Όμορφη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη της Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Όμορφη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη της Σητείας


Η καθιερωμένη εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» με ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου 20 Απριλίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας.  

Η εκδήλωση, που συμμετείχαν μαθητές της σχολής όλων των βαθμίδων, άνοιξε με το Απολυτίκιο της ημέρας «Την κοινήνΑνάστασιν προ του σου πάθους πιστούμενος...», που έψαλλαν όλοι οι παριστάμενοι.Ακολούθησε το προλόγισμα του Χοράρχη και υπεύθυνου της Σχολής στη Σητεία π. Νικολάου Αλεξάκη, ο οποίος τόνισε ότι η εκδήλωση αφιερώνεται στον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον ΠαναγιώτατοΟικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο,σε μια περίοδο που ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου βάλλεται με αφορμή και το κανονικό θέμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, προκειμένου η Α.Θ.Π.να λάβει ενίσχυση για να συνεχιστεί η μαρτυρική και σταυροαναστάσιμη  πορεία του Φαναρίου.

Στη συνέχεια οι αρχάριοι και μικρότεροι μαθητές έψαλλαν τους ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής: «Μεθ’ ημών o Θεός» και «Κύριε των δυνάμεων» (από την ακολουθία του Μεγ. Αποδείπνου), «Θεοτόκε Παρθένε» και «Βαπτιστά του Χριστού» (Απολυτίκια Μ. Τεσσαρακοστής) «Αλληλούϊα - Ιδού ο Νυμφίος» (από την ακολουθία του Νυμφίου), «Τόν νυμφώνα σου βλέπω» (εξαποστειλάριοακολουθίας Νυμφίου).

Στη συνέχεια οι μεγαλύτεροι και πλέον προχωρημένοι μαθητές της Σχολήςυπό τη διεύθυνση του υπεύθυνου Καθηγητή της Σχολής Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικολάου Αλεξάκη, έψαλλαν τους εξής ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος: «Πάτερ αγαθέ» (Δοξαστικό Κυριακής ασώτου), «Ερχόμενος ο Κύριος» (ιδιόμελο αίνων Μ. Δευτέρας), «Κύριε ερχόμενος προς το πάθος» (δοξαστικό αίνων Μ. Δευτέρας), «Ήπλωσενη πόρνη» (ιδιόμελο αποστίχωνΌρθρου Μ. Τετάρτης», «Ήδη βάπτεται κάλαμος», «Επί ξύλου βλέπουσα», «Δύο και πονηρά…», «Εξέδυσάν με ταιμάτιά μου…» (από τον Όρθρο της Μ. Παρασκευής) και τέλος εψάλη Πολυχρόνιο του ΠαναγιωτάτουΟικουμενικούΠατριάρχουκ.κ Βαρθολομαίου, στον οποίο αφιερώθηκε η εκδήλωση, το οποίο έγραψε ο παπα Νικόλας

Επίσης, αναγνώστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο Ιερός Χρυσόστομος» του Αγιορείτου Ιερομονάχου Γρηγορίου, που διάβασε η διδάσκουσα της Σχολής κ. Αθηνά Αλεξάκη, τα οποία αναφέρονταν στον καιρό της εξορίας του Μεγάλου Πατρός.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος συνεχάρη τον π. Νικόλαο και τους συνεργάτες του για το σπουδαίο έργο που επιτελούν. Επιπλέον επεσήμανε τη μαρτυρία και την ομολογία πίστεως της πρωτόθρονης Μητρός Εκκλησίας της Κων/πόλεως, του αειφεγγούςκαι μαρτυρικού Φαναρίου, που ομολογεί και φυλάττει«τις Θερμοπύλες» της πίστεώς μας, αποτελώντας το σημείο ενότητας των ανά τον κόσμο κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε όλους να μετάσχουν στις Ιερές Ακολουθίες και να βιώσουν τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας, ώστε να αξιωθούμε να εορτάσουμε με πνευματική ευφροσύνη και αγαλλίαση την αγία Ανάστασή Του.

Στην όμορφη αυτή εκδήλωση παρέστησαν ο Ηγούμενος της Μονής ΤοπλούΑρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, οι Ιερείς της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής και πολλοί πιστοί της Σητείας.

Ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα στο νέο αρχονταρίκι της Ενορίας, όπου η Χορωδία τραγούδησε δύο ριζίτικα τραγούδια, αφιερωμένα στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.


Post Top Ad

.............