Ξεκινάει τα δρομολόγια το ηλεκτρικό λεωφορείο στην πόλη του Ρεθύμνου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Ξεκινάει τα δρομολόγια το ηλεκτρικό λεωφορείο στην πόλη του Ρεθύμνου

Ξεκινάει τα δρομολόγιά του το ηλεκτρικό λεωφορείο που μίσθωσε ο δήμος από το ΚΤΕΛ μέσω του προγράμματος Civitas Destinations. Τα δρομολόγια ωστόσο τροποποιηθήκαν με προχθεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και έτσι αυτά δεν θα εξυπηρετούν τουρίστες και λουόμενους της ανατολικής πλευράς της παραλίας και συγκεκριμένα από το ύψος του ξενοδοχείου Pearl έως και το Λύκειο Ελληνίδων, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί η διαδρομή του λόγω αντιδράσεων που υπήρξαν από τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι θεωρούν πως η δρομολόγηση του λεωφορείου από εκείνη την πλευρά θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της κίνησης στη δουλειά τους.

Έτσι το δημοτικό συμβούλιο με νεώτερη απόφασή του προχώρησε στην τροποποίηση της διαδρομής. Σύμφωνα με αυτή, η αφετηρία θα είναι η μαρίνα και με κυκλική διαδρομή προς την παλιά πόλη και τη Μελισσηνού, θα φτάνει στο ΚΤΕΛ και από κει από την Δημακοπούλου- Γερακάρη θα φτάνει πάλι στη μαρίνα. Το ηλεκτρικό λεωφορείο μαζί με τον οδηγό του, ο οποίος έχει επίσης προσληφθεί από το πρόγραμμα θα ξεκινά τα δρομολόγιά του στις 10:00 το πρωί και θα σταματά στις 18:30 το απόγευμα. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται κάθε μια ώρα. Σημειώνεται ότι η χωρητικότητα του λεωφορείου είναι 21 άτομα (όρθιων και καθούμενων), ενώ οι μετακινήσεις θα είναι δωρεάν.



