To Βραχάσι στον δήμο Αγίου Νικολάου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

To Βραχάσι στον δήμο Αγίου Νικολάου


To Βραχάσι ( ή Βραχάσιον όπως μπορεί κάποιος να το δει ακόμα σε πινακίδες της Τροχαίας) είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στην επαρχία Μεραμπέλλου του Νομού Λασιθίου της Κρήτης, ανατολικά του Ηρακλείου και δυτικά από τον Άγιο Νικόλαο.
Διοικητικά ανήκει στην κοινότητα Βραχασίου. Το Βραχάσι έχει ως επίνειο το Σίσι, ένα παραλιακό τουριστικό θέρετρο, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, σε βάρος του Βραχασίου το οποίο εγκαταλείπεται σταδιακά από πρώτη κατοικία.




Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στη νότια πλαγιά του βουνού Ανάβλοχος, στο 46ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ηρακλείου - Αγ. Νικολάου.
Αποτελεί γενέτειρα του Κωνσταντίνου Σφακιανάκη, οπλαρχηγού της επανάσταση του 1866, καθώς και του Ιωάννη Σφακιανάκη, ιατρού και πολιτικού, επικεφαλής της πρώτης Εκτελεστικής Επιτροπής της Κρητικής Πολιτείας.



Μετά από αντιδράσεις των κατοίκων στη συγχώνευση της τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση το Σχέδιο Καποδίστρια, με το Νόμο 3448/15-3-2006, το Βραχάσι (μαζί με τα Ζωνιανά Ρεθύμνου και την Τσαριτσάνη Λάρισας) αναγνωρίστηκαν επίσημα ως ξεχωριστές Κοινότητες










































Post Top Ad

.............