Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. 39 χρόνια μετά το βασανισμό και τη δολοφονία τριών αδερφών, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο, σε ένα χωράφι της Δομινικανής Δημοκρατίας . Ο θάνατος των Πάτρια, Μαρία και Αντωνία Μιραμπάλ, τριών γυναικών, που αγωνίστηκαν κατά του χουντικού καθεστώτος, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.
H Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης), συνεχίζει το έργο της για την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων κατά των γυναικών και οργανώνει εκδηλώσεις στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.
- 25-27/11/2018 θα γίνει φωταγώγηση του κτηρίου της Περιφέρειας Κρήτης σε πορτοκαλί χρώμα, σε συνεργασία με το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου «Αρετούσα».
- 26 και 27 Νοεμβρίου 2018, 10:00-14:00, θα πραγματοποιηθεί Περίπτερο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με κεντρικό σύνθημα «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ – ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ – ΜΙΛΗΣΕ ΜΑΣ», στην Πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου και τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου.
- 25-27 11/2018 θα αναρτηθεί το Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης, η αφίσα και του φυλλάδιο για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την βία κατά των γυναικών, στην κεντρική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης
H Αναπληρώτρια Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη σε δήλωση-μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αναφέρει:
«Είναι στο χέρι όλων μας να διαμορφώσουμε μια κοινωνία που να αντιμάχεται στα φαινόμενα της βίας κατά των γυναικών και της βίας σε όλες της τις μορφές. Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση των άνισων σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην οικογένεια και την κοινωνία και αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που καταστρατηγεί την δημοκρατία και την αρχή των ίσον ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες. Η ενδοοικογενειακή βία έχει τρομακτικές και τραυματικές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών και των παιδιών τους. Σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ίδιων των γυναικών που υφίστανται κακοποίηση ώστε να μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια, αλλά και το σύνολο των πολιτών, ώστε να ξέρουν πως να αντιδράσουν και ποια στάση θα πρέπει να κρατούν απέναντι στην βία κατά των γυναικών και απέναντι στους θύτες. Μόνο η μηδενική ανοχή απέναντι στην βία κατά των γυναικών μπορεί να συμβάλλει στην μείωση αυτού του φαινομένου.
Οι φορείς της αυτοδιοίκησης οφείλουν να πρωτοστατούν σε πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Το πρόβλημα διαιωνίζετε, όσο παραμένει αθέατο και εγκλωβισμένο πίσω από κλειστές πόρτες και τα θύματα της δεν τολμούν να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.»
Όπως αναφέρει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο όρος “βία κατά των γυναικών” περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη, τον πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών για τέτοιες πράξεις, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Και αναφερόμαστε στη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία), μέσα στην κοινωνία, όπως ο βιασμός, η σεξουαλική κακοποίηση και η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, καθώς και στη σωματεμπορία.
Η 25η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Με κεντρικό σύνθημα «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ – ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ – ΜΙΛΗΣΕ ΜΑΣ», ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες που υφίστανται η κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία η/και πολλαπλές διακρίσεις να απευθυνθούν στις Δομές Στήριξης Γυναικών της Κρήτης.