Αυτό είναι το πανηγύρι ( φεστιβάλ μουσικής ) ντόπιων καλλιτεχνών του Δεκαπενταύγουστου στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Αυτό είναι το πανηγύρι ( φεστιβάλ μουσικής ) ντόπιων καλλιτεχνών του Δεκαπενταύγουστου στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας


15 Αυγούστου το Πάσχα του καλοκαιριού η μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης και στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας από τα παλιά χρόνια, κάθε χρόνο πλήθος πιστών συρρέουν από τα γύρω χωριά όλης της επαρχίας Σητείας για να προσκυνήσουν την χάρη της Παναγίας της Ρίζας, η Γαλακτοκτισμένη, η οποία βρίσκεται λίγο πιο πάνω απο το χωριό και που πήρε το όνομα της από τον τρόπο κτισίματος, αφού οι πιστοί χρησιμοποίησαν αντί για νερό που δεν υπήρχε στην περιοχή, γάλα από τα ζώα για να κάνουν την λάσπη και έτσι η εκκλησία ονομάστηκε Γαλακτοκτισμένη. 

Έτσι και έγινε και φέτος, στην χάρη της Παναγίας πλήθος κόσμου ανηφόρισε στο όμορφο εκκλησάκι ζητώντας τη φώτιση και την δύναμη της, για το δύσκολο διάβα της ζωής μας.






Σήμερα βέβαια το γλέντι έχει «μεταφερθεί» στο Παρασπόρι στην τοποθεσία «Κάτω Βρύση», όπου μετά την λειτουργία ανήμερα της Παναγίας, όπως προαναφέραμε εδώ και λίγα χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναβίωσε και διατηρεί το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.
Στο παρελθόν μετά το τέλος της λειτουργίας στις 15 Αυγούστου, οι πιστοί πήγαιναν σε μια πολύ κοντινή τοποθεσία που είχε καρυδιές (στις καρές) και έστηναν γλέντι. Οργανοπαίκτες από τα γύρω χωριά και πλήθος πιστών που κρατούσαν διάφορα μεζεδάκια γλεντούσαν μέχρι που «έπεφτε» ο ήλιος. 



Ανθρώπους που γελάνε μέσα απο τα δικά τους πάθη, συνάντησαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην κάτω βρύση, διάθεση προσφοράς να τρέχει... δίπλα σου μην σου λείψει τίποτα, γεύσεις φτιαγμένες με μεράκι και αγάπη, και βέβαια ήχους απο λύρες, λαγούτα κιθάρες, μαντινάδες και σκοποί που σε παίρνουν απο το χέρι και σε ταξιδεύουν με το σώμα αλλά και το νού στις αναμνήσεις του μυαλού σου.







Με Παραδοσιακή Κρητική και Στειακή μουσική 
{το βασικό μουσικό σχήμα αποτελούσαν το συγκρότημα του Μιχάλη Σπυριδάκη –λύρα και ασκομαντούρα , Γιάννης Λιναρδάκης – λαούτο, Κωνσταντίνος Βασιλάκης – λαούτο, Νίκος Λιναρδάκης – νταούλι, Μανώλης Μοσχάκης – βιολί και κιθάρα, ο Μανώλης Μετζάκης – λύρα, ο Γιάννης Μπουντρονικόλας – λύρα, ο Γιάννης Πρωτο-γεράκης – βιολί και ο Δημήτρης Πρωτογεράκης - λύρα} 
 η διάθεση απογειώθηκε δωρίζοντας με το κέφι τους αγαπημένους ήχους και μαντινάδες. 
Το γλέντι διήρκεσε περίπου 12 ώρες (από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 12.30 το βράδυ) με τη συμμετοχή 17 συνολικά μουσικών καλλιτεχνών που διασκέδασαν τους παρευρισκομένους με κρητικούς, νησιώτικους και καλαματιανούς ρυθμούς.






Σύμφωνα με τους διοργανωτές ο κόσμος που συμμετείχε άγγιξε τα 900 άτομα ενώ ξεχωριστή νότα φιλοξενίας υπήρξε η προγραμματισμένη στιγμή της άφιξης της Φυσιολατρικής ομάδας Νίκαιας Αττικής όπου εδώ και μέρες είχαν προγραμματίσει στα πλαίσια της εκδρομής τους  στην Κρήτη, το χωριό Παρασπόρι για να νιώσουν απο κοντά τι σημαίνει Σητειακό γλέντι.

Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά στον χώρο της εκδήλωσης με ενεργή συμμετοχή βρέθηκαν τουρίστες απο άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και αλλοδαποί οι οποίοι συμμετείχαν και στα βήματα των κρητικών χορών που τους ξεσήκωσαν απο τις θέσεις τους.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο γλέντι συμμετείχε και η μικρή χορευτική ομάδα του λυκείου Ελληνίδων Σητείας όπου χόρεψε και έκλεψε τις εντυπώσεις.



Έχουμε ξαναγράψει και είναι αξιοσημείωτο πώς ένα μικρό χωριό μόλις 60 κατοίκων μπορεί να αγκαλιάζει 1000 άτομα, το οποίο μάλιστα έχει αποδείξει ότι ξέρει, θέλει και μπορεί να σμίγει Ανθρώπους, άλλοτε σε μικρές παρέες σπιτιών και καφενείων και άλλοτε σε μεγάλα γλέντια. Το χωριό που γεννά, αναπαράγει και πρωτίστως διατηρεί. ήθη, έθιμα, παραδόσεις, ήχους και φιλοξενία. 

Έτσι και φέτος διοργάνωσε το ετήσιο πανηγύρι του Δεκαπευνταύγουστου με πλήθος επισκεπτών να εναλλάσσεται ( δεδομένο ότι το γλέντι ξεκινάει απο το πρωί )  
Ένα φεστιβάλ μουσικής απο ντόπιους αξιόλογους καλλιτέχνες που δίνουν την θέση τους σε όποιον θελήσει να ανέβει στο πάλκο και να τραγουδήσει ή να παίξει.



Στην επιτυχημένη διοργάνωση του πανηγυριού συνέβαλαν συνολικά 50 άτομα, μέλη του συλλόγου αλλά και χωριανοί με τον μεγαλύτερο σε ηλικία 80 ετών ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια ανθρώπων - φίλων απο άλλα κοντινά χωριά. 
Ο Σύλλογος πρόσφερε ψητό σε ξυλόφουρνο, μεζέδες, φρούτα, γλυκό, κρασί και τσικουδιά με είσοδο 12 ευρώ,( παιδιά 7-12 ετών 6 ευρώ – παιδιά έως 6 ετών δωρεάν), ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πιουν το θαυμάσιο νερό της πηγής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε παρουσίαση των εκδόσεων του Συλλόγου, του βιβλίου «Παρασπόρι, από το χθες…στο σήμερα» και του λευκώματος του παλιού δημοτικού σχολείου.

Αξίζει να αναφέρουμε την παρουσία του πρώην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Σητείας και νύν ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κυρίου Νίκου Καραμανωλάκη,ο οποίος δίνει πάντα το παρόν τόσο στις εκδηλώσεις όσο και στα κοινά συλλόγων και φορέων του δήμου, καθώς επίσης και του πρώην δημάρχου Σητείας κυρίου Νίκου Κουρουπάκη, ο οποίος εξακολουθεί να είναι αγαπητός στους δημότες της επαρχίας και πάντα παρόν στις μικρές και μεγάλες δράσεις που συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή.


Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Παρασπορίου κ.Νεκτάριος Ξυπόλητος μίλησε στον κόσμο και ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν στο πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου στο χωριό. Αναφέρθηκε στην ευγενική χορηγία επιχειρηματιών της πόλης και όχι μόνο, στους χορηγούς επικοινωνίας. Μίλησε για την ιστορία και την γέννηση του πανηγυριού απο τα παλιά χρόνια.



Ο πάντα ακούραστος και γελαστός αντιδήμαρχος Σητείας κύριος Δάκης Τερζής ο οποίος ρέει την καταγωγή του απο το Παρασπόρι εκπροσώπησε το χωριό του ανθρώπινα και δυναμικά ίσως και θεσμικά, και σηκώνοντας μανίκια βοήθησε ενεργά σε κάθε δραστηριότητα που απαιτήθηκε για την ομαλή οργάνωση του πανηγυριού.

Αυτό είναι το γλέντι του 15 Αυγούστου στο Παρασπόρι.


Ξεκινά αμέσως μετά το πέρας της θείας λειτουργίας.


Συμμετέχουν μόνο ντόπιοι καλλιτέχνες.


Είθισται τα κρητικά γλέντια να ξεκινούν αργά το βράδυ και να πραγματοποιούνται σε πλατείες χωριών ή σε αυλές σχολείων.


Και εδώ και η μαγεία και η διαφορετικότητα του συγκεκριμένου πανηγυριού στο Παρασπόρι.



Πραγματοποιείται σε ένα καταπράσινο χώρο ο οποίος υπήρξε επι πολλά χρόνια ρεματιά και με τις προσπάθειες κατοίκων του χωριού, μελών του πολιτιστικού συλλόγου και του δήμου αναδείχτηκε σε χώρο ψυχαγωγίας και ξεκούρασης για όλους όσους επισκέπτονται το χωριό.












ΑΝΤΩΝΗΣ . Ι. ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ






Post Top Ad

.............