Τα «Κρητικά Νάκλια» της Φωτεινής Σκουλά – Δουλγεράκη στον Κώστα Μαμουλάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Τα «Κρητικά Νάκλια» της Φωτεινής Σκουλά – Δουλγεράκη στον Κώστα Μαμουλάκη

Μια εξαιρετική συλλογή του 2012 – Ιστορίες για τον τρύγο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού – Κώστας Μαμουλάκης: Ένα συγκινητικό δώρο για το νέο Μουσείο μας

Αφηγήσεις από την συλλογή της τα «Κρητικά Νάκλια», δώρισε η φωτεινή Σκουλά – Δουλγεράκη στον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, με σκοπό να εκτεθούν στο νέο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου που πρόσφατα δημιουργήθηκε από Δημοτική Αρχή στο Καμάρι.


Πρόκειται για παιδικές ιστορίες που έγραψε η ίδια στην Κρητική διάλεκτο και που αποτυπώνουν τον τρόπο που ένα παιδί βίωνε όλη τη διαδικασία του τρύγου στο Μαλεβίζι. Η επιμέλεια της συλλογής είχε γίνει από τον Μανώλη Αστυρακάκη και μέσα από τα κείμενα της Φωτεινής Σκουλά – Δουλγεράκη, αποτυπώνεται το Μαλεβίζι μιας άλλης εποχής αλλά και το παλιό Ηράκλειο, ξυπνώντας όμορφες αναμνήσεις σε κάθε αναγνώστη. Παρών στην όμορφη αυτή και ιδιαίτερη δωρεά ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου Κώστας Τριγώνης.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Ένα συγκινητικό δώρο για το νέο Μουσείο μας, από μια γυναίκα που συνέβαλλε τα μέγιστα στην ολοκλήρωσή του. Ιστορίες που μας γυρίζουν πίσω στον χρόνο, σε μια άλλη εποχή ιδιαίτερα όμορφη παρά τις δυσκολίες της. Ευχαριστώ θερμά την πολυτάλαντη Φωτεινή Σκουλά – Δουλγεράκη για την ευγενική της χειρονομία και της εύχομαι να είναι πάντα γερή και δυνατή, να προσφέρει στον τόπο μας με την αστείρευτη ενεργητικότητά της».

Υπενθυμίζεται ότι στον καλαίσθητο και άκρως λειτουργικό χώρο του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου στο Καμάρι, ένα έργο προϋπολογισμού 354.000 ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, έχουν τοποθετηθεί εργαλεία και εξαρτήματα καλλιέργειας του αμπελιού του προηγούμενου αιώνα, φωτογραφίες από τις εργασίες του τρύγου, ρούχα που φορούσαν οι αμπελουργοί και διάφορα αντικείμενα που μεταφέρουν τον επισκέπτη αρκετές δεκαετίες πίσω στον χρόνο.
Στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, έχει κατασκευαστεί ένα παραδοσιακό πατητήρι, διάφοροι βοηθητικοί χώροι (τουαλέτες, αποθήκες, κ.α.), ενώ διαμορφώθηκε και μια μεγάλη και άνετη πλατεία 1.500 τ.μ. για την διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, με τις ανάλογες κερκίδες για τους επισκέπτες.

Post Top Ad

.............