές βραδιές στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”, όσο και στις παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, που λαμβάνουν χώρα κατά μήκος του χωριού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.Η νεανική ομάδα “ΑνώγειαΝέοι” αποδεικνύει ότι όταν η νεολαία ενώνει τις δυνάμεις τις, οργανώνεται και δρα σαν μια ομάδα, μπορεί να πετύχει τα μέγιστα, χωρίς να ενδιαφέρεται για χρηματικά ποσά και υλικά άλλα αγαθά. Άλλωστε όλες οι εκδηλώσεις αυτά τα τρία χρόνια, έχουν δωρεάν είσοδο για όλους, οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς, ενώ οι διοργανωτές κάνουν τεράστια προσπάθεια όλοι οι επισκέπτες να διαμένουν για το τριήμερο δωρεάν στα Ανώγεια, είτε στα κάμπινγκ που έχουν στηθεί στο Γυμνάσιο και Λύκειο, είτε στις υπόλοιπες δομές του Δήμου


Μετά τις συναυλίες οι πλατείες του χωριού παραμένουν κατάμεστες από κόσμο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, κάθε τραπεζάκι στο Μεϊντάνι, το Περαχώρι και αλλού, μια διαφορετική μουσική παρέα.Η ορμή της νεολαίας που θα γλεντήσει, θα πει μαντινάδες και τραγούδια, θα συναντήσει την εμπειρία ηλικιωμένων Ανωγειανών που με χαρά θα συμμετέχουν στις παρέες τους, θα τραγουδήσουν και θα συνομιλήσουν μαζί τους για το χθες, το σήμερα και το αύριο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας κάτω από το Αυγουστιάτικο Ανωγειανό φεγγάρι, θα ζήσουν μαζί μια μοναδική εμπειρία σε έναν τόπο όπως τα Ανώγεια, όπου η κάθε πέτρα του έχει μια ιστορία να πει, ειδικά αυτές τις ημέρες που πλησιάζουν στο Ολοκαύτωμα του χωριού, εκείνον τον αιματοβαμμένο Αύγουστο του 1944.
Τους επισκέπτες, υποδέχονταν στην είσοδο του χωριού η αιώνια μορφή του Νίκου Ξυλούρη, και το μήνυμα από κάτω με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου, ξεκάθαρο προς όλους. “Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε αδερφέ μου για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο..”

Post Top Ad

.............