Γεύσεις και αρώματα της Κρητικής Κουζίνας στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος”. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Γεύσεις και αρώματα της Κρητικής Κουζίνας στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος”.


Μυστικά, γεύσεις και αρώματα της μακραίωνης γαστρονομικής παράδοσης της Κρήτης φέρνει στο “πιάτο” του αναγνώστη το βιβλίο του Γιώργου Μακρή “Κρητική Κουζίνα – στο πέρασμα των χρόνων”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Λιβάνη”.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στα Χανιά σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Εκδοτικός Οργανισμός “Λιβάνη” και το Ιστορικό Καφέ “Κήπος”. Ο συγγραφέας και Executive Chef Γιώργος Μακρής μέσα από το βιβλίο του αναδεικνύει δυνατότητες αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων, συνδυάζοντας δημιουργικά την παράδοση με το σήμερα.


«Στο βιβλίο περιέχονται αυθεντικές κρητικές συνταγές αλλά και δημιουργικές  που βασίζονται σε πρώτες ύλες και προϊόντα του νησιού, τα οποία και θέλω να αναδείξω», επεσήμανε ο κ. Μακρής μιλώντας ”. Όπως τόνισε φιλοδοξία του βιβλίου είναι να γνωρίσει ιδιαίτερα στους νεότερους πως να χρησιμοποιούν σωστά τα προϊόντα της Κρήτης, ενώ στις συνταγές που παρουσιάζει μπορεί να ανιχνεύσει κανείς και τα ίχνη που άφησαν στην τοπική κουζίνα άλλοι λαοί που πέρασαν από την Κρήτη.
Ο μοναχός Επιφάνιος, ο Μυλοποταμινός του Αγίου Όρους, αναφέρθηκε στη σύνδεση της μοναστηριακής κουζίνας και της κρητικής διατροφής. «Το βιβλίο αναδεικνύει την ουσία της κρητικής κουζίνας εμβαθύνοντας στη χρήση των παραδοσιακών προϊόντων. Για παράδειγμα ο αναγνώστης θα βρει μέσα τη στάκα, το ανθόγαλο, τα ξεροτήγανα κ.λπ. Όλα αυτά μας δένουν με το παρελθόν και δίνουν μια ώθηση στους νέους ανθρώπους, στις νοικοκυρές αλλά και ακόμα στους νέους σεφ να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την κρητική κουζίνα», υπογράμμισε ο μοναχός Επιφάνιος.



Ο Executive Chef Γιάννης Κουφός, που μαζί με τον Executive Chef Μιχάλη Παναγιωτάκη μίλησαν για το βιβλίο, επεσήμανε την αξία του βιβλίου για τους επαγγελματίες σεφ: «Μέσα από το βιβλίο αυτό ταξιδεύει κανείς στην κρητική κουλτούρα, την τοπική κουζίνα και τις γεύσεις της. Είναι μια εξαιρετική δουλειά που και για έναν επαγγελματία σεφ κρύβει εκπλήξεις, αφού μιλάμε για “πειραγμένες” συνταγές στο πλαίσιο όμως της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας. Σε κάθε περίπτωση πάντως το βιβλίο απευθύνεται σε όλους, αφού ο καθένας μπορεί να το διαβάσει και να το αξιοποιήσει».
Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε η φιλόλογος – ιστορικός τέχνης Φωτεινή Κωστάκη

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

.............