Με επιτυχία η εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης “Καζαντζάκης και Βυζάντιο: η αναζήτηση του θείου» στην Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Καζαντζάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Με επιτυχία η εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης “Καζαντζάκης και Βυζάντιο: η αναζήτηση του θείου» στην Θεσσαλονίκη από την Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Καζαντζάκη

Παρουσία Αρχών και πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη η Περιοδική Έκθεση «Καζαντζάκης και Βυζάντιο: η αναζήτηση του θείου», την οποία συνδιοργανώνουν το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κρήτης. Η Έκθεση περιλαμβάνει τεκμήρια από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη που αναδεικνύουν  άγνωστες όψεις της πολυεπίπεδης και δημιουργικής σχέσης του Νίκου Καζαντζάκη με τον πολιτιστικό πλούτο του βυζαντινού κόσμου και τον τρόπο που αυτή μετουσιώθηκε στο έργο του. 


Η Έκθεση παρουσιάστηκε εντυπωσιάζοντας όλους τους επισκέπτες στην αίθουσα «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019.Στην επιτυχημένη εκδήλωση των εγκαινίων για την σημαντικότητα της έκθεσης μίλησαν-απευθύνοντας χαιρετισμό: ο Περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης, η Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, ο Καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.


Σε δήλωση του μετά τα εγκαίνια ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Φασουλάκης ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, την καρδιά της Μακεδονίας μας, για να εγκαινιάσουμε μία σπουδαία έκθεση : «Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ KAI ΤΟ ΘΕΙΟ». Μια συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Μουσείου Καζαντζάκη και του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης. Αξίζουν συγχαρητήρια στα δύο μουσεία γιατί με τις δράσεις τους δηλώνουν ότι μόνο με την εξωστρέφεια μπορούν να υπάρξουν μεγάλα γεγονότα, σαν το σημερινό. Κάθε Κρητικός που φθάνει στη Θεσσαλονίκη αισθάνεται σαν να μπαίνει σε ένα συγγενικό σπίτι. Πιστεύω λοιπόν ότι και ο Νίκος Καζαντζάκης από εκεί ψηλά θα νοιώθει σήμερα οικεία, στρέφοντας το βλέμμα του στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας».


Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη, καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των στελεχών του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη που βρίσκεται στο πατρογονικό χωριό του μεγάλου μας συγγραφέα στη Μυρτιά (Βαρβάρους όπως λεγόταν παλιά) του Ηρακλείου και του οποίου έχουμε την μεγάλη τιμή αλλά και την πνευματική υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τα τεκμήρια της σκέψεις και της δημιουργίας του στοχαστή ποιητή και συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που σήμερα εγκαινιάζομε την Έκθεση Νίκος Καζαντζάκης και Βυζάντιο, «Αναζητώντας το Θείο» σε αυτό το θαυμάσιο όσο και φιλόξενο χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Σήμερα η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά τους ιδιαίτερους δεσμούς τους  μέσω μιας εξαιρετικά σημαδιακής συγκυρίας στην οποία συμμετέχει βέβαια ο Νίκος Καζαντζάκης αλλά και το αντικείμενο της Έκθεσης. Σήμερα η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη ενώνονται και πάλι, αυτή τη φορά μέσα από τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη. Να είστε όλοι καλά που μας τιμήσατε σήμερα με την παρουσία σας εδώ και σας περιμένουμε στην πάντα φιλόξενη Κρήτη και στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στους Βαρβάρους. Θα είμαστε εκεί».


Μετά τα εγκαίνια η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με αποσπάσματα από το έργο του Χρήστου Λεοντή «Μήτηρ Θεού», που είναι βασισμένο στον Ακάθιστο Ύμνο του Ρωμανού του Μελωδού.
Συμμετείχαν : η Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου και Μέλη Χορωδιακών σχημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Προετοιμασία: Εριφύλη Δαμιανού.
Σολίστ: Ελισσώ Ντάβλη (Μέτζο Σοπράνο), Απόστολος Σωτηρούδης (Βαρύτονος).
Στο τέλος ακλούθησε ξενάγηση στην Έκθεση από τον επιμελητή της, αρχαιολόγο Βαγγέλη Χαριτόπουλο.

Post Top Ad

.............