“Αγροτικό Δισκοπωλείο” Σίσαρχα-Η τεράστια παρακαταθήκη πολιτισμού μιας οικογένειας που ξεκίνησε το 1974 από τον Στέλιο, προχώρησε με τον Μιχάλη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τον Ανδρέα Αεράκη! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

“Αγροτικό Δισκοπωλείο” Σίσαρχα-Η τεράστια παρακαταθήκη πολιτισμού μιας οικογένειας που ξεκίνησε το 1974 από τον Στέλιο, προχώρησε με τον Μιχάλη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από τον Ανδρέα Αεράκη!

Με την έκφραση “το μέλλον είναι κάτι από το παρελθόν μας”, ο Ανδρέας Αεράκης, εκ των εμπνευστών του “Αγροτικού Δισκοπωλείου” στα Σίσαρχα μιλάει στην ΑΝΩΓΗ για τον νέο αυτό χώρο πολιτισμού στον τόπο μας, στο μέρος  του παλιού καφενείου που διατηρούσε εκεί ο παππούς του Νιναντρέας και η σύζυγος του Ελένη! Ο Ανδρέας Αεράκης που πήρε τη σκυτάλη επιτυχώς το 2011 στο μουσικό δισκοπωλείο Αεράκης και Σείστρον, αναφέρεται στον Στέλιο και το Μιχάλη Αεράκη, και στην τεράστια ιστορία του δισκοπωλείου που μετρά 45 χρόνια ζωής, προσφοράς και πολιτισμού, από το 1974!

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Αεράκης:
“Σ’ ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στα Σίσαρχα Ανωγείων Μυλοποτάμου, σ’ αυτό το παλιό πέτρινο καφενείο, που πέτρα πέτρα εστέλιωσε το 1962 ο παππούς μου Ανδρέας Αεράκης ή αλλιώς Νιναντρέας και η γιαγιά μου Ελένη Κουβίδη, ξεκίνησε η φλέγα της οικογένειάς μας, η ζωή μας κι η δισκογραφική μας πορεία..Από τον πιο μεγάλο γιο του παππού μου, Στέλιο Αεράκη, ο οποίος γαλουχήθηκε με την ατόφια μουσική παράδοση των Ανωγείων και της Κρήτης γενικότερα. Έπαιξε λαούτο και συνεργάστηκε μουσικά και δισκογραφικά με το Νίκο Ξυλούρη, τον Ψαραντώνη, τον Βασίλη Σκουλά και πολλούς άλλους σπουδαίους πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής. Το 1974 ανοίγει το πρώτο κατάστημα δίσκων στο Ηράκλειο ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύσει αποκλειστικά την Columbia στην Κρήτη. Το 1976 δημιουργεί την δισκογραφική εταιρεία “Αεράκης – Κρητική Μουσική Εταιρεία” που εξελίχθηκε σε “Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι”, σφραγίζοντας με την ποιότητα και την καινοτομία της εποχής όλη την δισκογραφική εξέλιξη της Κρητικής μουσικής. Ο Στέλιος Αεράκης, με τη συνεργασία του αδερφού του και πατέρα μου Μιχάλη Αεράκη, χάραξαν αδιαμφισβήτητα, ένα λαμπρό όνομα στον χώρο της κρητικής μουσικής-έκδοσης-παραγωγής.
Εν συνεχεία ο Μιχάλης Αεράκης με την εμπειρία και την γνώση το 2001 δημιούργησε τις σημαντικές “Μουσικές εκδόσεις Σείστρον” συγκερνώντας το παλιό με το φρέσκο, τα λόγια με τις νότες, τη μουσική με τα βιβλία, έβαλε άλλο ένα σημαντικό λιθάρι στο ένδοξο κάστρο της παράδοσης μας κι έτσι κι εγώ πήρα με τη σειρά μου τη σκυτάλη που το αίμα μου παρέδωσε κι έβαλα αρχή να στραταρίζω σ’ αυτό το χώρο της μουσικής δισκογραφίας.
Παίρνοντας την σκυτάλη της βαριάς αυτής κληρονομιάς και επισήμως από το 2011 στον χώρο αυτό αποφάσισα τον Ιούλιο του 2019 να ξαναδώσω ζωή σ’ αυτό το καφενείο του παππού μου βαφτίζοντάς το “Αγροτικό δισκοπωλείο”, για να παντρέψω όλα τα βιώματα που έζησα ως παιδί και έφηβος, τις αιστήσεις του καφενείου με τις μουσικές παραγωγές που έχουμε στο ενεργητικό μας από το 1975 εκθέτοντας τα έργα μας, φιλοξενώντας παρουσιάσεις δίσκων και βιβλίων, μυώντας τον ξένο επισκέπτη, την μουσική και τη φιλοξενία του τόπου μας μέσα από τη ζωντανή του παράδοση, στις γεύσεις των εποχιακών τοπικών εδεσμάτων της περιοχής και τέλος στο να ανακαλύψει τον πραγματικό πυρήνα της ζωής του Κρητικού. Το μέλλον είναι κάτι από το παρελθόν. Καλώς ορίσατε στον καφενέ μας!” ολοκληρώνει.
Ευχόμαστε καλή δύναμη και στους τρεις, τον Ανδρέα, τον Στέλιο και τον Μιχάλη Αεράκη, ώστε να συνεχίζουν να προσφέρουν στον πολιτισμό του τόπου μας, της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα. Το ωράριο λειτουργίας του “Αγροτικού Δισκοπωλείου” στα Σίσαρχα είναι:
-Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή μετά τις 18:00. Σαββατοκύριακο όλη μέρα ανοιχτά.
ΠΗΓΗ ΑΝΩΓΗ

Post Top Ad

.............