Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) απέστειλε σήμερα προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και τον ιδιωτικό πάροχο DIGEA, επιστολή με κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τον τηλεοπτικό σταθμό, προκειμένου να προχωρήσουν οι ενέργειες και να κατέβει το σήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως απαιτηθούν δύο ημέρες προκειμένου να γίνουν όλες οι τεχνικές εργασίες που απαιτούνται για να «κοπεί» το σήμα του καναλιού προς τους δέκτες των τηλεοράσεων.
Σημειώνεται ότι το ΣτΕ με την απόφασή του, απέρριψε την προσφυγή της Τηλέτυπος η οποία στρέφονταν κατά της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ MEGA CHANNEL

Ήταν 3 το μεσημέρι της 20ης Νοέμβρη του 1989 όταν ξαφνικά το βαρετό ζάπινγκ των δύο-τριών υπάρχοντων καναλιών διέκοψε ένα τρισδιάστατο σήμα με μουσική, με λαμπερά (για την εποχή) γραφικά σε έντονα χρώματα να βολτάρουν σε έναν ουρανό με σύννεφα. Αυτή θα ήταν και η ταυτότητα του καναλιού για τα επόμενα χρόνια. 



Το καλοκαίρι του 1989, ψηφίστηκε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε να δοθούν δύο προσωρινές άδειες εκπομπής για ιδιωτικούς σταθμούς. Η μία αφορούσε μία συμμαχία κεντροδεξιών εφημερίδων με την επωνυμία ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και η δεύτερη αντίστοιχη συμμαχία κεντροαριστερών εκδοτών με την επωνυμία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ. Η πρώτη άδεια ωστόσο δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Η Νέα Τηλεόραση εξέπεμψε μόνο μία test card για λίγους μήνες και στη συνέχεια ανέβαλλε επ αόριστον την έναρξη λειτουργίας της. Αντίθετα η δεύτερη άδεια αξιοποιήθηκε αμέσως κι έτσι στις 20 Νοεμβρίου 1989 ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ξεκίνησε το κανονικό του πρόγραμμα με το MEGA CHANNEL.   Γενικός διευθυντής του καναλιού ήταν ο Κώστας Σκούρας και διευθυντής ειδήσεων ο Ιάσων Μοσχοβίτης. 



Μερικοί από τους ανθρώπους που στελέχωσαν το πρώτο διάστημα το κανάλι ήταν ο Αγαμέμνων Φαράκος (αρχισυντάκτης),ο Τάσος Παπαδόπουλος (αρχισυντάκτης), ο Σταύρος Τσώχος (αρχισυντάκτης αθλητικών), ο Κώστας Λυχναράς (σκηνοθέτης), ο Κώστας Γιαννίκος (διευθυντής προγράμματος), ο Δημήτρης Νόλλας (υπεύθυνος ελληνικών προγραμμάτων)ο , Γιώργος Γαμπρίτσιος (διευθυντής τεχνικής υποστήριξης), ο Αλέξης Σκαναβής (διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών), η Αμαλία Σκέπερς (υπεύθυνη γραφείου Τύπου).   Για το δελτίο ειδήσεων, το Μεγάλο κανάλι επέλεξε τη δημοσιογράφο Λιάνα Κανέλλη και στο ρόλο του σχολιαστή, τον Γιάννη Πρετεντέρη. 




Δείτε το πρώτο δελτίο ειδήσεων τον Νοέμβριο του 1989 με την Λιάνα Κανέλλη



Tο τελευταίο δελτίο ειδήσεων του καναλιού εκφωνήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, από την Μαρία Σαράφογλου


Με μια μικρή αλλά φανερή -και λογική- αμηχανία οι δύο παρουσιαστές καμία σχέση δεν έχουν με τους σημερινούς λαλίστατους και απόλυτα εξοικιωμένους με την τηλεόραση, εαυτούς τους. Στο τμήμα των ειδήσεων ήταν η Εύα Μαυρογένη, η Άλκηστις Κιούση, η Βίκυ Παλαιολόγου, η Μαρία Χούκλη, η Τζένη Μελά και ο Αιμίλιος Λιάτσος. Τα Σαββατοκύρακα, παρουσίαζε τα γεγονότα ο Νίκος Χατζηνικολάου. 


Το Mega Channel (ή απλώς MEGA) είναι ο πρώτος, χρονολογικά, ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, με έδρα την Αθήνα και επιπλέον, ο ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς στην χώρα.
Από το 2012 είναι αντιμέτωπο με οικονομικά προβλήματα και με διάφορες αντιπαραθέσεις με τράπεζες λόγω αστοχίας των μετόχων σχετικά με ένα δάνειο, κυρίως από πλευράς του φορέα του τηλεοπτικού καναλιού (Τηλέτυπος), και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την περικοπή των δελτίων ειδήσεων και των ζωντανών εκπομπών, την προβολή μόνο των επαναλήψεων και οι εργαζόμενοι του καναλιού να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, επειδή δεν λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους.
Ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει στις 20 Νοεμβρίου 1989 στις 15:00 το μεσημέρι ακριβώς. Το Mega Channel ήταν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι που εξέλαβε άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα και το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της Ελλάδας που εξέπεμψε τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Ήταν ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός, αν δεν συνυπολογιστούν και κάποιες άλλες σποραδικές ιδιωτικές και δημοτικές προσπάθειες χωρίς άδεια ή νομοθετική ρύθμιση για ιδιωτική τηλεόραση, που δεν είχαν συνέχεια. Η προσωρινή άδεια "δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού" για τη λειτουργία του δόθηκε επί συγκυβέρνησης Τζαννή Τζαννετάκη.
Το 1993 δόθηκε ανανεωτική άδεια λειτουργίας ισχύος επτά ετών, η οποία διατηρείται νομοθετικά σε ισχύ μέχρι και σήμερα, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, παρ' όλο που το 4ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει, ότι οι αλλεπάλληλες παρατάσεις νομιμότητας των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ είναι ουσιαστικά παράνομες και αντισυνταγματικές.


Στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που έγινε το 2016, η Τηλέτυπος, η εταιρεία που κατέχει το κανάλι, κατέθεσε αίτηση για άδεια, η οποία απορρίφθηκε από το αρχικό στάδιο για τυπικούς λόγους. Ωστόσο, συνέχισε τελικώς να εκπέμπει, αφού ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, στις 26 Οκτωβρίου 2016. Στο νέο διαγωνισμό, του οποίου η προκήρυξη για την υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου 2017 και ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2018 με έξι καταθέσεις, το κανάλι δεν έκανε αίτηση για να πάρει μία από τις επτά άδειες λόγω οικονομικών προβλημάτων. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν εκπέμποντας δελτίο ειδήσεων, ώστε να ενημερώσουν τους τηλεθεατές.



Στις 12 Μαρτίου 2018, συνεδρίασε το ΕΣΡ για να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση της Τηλέτυπος Α.Ε. για μετατροπή του σταθμού, από γενικού περιεχομένου σε θεματικό. Ύστερα από συνεδρίαση επτά ωρών, το ΕΣΡ απεφάνθη κατά πλειοψηφία, με έξι ψήφους κατά της έγκρισης έναντι τριών και η ΕΕΤΤ ήταν υποχρεωμένη να μεταβιβάσει την απόφαση μέχρι τις 25 Μαρτίου[εκκρεμεί παραπομπή] στη Digea, για να κατεβάσει το σήμα, αλλά η διοίκηση του σταθμού κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης του ΕΣΡ. Την Δευτέρα του Πάσχα 2018 κόπηκαν από το κανάλι και τα πνευματικά δικαιώματα των παλιών ξένων κινηματογραφικών ταινιών που πρόβαλλε το κανάλι με αποτέλεσμα να περιοριστεί αποκλειστικά μόνο στο παλιό ελληνικό του πρόγραμμα.


Στις 22 Αυγούστου 2018, σταμάτησε να λειτουργεί το site του καναλιού megatv.com, καθώς δεν πληρώθηκε το domain για να συνεχιστεί η λειτουργία του. Ωστόσο η ιστοσελίδα επανήλθε δύο ημέρες αργότερα.Τα προβλήματα σοβάρεψαν από το 2014, ενώ το 2016, οι τράπεζες δέσμευσαν τους λογαριασμούς για αποπληρωμή δανείων του Ομίλου ΔΟΛ (κατέχει το 22% του σταθμού), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κατέβουν σε απεργία, και για λίγες μέρες να σταματήσει η κυκλοφορία των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» (τελικά οι εφημερίδες συνέχισαν την κυκλοφορία τους). Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των εργαζομένων για να ανοίξουν οι σφραγισμένοι από τις τράπεζες λογαριασμοί ώστε να γίνουν οι πληρωμές. 


Παρ' όλα αυτά οι εφημερίδες του Οργανισμού («Τα Νέα» και «Το Βήμα») καθώς και όλα τα περιοδικά του, εξακολούθησαν να εκδίδονται και να κυκλοφορούν κανονικά (μάλιστα, «Τα Νέα» παραμένουν σταθερά η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα πανελλαδικά). Από τις 19 Σεπτεμβρίου 2018, το κανάλι βρίσκεται σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, βάσει νόμου Δένδια, όπως έγινε και με τον ΔΟΛ με εκποίηση 15εκ€. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα συζητηθούν στις 27 Σεπτεμβρίου και η κύρια εκδίκαση ορίστηκε για τις 30 Οκτωβρίου. Η Alpha Bank ζήτησε τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, ενώ υπάρχει προγραμματισμένη γενική συνέλευση με το ίδιο θέμα στις 26 Σεπτεμβρίου. Στις 5 Οκτωβρίου 2018 εγκρίθηκε από το ΣτΕ η οριστική διακοπή της μετάδοσης του σταθμού, την οποία είχε εισηγηθεί το ΕΣΡ.




Post Top Ad

.............