Το δρομολόγιο
Αναλυτικά για την τουριστική περίοδο 2019 η διαδρομή έχει ως εξής:
• Διαδρομή - Η διαδρομή του λεωφορείου προβλέπεται να είναι κυκλική γύρω από την παλιά πόλη και να περικλείει τις οδούς - Σοφοκλή Βενιζέλου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ι. Πετυχάκη, Αρκαδίου, Σαλαμίνος, Μελισσηνού, Λεωφ. Κεφαλογιάννη, ΚΤΕΛ Ρεθύμνου, Βλαστού, Πρεβελάκη, Φεραίου, Ψυλλάκη, Πατριάρχη Γρηγορίου, Δημακοπούλου, Γερακάρη, Μακαρίου, Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, Σοφοκλή Βενιζέλου.
• Σημείο εκκίνησης του ηλεκτρικού λεωφορείου θα είναι στη Σοφοκλή Βενιζέλου πλησίον της Μαρίνας Ρεθύμνου, ο οποίος αντιστοιχεί με την πρώτη στάση του λεωφορείου. Το λεωφορείο ανάμεσα στα δρομολόγια θα εισέρχεται στο χώρο της μαρίνας να φορτίζει στο φορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων και δε θα αναμένει στο σημείο εκκίνησης.
• Ωράριο λειτουργίας του ηλεκτρικού λεωφορείου θα είναι 10:00 έως 18:30.
- Οι στάσεις της πιλοτικής εφαρμογής του ηλεκτρικού λεωφορείου προβλέπεται να είναι οι εξής:
1. Σοφοκλή Βενιζέλου με Παπανδρέου με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.
2. Ελευθερίου Βενιζέλου με Βάρδα Καλλέργη με κατεύθυνση προς τα δυτικά
3. Ελευθερίου Βενιζέλου με Ι. Πετυχάκη (Λύκειο Ελληνίδων)
4. Σαλαμίνος με Χειμάρρας
5. Μελισσηνού με Λεωφ. Κεφαλογιάννη
6. ΚΤΕΛ
7. Πρεβελάκη με Μαρνιέρου
8. Δημακοπούλου πλησίον της Πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων
9. Γερακάρη με Ουγκώ
10. Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη με Σοφοκλή Βενιζέλου
11. Σοφοκλή Βενιζέλου με Παπανδρέου με κατεύθυνση προς τα δυτικά.
Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της θερινής περιόδου το δρομολόγιο του λεωφορείο αναμένεται να μεταβληθεί κάτι που θα αποφασιστεί σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Τάσος Παπαδουράκης, ο οποίος ασχολείται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέφερε πως ο στόχος της δρομολόγησης του λεωφορείου είναι να αναδειχτεί η ηλεκτροκίνηση: «Το ηλεκτρικό λεωφορείο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Civitas Destination έως και το 2020 ως προς το συνολικό κόστος λειτουργίας του, με στόχο να δείξει και να αναδείξει τη ηλεκτροκίνηση στα μέσα μαζικής μεταφορά και στη συνέχεια είτε μέσω αυτού του λεωφορείου που είναι ιδιοκτησίας του ΚΤΕΛ -ο δήμος το έχει νοικιάσει μέχρι το 2020- είτε με άλλα τέτοια λεωφορεία μεγαλύτερα ή ίδια να μπορούν να καλυφτούν ανάγκες συγκοινωνίας στο Ρέθυμνο διά της ηλεκτροκίνησης. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος για το ηλεκτρικό λεωφορείο του Ρεθύμνου. Μετά την διετή καθυστέρηση που υπήρξε, το λεωφορείο βρίσκεται στο Ρέθυμνο, έχει ταξινομηθεί και έχει την απαραίτητη άδεια κυκλοφορίας και χθες τέλειωσε και το γραφιστικό κομμάτι. Εκτιμώ ότι το λεωφορείο θα ξεκινήσει τα δρομολόγιά του την Δευτέρα. Αυτό που μένει να γίνει είναι η τοποθέτηση των στάσεων, που θα γίνει από τον δήμο. Παράλληλα το λεωφορείο έχει και την έννοια ότι θα μπορέσει να δοκιμαστεί σε διάφορα δρομολόγια. Τώρα έχουμε αποφασίσει ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι εξαιρετικό και έχει πολλούς χρήστες ή μπορεί να αποδειχτεί ότι δεν είναι καλό και δεν το θέλουν οι χρήστες. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα τον χειμώνα που θα έχουμε μικρότερη κίνηση να το δρομολογήσουμε σε άλλες περιοχές για να καλυφτούν άλλες ανάγκες μετακίνησης. Στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν προτάσεις δρομολόγησής του στην περιοχή του Μασταμπά, ώστε να εξυπηρετούνται άνθρωποι που θέλουν να επισκεφτούν την υπηρεσία του ΙΚΑ. Μια άλλη ιδέα που ακούστηκε ήταν να εξυπηρετεί τα χωριά του Καμπανου (Καλονύχτης, Μούνδρος, Σαϊτούρες κτλ). Έχουμε τέτοια δυνατότητα μέσω του προγράμματος».
Ωστόσο, αν και το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει αρχικά το δρομολόγιο του λεωφορείου να είναι από την ανατολική πλευρά της παραλίας, ώστε να εξυπηρετούνται οι λουόμενοι, υπήρξαν αντιδράσεις από τους οδηγούς ταξί και έτσι υπήρξε τροποποίηση της σχετικής απόφασης. Χαρακτηριστικά, ο κ. Παπαδουράκης, ανέφερε: «Το δρομολόγιο που αποφασίσαμε έχει αφετηρία το χώρο της μαρίνας και μέσω της παραλίας πηγαίνει Μελισσηνού και από κει στο ΚΤΕΛ, μετά από Δημακοπούλου πάει πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και μετά πάλι μαρίνα. Το λεωφορείο θα χρειάζεται φόρτιση μια φορά την ημέρα και πρέπει να σημειώσουμε ότι το Ρέθυμνο είναι η μοναδική πόλη της Κρήτης που έχει σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Το δρομολόγιο αυτό έχει τα εξής πλεονεκτήματα: εξυπηρετώ το σύνολο των κατοίκων -επισκεπτών και μόνιμων της παλιάς πόλης, παίρνει ανθρώπους από τη μαρίνα και τους πηγαίνει στο ΚΤΕΛ και δημιουργεί αυτό το σύστημα της μεταφοράς. Έχει όμως το μειονέκτημα που δεν πηγαίνει ανατολικά που υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση. Ωστόσο, υπήρξε αντίδραση από τα ταξί ότι σε μια δύσκολη χρονιά «θα τους αφαιρέσει πελάτες» και επειδή το πρόγραμμα έχει σαν άποψη να υπάρχει συναίνεση από τους φορείς και επειδή ούτε εμείς σαν δήμος θέλουμε να πάμε σε μια συγκρουσιακή κατάσταση για την βιώσιμη κινητικότητα και αφού μπορούμε να το τροποποιήσουμε, υπήρξε αυτή η απόφαση. Όλο αυτό το διάστημα θα υπάρξει καταγραφή της χρήσης του ηλεκτρικού λεωφορείου, θα συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία και το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει μετά την τουριστική περίοδο τυχόν αλλαγής δρομολογίου».

Post Top Ad

.............