Ρεσιτάλ Πιάνου με έργα Ελλήνων Συνθετών της Ελένης Παπασπύρου, Καθηγήτριας του Ωδείου.
Το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στις 20:00, η διακεκριμένη πιανίστα Ελένη Παπασπύρου, θα παρουσιάσει ένα μουσικό καλειδοσκόπιο της ελληνικής μουσικής για πιάνο του 20ού και 21ου αιώνα.
Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ περιλαμβάνει έργα Ελλήνων συνθετών για πιάνο, που κατατάσσονται στην λεγόμενη “εθνική σχολή”, όπως την Σονατίνα αρ. 3 του Γιάννη Κωνσταντινίδη και την "Ελληνική Ραψωδία" του Μάριου Βάρβογλη, αλλά και τους "Τέσσερις Κυθηραϊκούς Χορούς" του Δημήτρη Μητρόπουλου, έργα που γράφτηκαν κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και αντικατοπτρίζουν τα κυρίαρχα αισθητικά ρεύματα της εποχής στην οποία γράφτηκαν.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πιο “κλασικά” μουσικά έργα του ελληνικού πιανιστικού ρεπερτορίου, όπως τη γνωστή σουίτα του Μάνου Χατζιδάκι, "Για μια Μικρή Λευκή Αχιβάδα", καθώς και έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, όπως "13 όγδοα με αγάπη" του Γιώργου Κουρουπού, «Peter Pan-Shadow Dance” του καρδιολόγου και συνθέτη Θανάση Δρίτσα και “Lento religioso” του Ηρακλειώτη συνθέτη Νίκου Καργάκη σε πρώτη εκτέλεση.
Τα έργα του ρεσιτάλ θα σχολιάσει ο Γιάννης Τσαγκαράκης, Μουσικολόγος και Καθηγητής Πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου.
Ελένη Παπασπύρου
Το 1997 πήρε το δίπλωμα πιάνου με «Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο» στην τάξη του Δημήτρη Τουφεξή (Αττικό Ωδείο). Σπούδασε μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πιάνο (ερμηνεία και παιδαγωγική) στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης του Γκρατς στην Αυστρία (τάξη: Otto Niederdorfer). Το 2006 ολοκλήρωσε με Άριστα μεταπτυχιακές σπουδές στο πιάνο στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης της Βιέννης πλάι στον Peter Barcaba.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια πιάνου με τους Β.Τσόπελα, Β. Στυλιανού, Th. Paraskivesco, S. Speidel, C. Graf, M. Crudelli και σύγχρονης μουσικής με το Klangforum Wien και το Ensemble Moderne. Έχει βραβευθεί στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου του Σαλέρνο και έχει κερδίσει Α΄Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της Χ.Ο.Ν.
Η Ελένη Παπασπύρου έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τρίτο Πρόγραμμα, Φεστιβάλ Δωδεκανήσου 2011 υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας, Αναγεννησιακό φεστιβάλ Ρεθύμνου, φεστιβάλ Ηρακλείου, Paxos Spring Festival, Casa dei Mezzo Music Festival κ.α.) και στο εξωτερικό (Kuenstlerhaus Wien, Wiener Bezirksfestwochen, Styria Classic Ost-West Musikfest κ.α.). Έχει συνεργαστεί με τους κορνίστες της Συμφωνικής της Βιέννης και με χορωδίες στην Ελλάδα και στην Αυστρία. Εκπροσώπησε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Διεθνές Συμπόσιο για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού και συμμετείχε στη συναυλία και ηχογράφηση των Vexations του E. Satie από το Kulturzentrum bei den Minoriten στο Γκρατς (2000).
Από το 2008 ζει στο Ηράκλειο. Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Σχολείο και στο Ωδείο του Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα, ασχολείται με τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία μέσα από την ερμηνεία και διδασκαλία έργων για πιάνο Ελλήνων συνθετών. Έχει δημοσιεύσει συνεντεύξεις Ελλήνων συνθετών και έχει πραγματοποιήσει πρώτες εκτελέσεις σύγχρονων έργων.
Γιάννης Τσαγκαράκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο και ολοκλήρωσε τις βασικές μουσικές σπουδές του στην Αθήνα. Με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορική Μουσικολογία και την Μουσική Ανάλυση. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί από τις εκδόσεις Routledge, Taylor & Francis και Oxford Music - Grove Music Online. Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου.