Ζωη Σκαλίδη - Η ζωή μου μ' έναν κουκλοπαίκτη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Ζωη Σκαλίδη - Η ζωή μου μ' έναν κουκλοπαίκτη

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσίασαν στο κατάμεστο Νεώριο Μόρο, στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, το καινούργιο βιβλίο της Ζωής Σκαλίδη, με τίτλο: "Η ζωή μου μ' έναν κουκλοπαίκτη".


Η Ζωή Σκαλίδη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το πλούσιο συγγραφικό, θεατρικό, και καλλιτεχνικό της έργο είναι γενικά γνωστό, όπως επίσης και η αγάπη με την οποία προσεγγίζει τα παιδιά. Καταφέρνει όμως με το καινούργιο της έργο, με τίτλο «Η ζωή μου μ’ έναν κουκλοπαίκτη», να αγγίξει κάθε άνθρωπο που αισθάνεται νέος στην ψυχή. 

Όταν διάβασα το χειρόγραφό της, ταξίδεψα και γνώριμα, όμορφα συναισθήματα ήρθαν κοντά μου, ίδια με εκείνα που νιώθω κάθε φορά που διαβάζω τον «μικρό πρίγκιπα» τού Εξυπερύ. Ο «Ξυλένιος», ο πρωταγωνιστής του βιβλίου της Ζωής Σκαλίδη, ένας μικρός πρίγκιπας κι αυτός, έρχεται από τον αληθινό κόσμο της μαριονέτας και των καλλιτεχνών του δρόμου, για να μας υπενθυμίσει – χωρίς ίχνος διδακτισμού – αξίες, όνειρα και ιδανικά.


Έρχεται για να μας πάρει από το χέρι και να ταξιδέψουμε μαζί του σε κόσμους μαγικούς, σε κόσμους που πολλές φορές μπορεί και να ονειρευτήκαμε, αλλά ξέρουμε καλά πως μόνο μέσα από τις σελίδες ενός πολύ καλού βιβλίου, μπορούμε να τους προσεγγίσουμε. Και ίσως – πού ξέρεις; – μέσα από κάτι τέτοια όνειρα πολλές φορές, ανακαλύπτουμε ξεχασμένα κομμάτια του ίδιου μας του εαυτού. Είναι τότε που είμαστε στα καλύτερά μας, τότε που η ψυχή μας μοιάζει με σύννεφο πάνω από την πόλη, ένα μεγάλο άσπρο σύννεφο που παίζει με τα παιδιά, δημιουργώντας σχέδια και σχηματισμούς, ζωγραφίζοντας στους ουρανούς ένα πλατύ ανοιξιάτικο χαμόγελο.

Το βιβλίο της Ζωής Σκαλίδη «Η ζωή μου μ’ έναν κουκλοπαίκτη» δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο που κυκλοφορεί. Είναι ένα βιβλίο πραγματικό στολίδι για τη λογοτεχνία μας και, παράλληλα, ένα βιβλίο-σύμμαχος για την παιδαγωγική, για την εκπαίδευση αλλά και για την οικογένεια.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς. Μίλησαν η Γιούλα Κανιτσάκη, η Μαρία Κληματσάκη και η Μαρία Μιχελογιάννη, οι οποίες ανέδειξαν την παιδαγωγική και ονειρική διάσταση του βιβλίου, ενώ η Ζωή Σκαλίδη και το εργαστήρι της παρουσίασαν ένα εξαιρετικό δρώμενο με εμψύχωση αντικειμένων. (Αφήγηση: Κατερίνα Μουτσάκη. Εμψύχωση αντικειμένων: Μαρία Βλαχάκη, Ελένη Καλαθάκη, Δήμητρα Κουμουρίδη, Τόνια Ζαφειράκη. Σκηνοθεσία: Ζωή Σκαλίδη).

Η βραδιά έκλεισε με τη δραματοποίηση του έργου από το Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Χανίων (Σκηνοθεσία: Μαρία Ραμουτσάκη. Δραματοποίηση – Παίξιμο ρόλων: Παππούς-Ευτύχης Κανδανολέων, Ξυλένιος-Σπύρος Κοσμάς, Λευτέρης- Γιάννης Πατεράκης, Σελήνη-Ελίνα Ζωϊδάκη, Καλλιτέχνες-Ελίνα Ζωϊδάκη, Γιούλα Κανιτσάκη, Γιάννης Πατεράκης, Μαρία Ραμουτσάκη, Μαρία Μιχελογιάννη. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν: Χριστίνα Βεριβάκη, Γιούλα Κανιτσάκη, Ντένια Καραβασιλειάδη, Φωτογραφίες βιντεοπροβολέα: Γιάννης Πατεράκης. Επιμέλεια μουσικής: Γιάννης Πατεράκης, Μαρία Ραμουτσάκη).

*Ο Χρήστος Τσαντής, συγγραφέας-σύμβουλος ψυχικής υγείας και υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς 

Post Top Ad

.............