Πλήθος πιστών προσκύνησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας της θεοτόκου στο χωριό Πρασάς του δήμου Ηρακλείου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Πλήθος πιστών προσκύνησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας της θεοτόκου στο χωριό Πρασάς του δήμου Ηρακλείου


Πλήθος πιστών με τα πόδια και με λαμπάδες κατέκλυσαν και φέτος τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της θεοτόκου στο χωριό Πρασά του δήμου Ηρακλείου την παραμονή της εορτής για ανάψουν ένα κεράκι, να εκπληρώσουν το τάμα τους, και να προσευχηθούν στην Παναγία.
Με τα ποδιά αλλά και με τα αυτοκίνητα τους ο κόσμος προσήλθε στη Πρασά όπου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υπήρξε πανηγυρικό κλίμα.
 Ο Πρασσάς είναι χωριό του δήμου Ηρακλείου με 205 κατοίκους, η παλαιότερη ονομασία του είναι Πρασά, και βρίσκεται σε υψόμετρο 110 μ. στην κοιλάδα του Καρτερού. Η απόσταση από το Ηράκλειο είναι 9,2 χιλιόμετρα. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η μικρή εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 







Σημαντικό μνημείο του οικισμού της Πρασσάς αποτελεί η εκκλησία της «Κυρίας της Πρασσάς», η οποία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Διασώζεται συμβόλαιο του 1642 ανάμεσα στον ξυλογλύπτη Μανέα Μαγγανάρη και τον ηγούμενο της μονής Νικηφόρο Σκλάβο, για την κατασκευή του τέμπλου της εκκλησίας με βάση το τέμπλο του παρεκκλησίου των Αγίων Δέκα της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών του Χάνδακα, το οποίο σήμερα δεν διασώζεται. Σε έγγραφο του 1672, επί Τουρκοκρατίας αναφέρεται ως «Τσιφλίκι Κερά Πρασσά» και ανήκε στον Χασάν Αγά.



















Post Top Ad

.............