Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης και εισηγητής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για τον θεματικό τουρισμό έκανε ειδική αναφορά στη Βουλή για το Αεροδρόμιο Ηρακλείου και την θεσμοθέτηση μέσα από το νομοσχέδιο Γραφείου Υποστήριξης Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 43 του νομοσχεδίου ιδρύεται «Γραφείο Υποστήριξης Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», το οποίο προστίθεται στη διάρθρωση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κρήτης, ενώ η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προϋπολογίζει τη δαπάνη σε 33.000 περίπου ετησίως για τα λειτουργικά του έξοδα.
«Αεροδρόμιο Ηρακλείου, το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας. Θεωρώ ότι είναι θετικό μέτρο η θεσμοθέτηση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 43, του Γραφείου Υποστήριξης τουρισμού σαν οργανική μονάδα του Υπουργείου Τουρισμού, υπαγόμενη στην καθ’ ύλην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κρήτης», υπογράμμισε στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης συσχέτισε το θέμα και με την αναβάθμιση και των υπόλοιπων αναγκαίων δομών του αεροδρομίου, μεταξύ αυτών και με το ιατρείο του αεροδρομίου:
«Το ιατρείο πρέπει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να έχει αντίστοιχη ποιότητα. Να έχει δηλαδή ιατρείο, να έχει φαρμακείο, να έχει χώρο βραχείας νοσηλείας και αναρρωτήριο, να έχει χώρο παραμονής του προσωπικού, να έχει χώρο ανάπαυσης του προσωπικού, να έχει χώρο για το ΕΚΑΒ - το οποίο ΕΚΑΒ παρεπιπτόντως σε σχέση με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, πληροφοριακά σας το αναφέρω κύριοι συνάδελφοι, είναι σε ένα κοντέινερ, 200 μέτρα δίπλα από το χώρο του αεροδρομίου και τον χώρο του ιατρείου του αεροδρομίου. Αυτά πρέπει να γίνουν όλα εκεί»
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου μίλησε αναλυτικά για τις δυνατότητες που διανοόγονται μέσα από τον ιατρικό τουρισμό, ενώ για το Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» είπε χαρακτηριστικά:
«Όταν ήμουν Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή, δύο-τρεις μήνες το 2015, πριν κάνει ο τουρισμός όλο αυτό το άλμα, το οποίο έκανε τα τελευταία τρία χρόνια, με στοιχεία του 2014 το Αεροδρόμιο του Ηρακλείου είχε 1.000 περιστατικά το μήνα τους καλοκαιρινούς μήνες».
Σχετικά με τον μεγάλο αριθμό των περιστατικών εξήγησε ότι αφορούν άτομα που είναι ήδη σε ασφάλιση: «Δεν γίνεται λοιπόν να έχεις 1000 επισκέπτες το μήνα και να μην αξιοποιείς αυτό το πράγμα. Οικονομικά μόνο αυτή η δραστηριότητα προφανώς και θα μπορούσε να ενισχύσει όλες τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής σε ανθρώπινο δυναμικό και να τις χρηματοδοτήσει από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου». Συνολικά για τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι αποκαθίσταται το νομικό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού με όλες τις προβλέψεις ότι θα έχουμε γύρω στους 100.000 ασθενείς, ταξιδιώτες με έσοδα πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε το θέμα και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας: «Τι γίνεται με τις άλλες πύλες εισόδου, της χώρας και τι δομές υγείας έχουμε; Υπάρχουν άλλα αεροδρόμια της χώρας όπου θα πρέπει να δούμε την εφαρμογή παρόμοιων μέτρων;», ρώτησε ο ίδιος στα πλαίσια της συνεδρίασης.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται την Τρίτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.