Κλάμπ οικογενειών με προβλήματα αλκοόλ στο Μακρύγιαλο του δήμου Ιεράπετρας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Κλάμπ οικογενειών με προβλήματα αλκοόλ στο Μακρύγιαλο του δήμου Ιεράπετρας



Μια μάστιγα για την περιοχή αλλά και για όλη την Κρήτη.
Η προσπάθεια που γίνεται στο Μακρύ Γιαλό αξίζει να στηριχθεί απ' όλους μας .
Ο Νίκος Ρεμουντάκης ο εμπνευστής και η ψυχή της προσπάθειας.



Μια καινούργια προσπάθεια έχει ξεκινήσει στον Μακρύ Γιαλό περιοχή που επιλέχτηκε για να μοιραστεί η απόσταση μεταξύ της Σητείας και της Ιεράπετρας. με τη δημιουργία του Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα Αλκοόλ (Κ.Ο.Π.Α.), που στόχο έχει να βοηθήσει οικογένειες και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία αναφορικά με το πρόβλημα του αλκοολισμού .
Το καταφύγιο - χώρος αγκαλιάς και ελπίδας εγκαινιάστηκε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στο δημοτικό σχολείο Κουτσουρά, στην αίθουσα που ο Δήμος Ιεράπετρας έχει παραχωρήσει για τις ανάγκες των συναντήσεων.
Εξαίρετη ήταν την ημέρα των εγκαινίων η ομιλία του κ. Γιάννης Μουζά, Καθηγητή Γαστρεντερολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με ερευνητική εμπειρία επάνω στην κλινική αλκοολογία και επιδημιολογία παθήσεων που σχετίζονται με το αλκοόλ και στην ποιότητα ζωής ασθενών με προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ. 

Τα συγκεκριμένα Κλαμπ ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1960 στην Κροατία, για να κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα περί τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το νεοσύστατο κλαμπ στο Μακρύ Γιαλό αποτελεί το 10ο που λειτουργεί στην Κρήτη και το 1ο στο Νομό Λασιθίου ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει ακόμη ένα στις Μοίρες Ηρακλείου, μετά και την σχετική κινητοποίηση που έλαβε χώρα μετά το σεμινάριο ευαισθητοποίησης που έγινε τον περασμένο Ιούλιο. Κλαμπ λειτουργούν επίσης και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και χώρες του εξωτερικού.
Η προσπάθεια στο Μακρύ Γιαλό ξεκίνησε από τον κ. Νίκο Ρεμουντάκη, «υπηρέτη – δάσκαλο» του κλαμπ,όπου συνάντησε δίπλα στην θάλασσα τον αντιδήμαρχο Σητείας κύριο Νίκο Λατζανάκη όπου του μοιράστηκε στην κάμερα πάθη, τα προβλήματα και τον δρόμο που ανοίγεται για να προσπεράσει κάποιος το πρόβλημα της εξάρτησης απο το αλκοόλ.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον χρήστη όπως νομίζαμε αλλά όλη την οικογένεια». Περισσότερο στοχεύουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου. Να το μάθει ο κόσμος και να υπάρξει συμμετοχή στο εγχείρημα. Το πρόβλημα είναι μεγάλο αλλά δυστυχώς “κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας” για να λύσουμε το συγκεκριμένο αλλά και οποιοδήποτε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πρέπει πρώτα απ όλα να το παραδεχτούμε.
Ο κύριος Νίκος Ρεμουντάκης συνεχίζοντας εξηγεί ότι θεωρείτε  ταμπού η λέξη “αλκοολικός” στην κοινωνία. Το κλαμπ είναι ανοικτό στην κοινωνία για όποιον θέλει να συμμετάσχει», σημειώνει.

Η λειτουργία του κλαμπ βασίζεται σε τρεις βασικούς κανόνες: 
Στην αρχή της εμπιστευτικότητας, στην τήρηση του ωραρίου και στην απαγόρευση του καπνίσματος, ενώ τηρούνται και ορισμένες δευτερεύουσες αρχές στις συναντήσεις (αθόρυβη λειτουργία κινητών τηλεφώνων, κλπ.) ώστε να μην διαταράσσεται η ισορροπία και η συνέχεια της συζήτησης.
Οι συναντήσεις στο Μακρύ Γιαλό γίνονται κάθε Τετάρτη από τις 7.30 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συνεδρίες-συναντήσεις με τη συμμετοχή πέντε οικογενειών ενώ μετά τις 10 με 12 συμμετέχουσες οικογένειες το κλαμπ όπως λέει ο κ. Ρεμουντάκης ουσιαστικά διασπάται για να δημιουργηθεί ένα καινούργιο, κάτι που θα γίνει στην περιοχή του Νομού όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. 
Η δουλειά και προσπάθεια που λαμβάνουν χώρα στα κλαμπ βασίζονται στη μεγάλη βιβλιογραφική συλλογή του Vladimir Hudolin, Κροάτη ψυχιάτρου, ειδικού σε θέματα χρήσης αλκοόλ και άλλων ουσιών, επάνω στην Κοινωνική Οικολογική Προσέγγιση των Προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ – στη λεγόμενη και μέθοδο «Hudolin» που βάσει στοιχείων αποτελεί και την πιο επιτυχημένη ανάμεσα στις διάφορες αντίστοιχες μεθόδους απεξάρτησης από το αλκοόλ που απαντώνται.


Στη μέθοδο «Hudolin» έχει εκπαιδευθεί και ο ίδιος ο κ. Ρεμουντάκης, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται «σε αποχή 10 χρόνια και 4 μήνες ».
Όπως λέει, μέσα από την δική του εμπειρία, το δύσκολο δεν είναι να κόψει κανείς το ποτό αλλά να μην υποτροπιάσει στη συνέχεια.. Όπως περιγράφει, έχει γνωρίσει άτομο μέσα σε κλαμπ με 13,5 χρόνια αποχής που κύλησε ξανά ενώ γνώριζε και άτομο με 17 χρόνια πλήρους αποχής που επίσης ξανακύλησε και έφθασε τελικά μέχρι το σημείο της αυτοχειρίας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί όποιος ενδιαφέρετε να επικοινωνήσει με τον κ. Ρεμουντάκη στο τηλέφωνο 6977-616.004.

Post Top Ad

.............