Εναλλακτικός Αθλητισμός
(προβλήματα – συμπεράσματα και μια άλλη πρόταση)
Παρευρέθηκα στην συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού με εκπροσώπους των αθλητικών φορέων του Δήμου Σητείας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και είχε σκοπό την επιτόπια επόπτευση της κατάστασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και εν γένει των αθλητικών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας.
Στο βαθμό που επέτρεπε ο χρόνος μου να παρακολουθήσω την ενδιαφέρουσα και ειλικρινή τοποθέτηση του κυρίου Συναδινού, μεταφέρω στους συμπολίτες μας τα εξής:
1. Στον Νομό Λασιθίου υπάρχει σημαντικότατο έλλειμμα υποδομών, σε σχέση τόσο σε πανελλήνιο όσο και σε επίπεδο Κρήτης
2. Ελλιπή έργα υποδομών που δεν μπορούν να αποδώσουν τα προβλεπόμενα όπως π.χ. το κολυμβητήριο της Σητείας, υπάρχουν αρκετά και διεσπαρμένα σε ολόκληρη την χώρα
3. Το υπουργείο αθλητισμού έχει πλέον πολύ λιγότερα κονδύλια προς χρηματοδότηση και έργων και διοργανώσεων ένεκα της απώλειας της συνδρομής-στήριξης του ΟΠΑΠ
4. Ο Δήμος Σητείας θα πρέπει να καταθέσει εγκαίρως ώριμες μελέτες και τεχνικούς φακέλους έργων ώστε να λάβει τις αιτούμενες χρηματοδοτήσεις. Μάλιστα όπως ειπώθηκε χαρακτηρίστηκα μπορεί ο Δήμος να ζητήσει να «αντιγράψει» ήδη επιτυχημένες χρηματοδοτικές προτάσεις από το υπουργείο, όπως π.χ. για τον φωτισμό του Γηπέδου κ.α.
Στον βαθμό που με αφορά θα μπορούσα να σταθώ ως παλαιός παίκτης του Σ.Α.Ο στο Βόλεϊ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία μας στο μοναδικό κλειστό σχολικό γυμναστήριο της πόλης, όμως παρευρέθηκα στην παραπάνω συζήτηση ως εκπρόσωπος της Περιηγητικής Λέσχης με σκοπό να προτείνω στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού τα εξής:
A. Κύριε Γενικέ Γραμματέα, είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών και νέων ασχολούνται με τα «δημοφιλή» αθλήματα όπως Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ και ασφαλώς μεγάλο είναι το ποσοστό ενασχόλησης και με τον Κλασικό Αθλητισμό.
Ωστόσο υπάρχει ευτυχώς ακόμα μια κρίσιμη μάζα ταλαντούχων παιδιών που εφόσον τους παρέχεται η δυνατότητα μπορούν να ασχοληθούν και με τον επιτραπέζιο αθλητισμό όπως Σκάκι, επιτραπέζια αντισφαίριση (πιγκ πογκ), αγωνιστικό μπιλιάρδο κ.α.
Στην Σητεία έχουμε και τέτοια παιδιά αλλά ΔΕΝ έχουμε τις υποδομές να φιλοξενηθούν τέτοια αθλήματα.
Ούτε καν ένα κέντρο νεότητας ΔΕΝ έχουμε στην Σητεία.
Ως ΕΠΛΣ έχουμε μια νέα Στέγη και θα θέλαμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες να χρηματοδοτηθούν τέτοιες υποδομές και τα αντίστοιχα τουρνουά τους.
B. Κύριε Γενικέ Γραμματέα όπως και ο ίδιος διαπιστώσατε η Σητεία έχει τις προδιαγραφές για μια ποιοτική τουριστική ανάπτυξη. Θα θέλαμε την συμπαράσταση σας στην ανάπτυξη τόσο μια εγκατάστασης Beach Volley που θα προσέδιδε ένα επιπλέον κίνητρο στους θερινούς μήνες για τους νέους και τους επισκέπτες μας, όσο και την ενίσχυση σε επίπεδο χρηματοδότησης και υποδομών για αθλητική αναρρίχηση.
Όπως ίσως γνωρίζετε η περιοχή μας είναι ενταγμένη στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων και διαθέτει εντός των ορίων του Γεωπάρκου Σητείας αρκετά εξαιρετικά αναρριχητικά πεδία, όπου επισκέπτονται επαγγελματίες και ερασιτέχνες αναρριχητές από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
Θα ήταν λοιπόν ένα επιπλέον φυσιολατρικό, τουριστικό και αθλητικό εργαλείο η ανάπτυξη μιας κλειστής πίστας αναρρίχησης αλλά και η ένταξη των υπαρχουσών φυσικών διαδρομών στον χάρτη των πανελλήνιων αγωνιστικών.
Κυρίες και κύριοι της Δημοτικής Αρχής,
θα πρότεινα στο εξής να προσκαλούνται εγκαίρως όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς για τέτοιου είδους προγραμματισμένες «κλειστές» συναντήσεις, καθώς θα ήταν
εξαιρετικά χρήσιμο για την κοινωνία μας να ακούγονται όλες οι απόψεις-προεκτάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν οι εκαστοτε θεματικές ενότητες.
Η έγκαιρη προετοιμασία των φορέων και η καθολική καταγραφή των αιτημάτων του συνόλου των πολιτών, βοηθά πολλαπλασιαστικά στον Δημόσιο Διάλογο και στην έγκυρη αποτύπωση της καθημερινότητας μας.
Μιχάλης Περάκης
Πρόεδρος της Ε.Π.Λ. Σητείας