Πραγματοποιήθηκαν χθες, Τρίτη 16 Απριλίου, τα εγκαίνια του χώρου που στεγάζει το πρόγραμμα MOVERE για τα συναισθήματα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από το ΚΕΣΑΝ- Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας του Δήμου Ηρακλείου.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης, οι επιστημονικά υπεύθυνες του προγράμματος κυρίες Ειρήνη Στρατάκη και Σοφία Περακάκη, ο Διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Χρήστος Ιατρούδης καθώς και στελέχη του ΚΕΣΑΝ. Τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο επισκέφθηκαν χθες μαθητές από το Γυμνάσιο Τυλίσου και από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. Όλοι οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε μία πρώτη γνωριμία με το πρόγραμμα και να ενημερωθούν για τις δράσεις του. Ξεναγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στον χώρο με θέμα τα «συναισθήματα», της φωτογραφικής ομάδας Φώτο-Σύνθεσις, καθώς και στις διάφορες κατασκευές - παιχνίδια, που σχεδιαστήκαν από την επιστημονική ομάδα του ΚΕΣΑΝ. Οι μαθητές του Γυμνασίου Τυλίσου, συμμετείχαν και σε ένα βιωματικό εργαστήριο, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας, που υλοποιούν στο σχολείο τους, με θέμα: «Ο Έρωτας στα χρόνια της εφηβείας».
Το πρόγραμμα MOVERE φιλοξενείται σε έναν πολύ όμορφο χώρο που διαμορφώθηκε στο ισόγειο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (Πλατεία Κύπρου & Λεωφόρο Κνωσού, ΟΑΣΗ) με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Παιδείας.
Το MOVERE είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για τα συναισθήματα που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Σχεδιάστηκε από το ΚΕΣΑΝ- Κέντρο Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και υλοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, στο πλαίσιο των δράσεων «Ηράκλειο: Η Πόλη που Μαθαίνει» του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές και παιχνίδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δράσεις του προγράμματος είναι δωρεάν και έχουν ως πυρήνα την αναγνώριση της αξίας της συναισθηματικής ανάπτυξης του ατόμου, ως ένα από τα πλέον χρήσιμα όπλα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Υλοποιούνται από την επιστημονική ομάδα του ΚΕΣΑΝ και απευθύνονται σε μαθητές (κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνση του σχολείου), σε παιδιά και εφήβους, σε εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και σε κάθε κάτοικο του Ηρακλείου.
Όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης «σκοπός του προγράμματος, μεταξύ άλλων, είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για τα συναισθήματα, το ρόλο και τη λειτουργία τους. Επίσης είναι η ευαισθητοποίηση των ενηλίκων σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη».