Το προεκλογικό κάδρο αντιπαραθέσεων, σιωπής και προσώπων που παρουσιάστηκαν για τον δήμο Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Το προεκλογικό κάδρο αντιπαραθέσεων, σιωπής και προσώπων που παρουσιάστηκαν για τον δήμο Σητείας

Παρακολουθώντας τα πολιτικά δρώμενα του Δήμου Σητείας, θα ήθελα να σας παρουσιάσω την δημιουργία του προεκλογικού κάδρου όπως ακριβώς την αντιλαμβανόμαστε έως και σήμερα, δεδομένο ότι υποψηφιότητες συνδυασμών και φυσικών προσώπων έρχονται ή παρέρχονται.

Έχουμε αρθρογραφήσει,  πολλές φορές παρουσιάζοντας τα προβλήματα της πιο αδικημένης περιοχής της Κρήτης.
Η όμορφη αλλά απομακρυσμένη λόγω γεωγραφικής θέσης πόλη της Σητείας κάνει υπομονή στην υπομονή των αρμοδίων ανεύθυνων υπευθύνων που εδώ και 30 χρόνια σχεδιάζουν, χαρτογραφούν και μελετούν την ανάδειξη της, την ευκολία των κατοίκων της σε κοινά, σε καθημερινά σε απλά.
Δυστυχώς δεν γέννησε ορεινούς υπουργούς, με παραδοσιακά ονόματα ούτε μορφολογικά εξυπηρετούσε στην κεντρική πολιτική σκηνή, κομβικά σημεία ανάπτυξης μικροπολιτικών.



Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι στους άχαρους έως τώρα Καλλικρατικούς δήμους με τους πόρους που υπάρχουν και με την ευχέρεια των αποφάσεων απο τις τοπικές κοινωνίες, τα πράγματα στενεύουν για πλήρη έλεγχο, ανάλογες αποφάσεις και τελικά καλύτερη ποιότητα ζωής.
Παρόλα αυτά η καταγραφή των προβλημάτων είναι η αρχή, και η κάθε αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Στην κοινωνία της Σητείας, η καταγραφή των προβλημάτων παραμένει καταγραφή.
Η αντιμετώπιση είναι το δεύτερο βήμα και απαιτεί κόστος, χρόνο, συλλογικότητα, και βέβαια χρήματα.
Αναρωτιέμαι πώς μια κοινωνία ζητάει καλύτερες υποδομές, και ποιότητα ζωής όταν εξακολουθεί να κινείται σε δρόμους ( μεταφορικά αλλά και ρεαλιστικά ) χειρότερων υποδομών.


Άκουσα πολλές φορές λοιπόν, την αγωνία για το μέλλον του τόπου, τις πρωτοβουλίες για το συμφέρον της κοινωνίας και την επιθυμία προσφοράς στον τόπο, να γίνονται αφορμή αρκετών επίσημων και επίδοξων υποψηφιοτήτων. Όμως, τα όσα ακούω δεν συνάδουν πάντα με τα όσα βλέπω ως γεγονότα. Και είναι τόσο τρανταχτές οι ανακολουθίες λόγων και πράξεων, που νιώθω ότι ο πολίτης στον οποίο απευθύνονται, αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος μειωμένης αντίληψης. Δεν ξέρω αν κρίνω τόσο αυστηρά ή αν ο εμπαιγμός είναι τόσο ξεκάθαρος. 

Γι’ αυτό και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας, δίνοντας τροφή για σκέψεις, και συζητήσεις.


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ


Το προεκλογικό κάδρο του δήμου Σητείας, άρχισε να σχηματίζεται αρκετά πρώιμα με τον Χαράλαμπο Λεβεντέρη. Ο πρώην Αντιδήμαρχος Σητείας, είχε μπει από νωρίς στη διαδικασία εύρεσης συνεργατών και διέτεινε τακτικά ότι είχε τόση αποδοχή που κατάφερε να έχει μία ομάδα ικανή για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου. Τελικά, αποχώρησε με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, του λεγόμενου «Κλεισθένη». 
Ο κ. Λεβεντέρης, δήλωσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα επιφέρει «ακυβερνησία» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν επιθυμεί να συμμετέχει υπό αυτές τις συνθήκες. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής, στην περίπτωση που μία επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα επανέφερε την πρότερη κατάσταση της ενισχυμένης αναλογικής. 
Πρώτη περίπτωση επιθυμίας προσφοράς στον τόπο -υπό προϋποθέσεις.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΑΚΗΣ

Από τον ίδιο κομματικό χώρο και με προηγούμενη παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προέρχεται και ο Γιώργος Ζερβάκης, ο οποίος μπήκε ξαφνικά στο κάδρο και με τον ίδιο αιφνίδιο τρόπο αποχώρησε. Η προγραμματισμένη ανακοίνωση υποψηφιότητας για την ημέρα της Αγίας Αικατερίνης, έγινε δήλωση αποχώρησης. Αφορμή, η διαφορετική προτίμηση του Λασιθιώτη Βουλευτή της ΝΔ. Υπό αυτές τις συνθήκες, δήλωσε ο κ. Ζερβάκης, αποχωρώ. Αργότερα και υπό την πίεση των υποστηρικτών του, ξαναμπήκε στο κάδρο, με διερευνητική διάθεση. Δεύτερη περίπτωση επιθυμίας προσφοράς στον τόπο - υπό προϋποθέσεις.




ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ



Ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Κουρουπάκης, μπορεί να είναι μία γνώριμη πολιτική φυσιογνωμία, όμως, η επανεμφάνιση στην ενεργό δράση με την σχετική δήλωση υποψηφιότητας, ήρθε μετά από μία μακρά περίοδο σιωπής και αποχής. Επίσης, η στάση του στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, έχει κλονίσει ήδη την εμπιστοσύνη μερίδας πολιτών προς το πρόσωπό του. Είναι πολλοί αυτοί που δεν ξεχνούν ότι το 2014 ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την συγκρότηση μίας ομάδας, όμως αποχώρησε λίγο πριν τις εκλογές. Η απόφαση αποχώρησης αποδόθηκε σε δικαστικές εκκρεμότητες, όμως τέτοιου είδους αιτιάσεις θεωρήθηκαν αναξιόπιστες, καθότι οι εκκρεμότητες υπήρχαν και στην αρχή συγκρότησης του ψηφοδελτίου. Τρίτη περίπτωση λοιπόν, με αγωνία αλά καρτ, από έναν υποψήφιο που ήθελε να προσφέρει το 2014 και μετά από 4 χρόνια αφωνίας, το 2018 το θέλει πιο πολύ.

Δεν πρέπει βέβαια να αδικήσουμε τον κύριο Κουρουπάκη ώς πρός την ζωντανή επιθυμία του να προσφέρει και να ανοίξει την ομπρέλα της προσφοράς του και πρός την περιοχή ης Ιτάνου όπου δεν υπηρέτησε με βάση την προηγούμενη αυτοδιοικητική μορφή που υπήρχε στην Ελλάδα ( Καποδίστριας )

Συμπερασματικά μέχρι εδώ, έχουμε τρεις υποψήφιους που νιώθουν αγωνία για τον τόπο και θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία, αλλά με συγκεκριμένο εκλογικό νόμο, με συγκεκριμένη κομματική στήριξη, με δεδομένη κοινωνική αποδοχή, με συγκεκριμένους όρους προεκλογικού αγώνα, με δρόμο στρωμένο ροδοπέταλα, με βαρομετρικό χαμηλό, με τον Άρη στον Ζυγό και τον Ερμή ανάδρομο… Όλοι παρατηρούν την κακή διαχείριση, όλοι
συνηγορούν ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ανάπτυξης και όλοι δηλώνουν ικανοί να φέρουν την ανάκαμψη. Όμως, παρά την εσωτερική ανάγκη για προσφορά και παρά την υπαρκτή ανάγκη για αλλαγή, τα προαπαιτούμενα και οι προϋποθέσεις παραμένουν.



ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ


Μοιάζει να ξεχνάω δύο υποψηφιότητες, όμως δεν είναι τυχαίο. Η μία υποψηφιότητα είναι του νυν Δημάρχου, οπότε δεν χαίρει σχολιασμού. Είναι Δήμαρχος και θέλει να παραμείνει δεδομένο του έργου της δημοτικής αρχής που πρέπει να ολοκληρωθεί.
Άλλωστε όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος Σητείας είχε δηλώσει ( Μέχρι τώρα, με τη συμμετοχή μας στα τοπικά δρώμενα προσπαθήσαμε να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο μας.
Με εργατικότητα και εντιμότητα στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, θέσαμε στόχους και έχουμε να επιδείξουμε ένα σημαντικό έργο.
Η Σητεία του σήμερα δεν είναι η Σητεία του χθες. Βάλτε το χέρι στην καρδιά και αξιολογείστε. Βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση. 



Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι, είναι πολύ έμπειροι στο «παιχνίδι» των εντυπώσεων και της επαγγελματικής... πορείας - δουλειάς, σε μεγάλο εύρος θέσεων στην πολιτική.





ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ



Mια πολύ ξεχωριστή περίπτωση ίσως είναι παρουσία του Νίκου Καραμανωλάκη καθότι είναι ίσως από τις  λιγοστές φορές που η προβεβλημένη θέση στον πολιτικό στίβο, δεν αποκτήθηκε μέσω εσωκομματικών διαδρομών. Ο κύριος Καραμανωλάκης κατέκτησε πολύ γρήγορα τη θέση που του αναλογεί στο πολιτικό σκηνικό με 4ετή, δυναμική, μεθοδική και εμπεριστατωμένη θεσμική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο. Ήταν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, όταν οι συγκυρίες και η ανάγκη αλλαγής των πρωταγωνιστών της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον έφεραν κοντά με την ομάδα της Αντιπολίτευσης. Έκτοτε, στάθηκε απέναντι στα προβλήματα του τόπου και δίπλα στους πολίτες που τα αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Καραμανωλάκης, με την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο, έβγαλε τα μεγάλα θέματα εκτός της αίθουσας, ενημέρωσε τον κόσμο και αντιμετώπισε τα προβλήματα από κοινού με την κοινωνία. 

Αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα της προσπάθειάς του και η πολιτική φθορά της παρούσας Δημοτικής Αρχής, η οποία αποδομήθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργηθεί το περιβάλλον και ο χώρος για επίδοξες υποψηφιότητες.

Τώρα, ο κ. Καραμανωλάκης, λέει ότι δεν έχουμε περιθώρια για ακόμα 4 χρόνια χαμένα και δηλώνει ότι μπροστά στην καθομολογουμένη ανάγκη αλλαγής, δεν πρέπει να διχάσουμε την κοινωνία. Ήταν, παρέμεινε και δηλώνει αδιαλείπτως παρών. Το έκανε άνευ όρων και συνεχίζει χωρίς προϋποθέσεις. Ήταν η ασπίδα και σήμερα διεκδικεί και δικαιούται να γίνει «οδηγός» στο μέσο που θα μας πάει όλους «μαζί στο αύριο» του Δήμου Σητείας.

Εννοείται πως είναι απόλυτα υγιές και φυσιολογικό, να ασκεί καθένας κατά το δοκούν, το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν ή του εκλέγεσθαι. Εννοείται πως η καλύτερη δημοκρατία, είναι αυτή που δεν περιορίζει τις επιλογές, όμως, η επιτυχημένη δημοκρατία είναι αυτή που σου επιτρέπει να κάνεις τις σωστές. Ελπίζω να βοήθησα…

Αυτό που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό, δεδομένο ότι περιμέναμε να τελειώσουν οι εορτές των Χριστουγέννων και να μπούμε αισίως στο έτος 2019 είναι η προγραμματισμένη παρουσίαση νέων υποψηφίων που συμπορεύονται στον συνδυασμό του κυρίου Νίκου Καραμανωλάκη.

Και το ερώτημα μας που τίθεται για τροφή σκέψεων και προβληματισμών και απευθύνεται σε όλους τους υποψηφίους αλλά και στους ψηφοφόρους ώς επι το πλείστον είναι.

Θέλει ο Σητειακός λαός να δώσει βήμα στο νέο, στο καινούργιο, θέλει να συμπορευτεί με νέες ιδέες και νέους ανθρώπους, θέλει να δοκιμάσει το διαφορετικό, ή να αναμένει την ολοκλήρωση θεάρεστων έργων.
Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι για να γνωρίσεις κάτι διαφορετικό... πρέπει να πράξεις διαφορετικά.
Για να διεκδικήσεις διαφορετικά πράγματα πρέπει να μιλήσεις και να θέσεις διαφορετικά τα δεδομένα και τα ζητούμενα, εκτός άν η παλαιοκομματική σχολή ορισμένων ανακυκλούμενων φορέων, παρουσιάζει το όραμα που δεν ήρθε και την πραγματικότητα που δεν πήγε λίγο παρακάτω αυτό τον τόπο ώς... άνωθεν καθυστερήσεις ( Κεντρικής πολιτικής σκηνής και Περιφέρειας Κρήτης )

Παρατηρούμε ότι όσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία των αυτοδιοικητικών εκλογών, το μπόουλινγκ της κεντρικής πολιτικής σκηνής ( όπου και θα επιφέρει εξελίξεις και ίσως διαφοροποιήσεις στην εκάστοτε τοπική περιφέρεια ) συναγωνίζεται το μπόουλινγκ των τοπικών πολιτικών αντιπάλων. 
Ένθεν και ένθεν, αντιπαραθέσεις, απειλές, κατηγορίες, άλλοτε με πολιτικά επιχειρήματα και άλλοτε με προσωπικά χτυπήματα, διαδέχονται τα social media.


Οφείλουμε όμως στο σημείο αυτό να ξεχωρίσουμε τις πρώτες τοποθετήσεις υποψηφίων που θα συμπορευθούν με τον Νίκο Καραμανωλάκη, όπου ζητούν την ψήφο του Σητειακού λαού, με πρόσωπο, όνομα και επίθετο και με εξήγηση - παρουσίαση του λόγου που κατεβαίνουν στο στίβο των δημοτικών εκλογών.

Αυτό Θεωρούμε ότι είναι και το ζητούμενο να μάθει ο Σητειακός λαός, ποιός και γιατί ζητάει την ψήφο του, Τι καινούργιο θέλει να δώσει στην κοινωνία....



Πρώτιστη ευθύνη μιας Τοπικής Αρχής απέναντι στην κοινωνία, είναι η δημιουργία συνθηκών ευημερίας και προόδου, η οποία πρέπει να είναι πολυδιάστατη ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συνυπάρχει και να αλληλοσυμπληρώνεται με την πνευματική και πολιτιστική πρόοδο και ακμή. Με αφετηρία αυτή τη θέση, θεωρώ ότι όλοι έχουμε ευθύνη απέναντι σε μια πόλη με σημαίνον ιστορικό παρελθόν για να δημιουργήσουμε υποδομές αντάξιες της σύγχρονης εποχής.
Tα έργα αστικής ανάπλασης και υποδομής δεν δίνουν μόνο ώθηση στην οικονομία, εμπλουτίζουν και ενισχύουν τη βάση για ουσιαστική πνευματική καλλιέργεια και πολιτιστική άνθιση μιας κοινωνίας. Και αυτό γιατί μόνο μια κοινωνία με υψηλή πνευματική και ηθική στάθμη μπορεί να παραγάγει πραγματικό οικονομικό πλούτο. 
Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των δημοσίων τεχνικών έργων με τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, των ποιοτικών προδιαγραφών και των αρχών της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την αποτελεσματικότητα του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι σημαντικό την ώρα που μια Τοπική Αρχή ή μια Υπηρεσία του Κράτους υλοποιεί ένα έργο με δημόσιο χρήμα, οι ιθύνοντες, αιρετοί και μη, να μη θεωρούν την εφαρμογή των αρχών της χρηστής και διαφανούς διαχείρισης ως στεγνή νομοτυπική υποχρέωσή τους αλλά ευθύνη και υποχρέωσή τους έναντι των πολιτών. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για την έγκαιρη, πλήρη και ποιοτική εκτέλεση των έργων.

Post Top Ad

.............